Ma már egészen biztosan nem lehetne leforgatni A kék lagúnát

Brooke Shields mindössze 14 éves volt a felvételek idején, így a stábnak egy kongresszusi vizsgálóbizottság előtt kellett bebizonyítania, hogy a szexjelenetben nem a fiatal színésznő szerepelt, hanem a testdublőre.

Ha manapság készülne el egy-egy évtizedekkel ezelőtti kultfilm, akkor minden bizonnyal attól lenne hangos a sajtó, hogy A Jedi visszatérben Leia hercegnője aranybikinije a nők tárgyiasítása, a Micsoda nő! pedig túlságosan romantikus színben tünteti fel a testükből élni kénytelen szexmunkásokat. 2019-ben a Trónok harca utolsó évadában Arya Stark szexjelenete is óriási felhördülést keltett, mondván, hogy de hiszen ő még csak egy gyerek! Pedig Maisie Williams már 22 éves volt a forgatás idején (ráadásul ekkor Arya is 18 éves a történet szerint)...

Ezek után vajon hogyan fogadnák az emberek ma A kék lagúnát? Ebben a lakatlan szigeten játszódó romantikus filmben ugyanis az egyik fiatal főszereplő, Brooke Shields

még csak 14 éves, és még szexjelenete is van a történetben, ami ma már biztosan nem készülhetne el ugyanebben a formában.

De A kék lagúna a fentiek miatt már a maga korában, 1980-ban is sokaknál kiverte a biztosítékot: egy kongresszusi vizsgálóbizottságot is össze kellett hívni miatta!

Forrás: Filmcafe

 

A meghallgatás során a filmeseknek be kellett bizonyítaniuk, hogy a szexjelenetben egy felnőtt testdublőr volt látható, és nem a kiskorú Brooke Shields. Amikor pedig valóban ő szerepelt az aligruhás jelenetben, akkor a haját gondosan a mellére ragasztották, hogy ne látszódjon semmi (sajnos a színésznő eredeti testdublőre a forgatás közben súlyos balesetet szenvedett és eltört a gerince, így végül a delfinidomár ugrott be a helyére, aki pont hasonló alkat volt, mint Shields).

De nem ez volt az egyetlen vérlázító dolog a filmben. A történet szerint ugyanis itt két unokatestvér szenved hajótörést, és együtt nőnek fel a lakatlan szigeten, mindenféle társadalmi korlát nélkül, amiből nemcsak szerelem és szex, de később egy gyerek is lesz. Nem véletlenül alakult persze így A kék lagúna sztorija: a vérfertőzés, azaz a közeli rokonok közötti szexuális kapcsolat az egyik legnagyobb tabu, amit mindig is imádtak áthágni a filmesek (ebben a PORT.hu-cikkben számos emlékezetes példát felsoroltunk a mozi történetéből).

10 film, amelyben vérfertőzéssel sokkolnak +18

Olyan színészek közreműködésével, mint Maisie Williams, Brooke Shields, Mickey Rourke, Clive Owen, Alan Rickman vagy Isabelle Huppert.

Tovább

 

Talán pont a tabudöntögető erotika miatt történhetett meg az, hogy A kék lagúna az Egyesült Államokban sosem lett kasszasiker, a legtöbb országban pedig fércműnek könyvelték el Brazíliában, Romániában és nálunk viszont kultfilm lett belőle.