Különös és véres mese egy sosem volt középkorról

Az utolsó lovagok egy nagyon régi mese újrafeldolgozása sosem volt középkori környezetben, avagy mennyire lovagiasak a lovagok, ha a bosszúról van szó?

Tessék figyelni a nem is olyan mélyen elrejtett magyar szálra ebben a kitalált középkori történetben, amely, bár nincsenek sárkányok, varázslók vagy trollok, mégis teljesen olyan, mint egy fantasy film. Merthogy a ruhák, az épületek a díszletek egy konkrét országgal vagy korral sem azonosíthatóak, ahogy a nevek sem, de mégis! Az utolsó lovagok (2015) hőse, a nemes testőrparancsnok, Raiden (Clive Owen) hűbéres urát és egyben mentorát Lord Bartóknak (Morgan Freeman) hívják, és aki a vesztére tör, az uralkodó korrupt és gonosz tanácsadója nem más, mint Géza Mott (Aksel Hennie). Géza el is éri a célját, Bartókot hazaárulás vádjával viszik bíróság elé, ahol halálra ítélik, és hogy még nagyobb legyen a megaláztatás, az ítéletet hű testőrének kell végrehajtania.

Nem csoda, hogy Géza tart a bosszútól, és hatalmas, erős várat építtet, kémei pedig folyamatosan figyelik Raident, ám a jelek szerint a nemes urat annyira megviselte az ügy, hogy ivásra adta a fejét, lovagjai pedig szétszéledtek. És most jön a jókora csel, kedves olvasó, ami egyben hatalmas spoiler is: Raiden és lovagjai csak elaltatták a gonosz Géza és emberei figyelmét, az eltelt évben alaposan felderítették az erődöt, aprólékos tervet dolgoztak ki, beépítették embereiket, és készen állnak a bosszú kivitelezésére. Vállalják annak következményeit, tudván, ha túl is élik az öngyilkos küldetést, még mindig számolniuk kell az uralkodó haragjával, hiszen az ő bizalmasával készülnek leszámolni.

Azt a film adatlapján is sokan megemlítik, hogy a Az utolsó lovagok sok helyről szedte össze az „inspirációit”, úgy is mint a Robin Hood, a Gyűrűk ura trilógia, az Arthur király (az Owen-es változat), de még Az utolsó szamuráj és a 47 Ronin (2013 ) is. És a legutolsó cím a lényeg, mert ez a régi japán szamurájmese átdolgozása, csak itt nem 47 gazdátlan szamuráj áll bosszút gazdájukért, hanem nagyrészt nyugati lovagok, de még azok sem mind azok, hiszen Cliff Curtis például új-zélandi maori, Daniel Adegboyega afroamerikai és a vitézek egy része dél-koreai, már csak azért is, mert egy angol-dél-koreai felségjelzésű filmről van szó, amit további meglepetésként egy japán rendező, Kiriya Kazuaki (Goemon, Casshern) jegyzett, hogy mindenkit jól megzavarjon. Nem is volt egyértelmű a film fogadtatása, és nem egyértelmű a megítélése ma sem, talán azért, mert már a cím alapján is mást vártak az emberek, egy igazi középkori lovagi eposzt – ez viszont valami egészen más. Ami nem is olyan rossz.