Irodai patkányból lesz a legjobb bérgyilkos

Angelina egy nyápic irodakukacból farag mestergyilkost a kazah-orosz Timur Bekmambetov első és a mai napig is legjobb amerikai rendezésében, méghozzá olyan spílert, aki képes csavarintva lőni.

Miután a kazah-orosz Timur Bekmambetov megcsinálta két elképesztően látványos, fanyarul vicces és rendkívül eredeti lakótelepi fantasy filmjét, az Éjszakai őrséget (2004) és a Nappali őrséget(2006), mindenki vele akart dolgozni Hollywoodban. Angelina Jolie is, aki azért hagyta a csudába a harmadik Tomb Raider filmet, hogy Bekmambetovval forgathasson, és találtak is nekik egy remek alapanyagot. Ez volt a Mark Millar által írt és J.G. Jones által rajzolt, illetve a Top Cow Productions által kiadott képregénysorozat, a Wanted. Ami eredetileg kicsit máshogy nézett ki.

A képregényekben még klasszikus szuperhősök klasszikus szuperhős szerkóban repkedtek, és megmentették a világot, vagy éppen végveszélybe sodorták azt, de a film más, nagyon más. Itt egy tök átlagos irodakukaccal ismerkedünk meg. Wesley (James McAvoy) nyugtatókon él és rabszolgaként dolgozik egy irodában, a főnöknője rendre megalázza, a barátnője meg félrelép a legjobb barátjával. Egyik nap azonban találkozik egy valószínűtlenül dögös nővel (Angelina Jolie), aki csak Foxnak nevezi magát, és elmondja neki, hogy rég elfeledett édesapját megölték, majd egy lövöldözés során megmenti az életét, és teszi ezt elképesztően látványosan. Kiderül, hogy Wesley apja egy titkos társaság tagja volt, amely a világ egyensúlya felett őrködik. Ők végeznek a világra veszélyes emberekkel. És most eljött az idő, hogy hősünk, persze némi kiképzés után, apja nyomdokaiba lépjen.

A Wanted (2008) még mai szemmel nézve is elképesztően látványos darab, pedig azóta rengeteget fejlődött a technika és a tudomány világa, arról nem is beszélve, mennyit emelkedett az akcióval szemben az ingerküszöbünk. A látványt Bekmambetov saját cége, a Bazelevs Production gyártotta le, pazar is lett, a rendező pedig teli pakolta a forgatókönyvet a saját, fanyar humorú jellegzetesen kelet-európai ötleteivel – fogadnánk, hogy a robbanó patkányokat is ő találta ki -, ami a szuperhősös alapanyagból egy nagyon karcos, nagyon szikár, mégis bombasztikus akciófilmet eredményezett. És az addig művészfilmekben jeleskedő James McAvoy itt lett igazi sztár, Angelina Jolie pedig talán itt volt utoljára igazi akciósztár. És egy kis érdekesség a végére, az ekkor még ismeretlen, babaarcú Chris Pratt alakítja hősünk seggfej munkatársát és haverját, aki titokban húzza a nőjét – meg is kapja érte a büntetését. Az viszont szomorú, hogy a film leginkább valóban pocsék, elrajzolt plakátja miatt maradt az utókor számára emlékezetessé - annál azért sokkal jobb.