Lesz valami jó kis horror a tévében, amit megnézhetek Halloweenkor?

Persze! Brad Pitt a zombikat üldözi, az Az bohóca a tiniket. De a Halloween-szériából is leadnak párat a héten. Horrorisztikus heti filmajánló!

A hagyományok szerint a héten ünnepli a keresztény kultúrkör a mindenszenteket (az üdvözült lelkek emléknapja, november 1.) és a halottak napját (az elhunytakról való megemlékezés napja, november 2.), amelyek mellé az utóbbi néhány évtizedben már itthon is megjelent amerikai Halloween-őrület (amely eredetileg egy kelta vallási ünnep, a samhain volt, október 31-én). Azóta a filmrajongóknak is megvannak a modern kori népszokásai: ilyenkor esténként begubózva, pizzával, rágcsával és üdítővel a kézben horrormaratont tartanak, vagyis annyi szörnyekkel teli rémfilmet néznek meg, amennyit csak tudnak. Ehhez az elfoglaltsághoz adunk most mi is egy-két tippet rendhagyó heti filmajánlónkban! 

Hétfő: Z világháború

Az, hogy a 2000-es évek végére egyértelműen a zombi lett az új vámpír, és boldog-boldogtalan a csoszogó élőholtakról forgatott filmet és tévésorozatot, nem kis részben Mel Brooks fiának az érdeme. Max Brooks ugyanis két zombis könyvet is írt ekkortájt: 2003-ban a viccesen elgondolkodtató Zombi túlélő kézikönyvvel, 2006-ban a jóval komolyabb hangvételű World War Z-vel katapultálta magát a bestseller listák élére. Utóbbiból forgatott hosszas huzavona után Brad Pitt is mozifilmet, részben magyarországi helyszíneken (ezeket azonban végül kivágták a filmből).

A 2013-ban mozikba kerülő Z világháborúban Brad Pitt egy ENSZ-alkalmazottat alakít, aki a csúcsforgalomban araszolva kénytelen végignézni, ahogy egy zombivírus gyilkos élőholtakká változtatja az embereket. Kitör a káosz, főleg miután kiderül, hogy a halálos járvány harapás útján terjed. A globális méretűvé váló zombijárvány azzal fenyeget, hogy elpusztítja az emberiséget – természetesen Brad Pittre vár a lehetetlennek tűnő feladat, hogy megtalálja a járvány forrását, és megállítsa a terjedését.

Kedd: Halloween - Feltámadás

November 25. óta már itthon látható a legújabb Halloween-film, ami szinte napra pontosan az 1978-as első rész után 40 évvel került világszerte a mozikba. Természetesen Jamie Lee Curtis és a maszkos sorozatgyilkos, Michael nagy visszatérése alkalmából a Paramount csatorna is műsorra tűzött néhány Halloween-folytatást.

A 2002-es Halloween - Feltámadás furcsa darabja a szériának, mivel az ekkoriban virágkorát élő Big Brother és más valóságshow-k mintájára készült. Fiatalok egy csoportja beköltözik a brutális sorozatgyilkos, Michael Myers gyermekkori házába, amit élelmes producerek minden szobában bekameráztak egy jó kis horrorműsor reményében. Csakhogy arra senki sem számított, hogy maga Michael is hazalátogat.

Szerda: H20 - Halloween 20 évvel később

Jamie Lee Curtis már a Halloween 20. évfordulójára is elkészített egy új mozifilmet. Ebben a karaktere, Laurie Strode új személyazonosságot kapott, és született egy fia (Josh Hartnett) is, akivel egy bentlakásos iskola campusán élnek. Halloween éjszakájára kiürül az egész iskola, csak Laurie, a fia és annak a barátnője marad ott.

Természetesen felbukkan a hírhedt rokon, Laurie Strode testvére, a maszkos sorozatgyilkos, Michael Meyers is, hogy bosszút álljon a 20 évvel korábbi sérelmekért! A film érdekessége, hogy szerepel benne Jamie Lee Curtis édesanyja, Janet Leigh is, aki olyan kultikus horrorfilmeket forgatott, mint a Psycho vagy az 1980-as A köd.

Csütörtök: Stephen King: Az

Mostanában szinte minden hétre jut egy újabb bejelentés arról, hogy megfilmesítik Stephen King valamelyik könyvét (ezekről a hírekről mi is mindig beszámolunk itt a Port.hun). Utoljára talán a '80-as és a '90-es években volt ekkora kultusza a horror nagymesterének, mint manapság: akkoriban szinte évente készült egy-egy mozifilm vagy tévés adaptáció a legnépszerűbb King-írásokból.

Az 1990-es Az egy kétrészes minisorozat volt, ami ráadásul a jobb Stephen King-feldolgozások közül való. A sztori itt is nagyjából ugyanaz, mint a tavalyi mozifilmé:  az Isten háta mögötti Maine állambeli kisváros, Derry csatornarendszerében évszázadokkal ezelőtt tanyát vert a gonosz, hogy bizonyos időközönként a felszínre jöjjön egy gyilkos bohóc képében, és ártatlan gyermekeket faljon öl. Vajon a kiközösített tinikből álló csapat, a Lúzerek Bandája képes megfékezni a gaz Pennywise-t (akinek az álarca alatt 1990-ben Tim Curry brillírozott)? A minisorozat érdekessége, hogy az eredeti regényhez hasonlóan a Lúzerek felnőtt énjét is bemutatta – ezt a moziváltozat kedvelői majd csak 2019-es folytatásban láthatják.

Péntek: Ash vs. Evil Dead

Idén nyáron ünnepelte 60. születésnapját Bruce Campbell, a véres és önironikus horrorvígjátékok királya, aki úgy kapta meg ezt a címet, hogy lényegében semmi mást nem csinált egész életében, csak az ifjúkori cimborájával, Sam Raimi sztárrendezővel leforgatott pár filmet Evil Dead címmel. A láncfűrészkezű Ash karaktere 2015-ben ráadásul egy tévésorozatot is kapott.

Nagyon szórakoztató volt látni, ahogy a sok bugyuta remake és folytatás közepette visszatért egy régi, közkedvelt franchise eredeti főszereplője. Aki ráadásul harsány, önironikus humorral röhögte ki azt, hogy évtizedek teltek el a legutolsó, kultikus filmje óta, de ő még mindig egy felcsatolható láncfűrészkézzel aprítja a zombikat – a nézők pedig imádják. Sajnos azonban a Starz tévécsatorna 3 évad után leállította az Ash Vs. Evil Dead sorozatot, pedig a 4. évadot már Mad Max-hangulatúra tervezték Bruce Campbell és Raimi, bőven lett volna benne kakaó a démonmészárláson túl is...