Készítsd el te is kedvenc filmes ételeidet!

Ha mindig is kíváncsi voltál arra, milyen lehet egy-egy étel, amit egy filmben vagy sorozatban láttál, bemutatunk egy remek YouTube-csatornát, ahol meg is főzik ezeket.

Andrew Rea lelkes hobbiszakács egy szép napon elhatározta, hogy elkészíti azokat a kajákat, amiket filmekben és sorozatokban látott. Mégis, ki ne kóstolná meg a Ponyvaregény legendás Big Kahuna burgerét, vagy a Nagymenők ínycsiklandó paradicsomos szószát, amit a börtönben főzőcskéznek az öreg gengszterek? Rea a BuzzFeed videójában mesélt az ötletéről.

Binging with Babish nevezetű YouTube csatornáján Rea már több tucatnyi kaját elkészített. Meglehetős kreativitás és rutin kell hozzá, hogy néhány mondat, rövidke jelenet alapján kisakkozza, hogy milyen ízük is lehet azoknak a bizonyos ételeknek, de a videók elég meggyőzőek lettek. És persze, küllemre is ugyanolyanok, mint a filmekben látottaké. 

Lecsó a L'ecsóból

Íme a patkányos Pixar-mese aprócska adag, szépségesen tálalt francia lecsója - bár inkább nevezzük nevén: ratatouille -, ami annyira tökéletes, hogy a zord étteremkritikust már az első falatnál visszaröpíti a boldog gyerekkorba.

 A finom rétes a Becstelen brigantykból

Nekünk  egészen hétköznapi sütemény, ám kétségtelen, hogy Tarantino elborult háborús filmjében a zseniálisan irritáló Hans Landa olyan átéléssel eszi a rétest, ahogy rétest  soha senki nem evett az egész filmtörténelem során. Tipikusan olyan jelenet, amit nézve rögtön elindul a nyáltermelés, és azt kívánjuk, bár kérhetnénk belőle  legalább egy aprócska falatot. Nos, a recept segítségével legközelebb rétessel felvértezve nézheted meg ezt a bitang jó filmet.

 Burgerek Bob Burger Falodájából

A legjobb kézműves hamburgerek - csakúgy, mint általában a pizzák - otthon készülnek, persze megfelelő odaadással és szeretettel. Felejtsük el az elősütött vacak hamburgerhúsokat, a bezacskózott, fűrészporízű bucikat, az olcsó trappistát - hamburgernél nem szabad spórolni a hozzávalókkal, meg kell adni a módját: a cheddar, a hagymalekvár, pirított bacon és más finomságok egészen éteri szintre tudják emelni a saját készítésű hamburger ízét -, és ha igazán oda akarjuk tenni magunkat még a húst is magunk készítjük elő, sőt, a zsömlét is mi sütjük meg. Az alábbi videóban Rae ugyan bolti bucit használ, ám a marhát maga darálja le, majd fűszerezi. Háromféle burgert készít el a rajzfilmsorozatból. Uborkát ránt, sajttal tölti meg a húspogácsát, fekete fokhagymát (a fehér fokhagymát fermentálással kezelik, 40-50 napig erjesztik, amitől megfeketedik, és az íze és állaga is megváltozik: erejét elveszti, leginkább az aszalt szilvához válik hasonlóvá állagban, az íze pedig aszalt gyümölcsös, balzsamecetre emlékeztető lesz) pépesít és legvégül a Hússiás nevezetű csodálatos szörnyszülöttet készíti el, amelyben a tatárbifsztekkel töltött húspogácsát (és egyéb finomságokat) Wellington-módra tésztába csomagolja. Ezzel a különleges burgerrel már gyilkolni lehetne, de annyira gyönyörűségesen néz ki, hogy megéri a kockázatot.

Big Kahuna burger

A filmtörténet talán legismertebb burgere ("az a hawaii burgercég" Tarantino mindegyik korai filmjében felbukkan, sőt a Robert Rodriguez-zel való együttmarhulásaiban is) , és tanítani kellene azt az ábrázatot, amit a burkus hajú Samuel L. Jackson vág, miután beleharap. Ez egy jó burger - bár jóval hagyományosabb, kevésbé "kézműves", mint az előbbiek, és fene a gusztusát annak, aki tényleg beleteszi az ananászt.

 A Nagymenők paradicsomos szósza

Amikor lesittelik az öreg maffiózókat Scorsese klasszikusában, elég jó kis körülmények közt nyugiban tengetik napjaikat, és a gengszterkedés mellett jókat főzőcskéznek. Emlékezetes, ahogy Paul Sorvino egy pengével vágja leheletvékony szeletekre a fokhagymát, mondván, hogy úgy az igazi. De van is rá ideje.

 Puruttyaságok a felhőtlen Philadelphiából

Aki kedveli a gonosz, gátlástalanul suttyó humort, annak kedvére való a Felhőtlen Philadelphia. Ez az a sorozat, amiben Danny DeVito lelkesen és önfeledten csinál hülyét magából - a sorozat egyik ékköve az a jelenet, amikor meztelenül kimászik egy kanapéból, és csupasz seggel elcsattog.

A szereplők kivétel nélkül iszonyatosan nagy trógerek, de a legszélsőségesebb - persze Franken (DeVito) kívül Charlie: ő rendszeresen eszik a kukából, vagy épp patkányokkal hadakozik a kajáért. És kedvenc étele a tej steak. Nagyon gusztustalanul hangzik, ám Rae egy jubileumi videójában ezt is elkészítette, csakúgy, mint Frank rumos sonkáját (ami nagyszerű találmány, mert étel és pia is egyaránt). Ritka undorító lett mind - bár Rae utána átértelmezi ezt az egész tej staekes dolgot, és egy egészen jó kis kaját rittyent belőle.