Kasza Tibi kifelé igyekszik a gödörből, a Tények rontott

Sok minden történt az elmúlt héten, ami a hírműsorokba is bekerült, a KATA-törvény és a rezsicsökkentés módosítása is borzolta a kedélyeket, nézzük, hogy az RTL Klubon vagy a TV2-n tájékozódtak az emberek!

Uborkaszezon van, az emberek (már aki tud) elmentek nyaralni, a telken vannak vagy egyszerűen csak van jobb dolguk, mint a tévét nézni. Ezt figyelembe kell venni a nézettség alakulásának elemzésénél, de azért így is akadt pár dolog, ami nehezen megmagyarázható.


Mindjárt itt az első:

mind az RTL Híradó, mind a Tények nézettsége csökkent az előző héthez képest,

pedig meg mertünk volna esküdni rá, hogy a fentebb említett dolgok miatt az is a képernyőre tapadt este 6-kor, aki egyébként ritkábban néz híreket. És ami a még érdekesebb: a teljes lakosság körében látványos esést produkált a TV2 hírműsora, de még így is sokkal többen nézik, mint az RTL Híradót, ami szintén veszített nézőszámából, de nem annyit, mint a Tények. Ezzel szemben a 18 és 49 év közöttiek körében, vagyis a kereskedelmi célcsoportban csak minimálisan csökkentek a számok mindkét hírműsor esetében.

Forrás: TV2

 

A teljes lakosság körében a Tények esetében a múlt hét és az azt megelőző hét között 57 669 nézőnyi különbség van, vagyis a hírekben dúskáló múlt hét átlagos nézőszáma 571 863 lett, míg az előző héten ez a szám még 629 532 volt. A közönségarány ebben a célcsoportban 26,5 százalékról 24,8 százalékra esett vissza.

Az RTL Klub Híradójának átlagos nézőszáma a múlt héten 514 127 volt, míg az azt megelőző héten még 522 305. A különbség tehát 8 178 néző. A közönségarány viszont még nőtt is 22 százalékról 22,3 százalékra. A kereskedelmi célcsoportban, ahogy már fentebb említettük, minimális, mindkét hírműsort nagyjából ezerrel kevesebben nézték átlagosan az előző héthez képest.

A négy évnél idősebb tévénézők (teljes lakosság célcsoport) viszont teljesen rá vannak fókuszálva a hírekre, ebben a célcsoportban múlt héten a 15. helyig csupa hírműsor szerepel, vagyis ezeket nézték a legtöbben. A Tények még mindig népszerűbb, mint az RTL Híradó, a hét négy legnézettebb műsora egy-egy Tények adás lett. Ami viszont némiképp meglepő, bár ha valaki rendszeresen olvassa a nézettségi cikkeket, akkor nem tűnik akkora meglepetésnek, de a 16. helyen nem egy főműsoridős műsor végzett, hanem a TV2-n a délután idősávban sugárzott török szappanopera, a Remények földje hétfői epizódja – pénteken valami irgalmatlan nagy cliffhanger lehetett – 476 322 nézővel és 24,9 százalékos közönségaránnyal.


A kereskedelmi célcsoportban a keddi Tények lett a legnézettebb műsor múlt héten, valószínűleg ebben benne van, hogy a KATA-törvény módosítása a fiatalabb korosztályt is komolyan érintette. Ebben a célcsoportban azonban a második és harmadik helyre egy-egy Mestercukrász-adás ért be, vagyis itt még a híreken kívül más is elérte az ingerküszöböt. „Az édesszájú Konyhafőnök” egyébként megint erősödni tudott az előző héthez képest mind a teljes lakosság, mind a kereskedelmi célcsoportban. És akkor itt is van az évad vége, innentől kezdve az RTL Klubon A mi kis falunk ismétléseit lehet nézni a Fókusz után, vagyis most megint van egy kis fórja Kasza Tibornak és a Pénzt vagy éveket című műsornak, mivel ez egy friss évad, vagyis nem ismétlésekkel bombázzák a kedves nézőket.

A TV2 szórakoztató műsora egyébként javítani tudott a katasztrofális előző héthez képest: az új évad első hetében elért alacsony nézőszámot (93 205 néző/adás) feljebb tudta tornászni (112 968 néző/adás), a közönségarány 11,5 százalékról 13,4 százalékra nőtt. A teljes lakosság körében 347 318 nézőről 351 397-re duzzadt egy-egy adás átlagos nézőszáma. A közönségarány viszont csak 11,7-ről 11,8-ra módosult.

Kasza Tibor; Forrás: TV2 Sajtószoba

 

A kereskedelmi célcsoportban, főműsoridőben mért közönségarány tekintetében még mindig vezet az RTL Klub (14,4% SHR) a TV2-vel szemben (10,1% SHR), kérdés, hogy mi lesz az RTL Klubbal a Mestercukrász híján, és a TV2 ki tudja-e használni az előnyt.