Legendás bakik a Magyar Televízió fénykorából

A „népszopás”, a halfesztiválról üzemi hőfokon bejelentkező riporter, a kánikulában az alkoholbevitel fontosságára figyelmeztető időjós és megannyi hasonló médiatörténeti földcsuszamlás óta immunisak lettünk a királyi tévé bakijaira. Ám volt idő, amikor még egy hírolvasói félreolvasás, egy szabadszájú riportalany vagy akár egy meghibásodott stúdiókellék is megütötte ingerküszöbünket. Következzék néhány legendás vagy méltatlanul elfeledett baki a Magyar Televízió archívumából:

Morózus bácsi az Ablakban

Az Ablak című műsor közszolgálati-közéleti-közérzeti műsor a 80-as években olyan volt, mint egy forgatókönyv nélküli Szomszédok, csak éppen állandó szereplői megkíméltek minket a pusztító modorosságtól, és hangyányival kevesebb apokalpszist hordoztak mondandóikban. Ez utóbbi nem volt elmondható riportalanyaikról, egy kimért leninvárosi úr pl. így felelt a jövő évi kilátásokat firtató kérdésre:

 

Tibi bácsi esete Princcel és Krokodil Dendivel

Tisztában vagyunk vele, hogy a szóban forgó bakiválogatást lazán megúszhattuk volna a komplett Dévényi Tibor-életmű felsorolásával, de azért az Három kívánság jótündérének is voltak különösen figyelemreméltó momentumai. Pl.

képes volt Juhász Elődöt is leszorítani a pályáról a külföldi nevek helytelen kiejtésére irányuló verbális roncsderbin.

És hogy biztos legyen a dobogós hely, a magyar filmcímek/nevek terén is vétett néhány hibát.

 

 

 

…és a tolmács esete David Hasselhoff gyerekeivel

Tibi bácsi esetében természetesnek vettük, hogy nincs a helyzet magaslatán, és ennek fényében azt is, hogy olykor a Három kívánság tolmácsa is idomult hozzá. Egy David Hasselhoff-fal abszolvált interjú során a Knight Riderből halmozottan kiművelt hölgy a „when I was driving KITT” sort így interpretálta: „amikor a gyereket vittem autóval.”

 

 

Liebmann Katalin kitünteti a fegyveres rablókat

A korai kilencvenes években olyannyira felhígult a hírolvasói szakma, hogy a bakizásnak immár saját mértékegység dukált. A Liebmann-skálán természetesen senki nem nyújthatott meggyőzőbb teljesítményt a névadónál, aki a híradóban kitüntetésben részesítette azt a két férfit, aki élete kockáztatásával megvalósította egy pénzszállító autó kirablását. Mi erre legfeljebb De Niro brigádját tartottuk volna érdemesnek A Szemtől szemben című klasszikusból, feltéve persze, ha a gyökér Waingro nem végzi ki a fegyveres őröket.

 

 

Vitár Róbert, a telefonos operátor

 

A válltöméses lila zakó egyrészt divatirányzati vakvágány, másrészt státuszszimbólum volt: az éjszakai életből ismert vállalkozóké és a Telesport riportereié. Vitár Robi bácsinak azonban több évtized távlatából is elnézhetjük, hogy megszabadult az ominózus öltönytől, bevett szokás volt ugyanis, hogy a műszaki hibákat élő adásban, telefonon közölték a műsorvezetőkkel, ami nem járt alacsony stresszfaktorral számukra. Kiváltképp ez az adás, amelyben Vitár több telefont kapott, mint a Titász ügyfélszolgálata.

 

 

És az ominózus „6-os… f@szt, 9-es” hiteles története:

 

Sokak szerint pusztán a Mandela-effektus eredménye és urbánus legenda azon lottósorsolás története, mikor a komlói bányász kihúzta a 6-os számot, majd egy nem várt fordulattal konstatálta, hogy fordítva tartja a golyót. Ezt az elméletet támasztja alá az is, hogy több megrendezett kamufelvétel is kering róla a videómegosztókon, ugyanakkor több „szemtanú” is másképp emlékszik az esetre. Mi azonban ráakadtunk egy olyan beszámolóra, melynek hitelességét semmilyen körülmények között nem kérdőjeleznénk meg.