Ma aztán minden kiderül az alattomos gyilkosokról!

Dokumaraton lesz a tévében, megismerhetjük, milyen hétköznapi veszélyek leselkedtek az emberekre a különböző korokban.

Egy ilyen hétvégén, mint ez a mostani, amikor kint szakad a hó és kemény mínuszok vannak, ideális program a tévé előtt gubbasztani a meleg lakásban, és nézni valamilyen érdekes műsort.

És hát mi lehetne jobb választás egy ilyen esetre, mint elcsípni egy műsormaratont a tévében?

Általában sorozatokból szokott ilyesmi lenni, esetleg különleges alkalmakkor megnézhetjük egymás után a Vissza a jövőbe sorozat filmjeit, vagy valamilyen hasonló trilógiát egyben. A mostani vasárnap viszont abból a szempontból különleges, hogy ezúttal dokumaraton lesz, méghozzá a Viasat History csatornán.

Az alattomos gyilkosok-sorozatba tartozó filmeket nézhetjük meg egymás után.

Első körben délután négytől Az ötvenes évekbeli otthonok alattomos gyilkosai című filmmel kezdünk. Ebből megtudjuk, milyen, teljesen hétköznapinak tűnő veszélyek fenyegették a II. világháború utáni években élőket otthonaikban.

Öttől bő fél évszázadot ugrunk vissza, ekkor Az Edward-kori otthonok alattomos gyilkosai című film kezdődik. Ez volt az a korszak, amikor a brit otthonokban előszeretettel húztak a nők azbeszt-harisnyát, és mostak fogat radioaktív fogkrémmel. Láthatjuk, milyen alattomos gyilkosok kísértették az embereket, arról nem is beszélve, hogy a nemrég elterjedt elektromos berendezések milyen veszélyeket rejtettek magukban.

Hattól megint egy kicsit mélyebbre ásunk a történelemben. Ezúttal A Tudor-kori otthonok alattomos gyilkosaival ismerkedhetünk meg. Nem kell sokat agyalnunk azon, hogy mi jelenthetett veszélyt a hétköznapokban. A középkor végérő beszélünk, szóval a halál gyakorlatilag az utolsó szalmaszálban is jelen volt. Ebben az időszakban többek között úgy próbálták meg felvenni a harcot az emberek a halállal, hogy egyhelyiséges házak helyett olyan építményekben kezdtek lakni, amikben vannak külön szobák, de ezek is hordoztak magukban némi veszélyt.

Ha még nem unjuk, akkor héttől a További viktoriánus kori alattomos gyilkosok című filmet is leadja a Viasat History. Ekkoriban kifejezetten veszélyes volt például tejet inni, de a nők is két lábon járó tűzveszélyek voltak.