Ki kit ver át és hogyan?

Volt idő, amikor mindenki argentin filmekből dolgozott, mint például Steven Soderbergh, aki forgatókönyvíróként segített be a Kilenc királynő című latin-amerikai szélhámosfilm adaptálásába.

A 2000-es évek eleje a latin-amerikai filmgyártásé volt, azon belül is a kifejezetten európai hangvételű argentin és a valamivel egzotikusabb mexikói mozié. Logikusan az előbbi volt könnyebben adaptálható, és míg Hollywood gyakorlatilag tucatszámra „vitte haza” a mexikói rendezőket, színészeket és forgatókönyvírókat, az argentin filmeket egy az egyben volt képes átvenni. Ilyen remake az Oscar-díjas Szemekbe zárt titkok amerikai verziója vagy a 2000-es A kilenc királynő hollywoodi átirata.

Merthogy Fabián Bielinsky filmjének készült hindi és maláj átirata is, mondom, ekkoriban mindenki argentin alapanyagból akart dolgozni. És nem egyszerű remake-ről van szó, mert a 2004-es változat forgatókönyvét a rendező, Gregory Jacobs mellett nem más, mint Steven Soderbergh jegyezte – Soderbergh és George Clooney közös vállalkozása, a Section Eight volt a gyártó cég. A helyszín ezúttal Los Angeles, ahol csak úgy nyüzsögnek a csalók. Ha valaki itt a kar labdába rúgni, annak nem érdemes egyedül próbálkoznia. Ezzel Richard Gaddis is tisztában van. A vén szélhámos szárnyai alá veszi zöldfülű kollégáját, hogy együtt kopasszák meg a nyugati parti pincérnőktől kezdve a multimilliomos jazzdobosokig mindenkit. Az igazi cél, a nagy falat azonban egy rendkívül ritka pénz elpasszolása – ez az eredetiben egy ritka bélyegsorozat, a Kilenc királynő hamisítványa volt.

Egy szélhámosfilmben persze a szélhámost is átveri egy másik szélhámos, vagy valaki, akire senki sem gyanakszik, de lehet, hogy maga az átverés is egy átverés és csak figyelemelterelés. Ez a rossz pénz egyik legélvezetesebb része, meg persze a gondos felvezetés minden átveréshez. Legalább ennyire élvezetes azonban a főszereplők játéka. Az örök mellékszereplő John C. Reilly végre saját filmet kapott, és tudott is élni a lehetőséggel, a mexikói Diego Luna pedig remekel egyik első angol nyelvű szerepében, a legélvezetesebb azonban Maggie Gyllenhaal, aki az idősebb kókler ártatlan húgát alakítja. Persze nem mindenki ártatlan, aki egy szélhámosfilmben ártatlannak tűnik.