Kedvenc vígjátékaink

Vannak tucatszor újranézhető komédiák, de nem sok. Mi nagyon bírjuk azt, amiben a haverok Vegasban ütik ki magukat, azt, amiben a haverok zombikra vadásznak és azt, amiben a fogorvos lesz a bérgyilkos haverja!

Másnaposok (2009)

Todd Phillips rendező, akiből a csapnivaló Starsky és Hutch remake után senki sem nézte ki, hogy képes összehozni akárcsak egy közepesen sikeres munkát is, 2009-ben az évtized talán legjobb, de biztosan legsikeresebb vígjátékát készítette el. Amihez igazán nagy sztárokra sem volt szüksége. Bradley Cooper még csak feltörekvő tehetség volt ekkor, ez a film csinált belőle igazi filmcsillagot, Zach Galifianakis is inkább csak küszködő stand uposnak számított, míg Ed Helms konkrétan egy senki volt. És mégis, ők hárman egy olyan sztorit hoztak össze a (majdnem) elbaltázott legénybúcsúval, amit még két nagyjából felesleges, de megbocsátható folytatás sem koptatott el, és ebben nyilván nagy szerepe volt annak, hogy a három színész korábban is ismerte egymást, így pazarul tudtak együtt dolgozni, ökörségre ökörséggel válaszolni, improvizálni, vagy csak vinni a jócskán agyament sztorit. Ahol egy tigris van a fürdőszobában, meztelen kínai a csomagtartóban, egy csecsemő a cipős fiókban és Mike Tyson a nappaliban.

Zombieland (2009)

Volt idő, amikor még nem folytak a csapból is a mostanra talán kissé lecsengő zombis filmek és sorozatok – igen, már nem őrülünk meg a The Walking Deadért! – és az éppen a Venomban Tom Hardyt rendező Ruben Fleischer ekkor készítette el a tökéletes poszt(zombi)apokalpitikus akcióvígjátékot. Aminek már az első négy perces bevezetője is zseniális, amelyből megtudjuk, mik a Jesse Eisenberg  által játszott Columbus túlélési tippjei. Ám a balfék srác egy napot sem élne túl a zombik Amerikájában, ha nem csapódna a vagány Tallahassee-hoz (Woody Harrelson), akinek az élőholt aprítás inkább hobbi, mint szükségszerűség, és akkor még a két vagány kiscsajról Wichita (Emma Stone és Abigail Breslin) nem beszéltünk, akik egész más eszközöket vetnek be a túlélés érdekében és Bill Murray zombiverziója is megjelenik. A Zombieland hamar klasszikussá vált, nem véletlen, hogy a mai napig rebesgetik a folytatás lehetőségét, amit mi is szívesen látnánk!

Bérgyilkos a szomszédom (2000)

Hát igen, Bruce Willis lassan kiöregedik a bizniszből, és mehet élete utolsó napjait energiaital reklámozással tölteni, de az ezredfordulón még a legnagyobb sztárok közé tartozott, mind akcióban, mind vígjátékban, amit Jonathan Lynn  rendező (Vinny, az 1 ügyű) is remekül használt fel. És laza volt, nagyon laza, amit Jimmy "Tulipán" Tudeski, a chicagói magyar maffia egykori bérgyilkosaként is kamatoztatott. Ám Jimmy jó útra tért, és így lett egy széplelkű fogorvos (Matthew Perry) szomszédja, aki akarata ellenére keveredik az egész bérgyilkos bizniszbe. Azaz a fenét, a fogdoki beleszeret a bérgyilkos gyönyörű nejébe (Natasha Henstridge), ami végső soron nem baj, mert az meg összejön az asszisztensével (Amanda Peet), aki egyébként is a rajongója. A legviccesebb mégis a szürke, kicsi Kevin Pollak a magyar maffiózó, Jani Gogolak szerepében. Készült egy folytatás is a filmhez, de inkább ne is beszéljünk róla.