Ki tud többet a Kvíz show-ról?

Vasárnap este ismét leadják a hírhedt kvízjátékos csalásról szóló izgalmas alkotást. Összeszedtünk róla tíz érdekességet, hogy minden kérdésre válaszolni tudjatok.

1. Az igaz történeten alapuló film sztoriját ihlető Charles Van Doren (akit a Kvíz show-ban Ralph Fiennes játszott) egy hónapja halt meg, 93 éves korában. Az erről megemlékező cikkünkben részletesebben is írtunk az ötvenes évek végi botrányról, és az is kiderül, hogy élte meg a dolgot az események lecsengése után Van Doren. Az ő távoztával egyébként már csak egyedül az ő nagy ellenfele, Herb Stempel (a filmben John Turturro) van életben a botrány szereplői közül.

2. A Kvíz show-t rendező Robert Redford a forgatás megkezdése előtt felkérte Van Dorent szakértőnek: habár Redford 100 ezer dollárt ajánlott, Van Doren nem fogadta el, és nem vett részt a munkában. A kész filmet aztán természetesen azért megnézte – és nagyon tetszett neki. Főleg Turturro alakítását élvezte.

3. A Kvíz show-t a színészként ismert Robert Redford rendezte, és ironikus módon kisebb szerepekben négy rendező is feltűnik benne: Martin Scorsese, Griffin Dunne (Meglesni és megszeretni, Átkozott boszorkák), Barry Levinson (Jó reggelt, Vietnam!, Esőember) és Douglas McGrath (Emma, A hírhedt).

Az igazi Charles Van Doren. Forrás: Bettmann Archive / Getty Images

 

4. A kvízjátékos csalás egyik résztvevője sem ment börtönbe, viszont a dolog akkora felháborodást keltett, hogy az eredetileg egyetemi tanárként dolgozó Charles Van Doren elveszítette az állását. Ezenkívül maga a tévés vetélkedő műfaja is majdnem örökre eltűnt a süllyesztőben. A kvízjátékok jó időre kivesztek a televíziók kínálatából (egyedül egy bowlingos vetélkedő maradt fenn): legközelebb a hetvenes években, közel két évtizedes kihagyás után indítottak újakat.

5. Barry Levinson és Mark Johnson producerek levetették a nevüket a stáblistáról, és csak közös produkciós cégük, a Baltimore Pictures nevét íratták ki. Ez a gesztus egyáltalán nem a film minőségének szólt, hanem meglehetősen prózai okai vannak: úgy gondolták, tizenegy producer nevét épp elég lesz feltüntetni.

6. Robert Redford elmesélte, hogy még színiiskolás diákként ő maga is sokat tanult abból, hogy visszanézte Charles Van Doren játékát a kvízműsorban. Annak készítői ugyanis a csalás során úgy trenírozták a versenyzőket, hogy a helyes válaszokon kívül még azt is megmondták nekik, hogy mennyit várjanak a válaszadás előtt, és hogy milyen hangon szólaljanak meg – azaz a résztvevők valóban színészkedtek.

7. A csalás része volt az is, hogy Herb Stempel szándékosan elrontotta a választ arra a kérdésre, hogy melyik film nyerte a legjobb film díját 1956-ban az Oscaron. Ironikus módon a helytelen válasz, amit Stempel adott, A rakparton című film – amelynek a főhőse a cselekmény során szándékosan elveszít egy bokszmeccset….

8. A projekt egy korai szakaszában úgy volt, hogy Steven Soderbergh rendezi a filmet, és Tim Robbins játssza Charles Van Dorent. A főszerepre egyébként William Baldwint is meghallgatták, sőt: egy ideig Richard Dreyfussben gondolkodtak – ő végül a Kvíz show egyik producere lett.

9. Nem könnyű észrevenni, de Ethan Hawke is szerepel a filmben: egy kis cameo megjelenése van, ő játssza Mark Van Doren (Charles Van Doren apja) egyik tanítványát.

10. A csalásban részt vett, a filmben John Turturro által alakított Herb Stempel szintén feltűnik egy rövid időre a Kvíz show-ban: ő az az egyik korábbi versenyző, akit meginterjúvol a Rob Morrow által alakított Dick Goodwin.