Légió a nevem, mert sokan vagyunk!

Világpremierrel indul az új Marvel-sorozat, a Légió, és lehet, hogy a moziban megfáradni látszó X-Men széria a tévében kap új erőre - de nagy mutánsparádéra ne számítsunk!

Ma este az X-Men univerzum újabb hősének történetét ismerhetjük meg: a Légió 125 országban debütál egy időben a FOX műsorán, és már az amerikai vetítés után pár órával nálunk is látható lesz. Csakhogy ne számítsunk az X-Men filmekhez hasonló szuperhősös, szuperképességes akciókavalkádra alakváltókkal, iszonyú erejű vagy tűzet lövellő, dolgokat jéggé változtató lényekre, legalábbis az elején ne! Hősünk, David Haller ugyanis ránézésre teljesen átlagos férfi, senki sem nevezné se mutánsnak, sem szuperhősnek.

A személyiségzavarral küzdő, skizofrénként diagnosztizált férfit gyerekkora óta kezelik elmegyógyintézetben, ahol teljesen elvész a napok monoton rutinjában: evés, terápia, gyógyszer, alvás. Mindennapjai kellemes zsibbadtságát teljesen felkavarja, amikor megérkezik az intézetbe egy gyönyörű új beteg, Syd. David és a lány megmagyarázhatatlanul vonzódnak egymáshoz, és egy különös találkozás után a férfi kénytelen szembenézni azzal a megdöbbentő lehetőséggel, hogy a fejében dübörgő hangok és látomások nagyon is valóságosak.

Erre kérdésre nem csak önmagának kell válaszolnia, hanem az őt faggató rendőrnek is, aki egy bizonyos incidensről szeretne többet tudni, majd az események felpörögnek, és megjelenik egy csoport, akik szentül hisznek David képességeiben.  

A Légió egy zavarodott fiatalember - a Downton Abbey-ből is ismert nagyszerű Dan Stevens alakítása - történetét meséli el úgy, hogy sokszor nemcsak a főhős, hanem a nézők sem tudják, hol a határ valóság és képzelet között. A karakter először 1985-ben bukkant fel a Marvel képregényekben, az X-Men univerzumban Xavier professzor fiaként ismert Légió azonban több mint egy személyiségzavaros fiatal. A szuperképességekkel bíró mutáns kezdetben még maga sincs tisztában erejének nagyságával, ám szépen lassan rájön, hogy emberfeletti tudással bír. Már csak az a kérdés, mihez kezd ezzel és a fejében dübörgő hangokkal.

A sorozat alkotója az Emmy-díjas író, forgatókönyvíró és producer, Noah Hawley, akinek olyan műsorok fűződnek a nevéhez, mint a Fargo és a Dr. Csont. „Van egy férfi, egy kívülálló, aki nem illik bele a normális társadalomba. Gyerekkora óta tudja magáról, hogy beteg, majd találkozik egy csoporttal, akik azt állítják, valójában különleges erővel bír. Ez az elgondolás nagyon érdekes és inspiráló volt számomra, hogy vajon hol vannak a határok a valóság és a pszichózis között, illetve mennyire képes a környezet visszajelzése hatni az egyénre” – mondja Noah Hawley, aki arra is célozgatott, hogy egy ponton felbukkan a sorozatban maga Charles Xavier is. Persze kérdés, ha ez bekövetkezik, akkor Patrick Stewart vagy James McAvoy vagy valaki egészen más személyében tűnik fel a professzor.

A Légió február 9-től csütörtökönként 21 órakor látható a FOX műsorán.