Joseph Gordon-Levitt hétvégére

Nagyszájú gyerekszínészként kezdte, és bár azóta sem nőtt olyan nagyra, Hollywood igazi kedvence lett, aki jó vígjátékban, drámában és akcióban is, ahogy azt a hétvégén bemutatja nekünk.

Beépülve (2005)

Ő volt a kissrác az Űrbalekok című vígjáték sorozatban, és az ilyen kissrácok hamar el szoktak tűnni, de Joseph Gordon-Levitt a szakmában maradt, sőt, nagyon sokra vitte. Ehhez persze sok mindent el kellett vállalni, kockáztatnia is kellett, például egy tök ismeretlen rendező meredeken hangzó filmjében főszerepelnie. A Beépülve az olyan régi film noirok alapján készült, mint A máltai sólyom, de hatott a rendezőre a Cowboy Bebop és a spagetti westernek is. Hőse, Brendan eltűnt exbarátnője után nyomoz, aki zavaros üzenetet hagyott hátra a srácnak, és akit később holtan találnak egy kapualjban. A magánnyomozás azonban a fiút is bajba sodorja, és megismerkedik a drogok, fegyverek és könnyű nők világával. Vannak, akik szerint igazi kultfilm, mások csak vakarják a fejüket.

Fék nélkül (2012)

Wilee, aki egyike az 1500 New York-i kerékpáros futárnak, talán a legjobb az összes közül, olyan jó, hogy nincs is fék a bringáján, mert minek, az csak lassítaná. Egy küldemény miatt azonban komoly bajba kerül: kiderül, hogy a cuccra egy korrupt zsarunak is fáj a foga. A fickó üldözni kezdi a városon át, és Wilee-nek minden ügyességére szükség van, ha életben akar maradni, mert a rendőrnek nincs vesztenivalója, ugyanis a kínai maffiának tartozik. A gonoszt alakító zseniális Michael Shannon a maga beton állával, fenyegető fizikai alkatával tökéletes ellentéte a vékony, agilis Joseph Gordon-Lewittnek, és talán ettől működik igazán jól ez a tényleg pörgős film.   

Eredet (2010)

Christopher Nolan csavaros krimije az ipari kémkedés újabb dimenziójába vezet, a tudatalattiba. Ennek a királya Leonardo DiCaprio, és az ő jobbkeze Joseph Gordon-Lewitt. Neki kell összehoznia egy csapatot, hogy elültessenek egy gondolatot haldokló milliárdos elméjében, úgy célszemély halálos védelmi rendszerrel felvértezett elméje ne kaphassa el. Lesz is hadd el hadd, és az érzelmileg elkötelezett DiCaprio helyett Gordon-Lewitt lesz az, aki képes tisztán látni az egyre különösebb formákat öltő valóságban. Ha csak kisebb szerepben is, de a filmben feltűnik Tom Hardy és Marion Cotillard is.

A sötét lovag - Felemelkedés (2012)

Egy újabb Christopher Nolan film és nem hiszünk a szemünknek, újra ugyanaz az a három szereplő! Mint tudjuk, Tom Hardy játssza Bane-t, a Gotham felett a hatalmat árvevő különös álarcot viselő, gátlástalan anarchista bűnöző – a képregényfeldolgozások egyik legjobb negatív hőse -, Marion Cotillard egy furcsa, de gyönyörű idegen nő, Joseph Gordon-Levitt pedig fiatal rendőrtiszt, aki a korábban visszavonult Batman, vagyis Christian Bale leghűbb szövetségese lesz. És ő az, aki képes tartani a lelket az összes többi rendőrben, majd ő vezeti őket harcba, ami ugyan egy kicsit naiv, kicsit túl lelkes szerep és figura, sőt, talán kissé giccses és túl hazafias is, de JGL ezt is jól csinálja.