Meghalt a Columbo és a Gyilkos sorok alkotója

William Link 87 éves volt.

Szívelégtelenségben hunyt el december 27-én William Link, televízós író és producer, a Columbo és a Gyilkos sorok egyik alkotója. 87 éves volt, és több, mint hat évtizedes karrierje során több sorozaton is dolgozott, általában Richard Levinsonnal, akivel 14 évesen találkozott, és már a kezdetektől történeteken agyaltak. Eleinte rádiójátékokat írtak, majd amint látták, mekkora lehetőségek rejlenek a televíziózásban, átnyergeltek a kisképernyőre.

Ketten találták ki Columbo karakterét is. A nyúzott, szórakozott hadnagy az Ahogy a könyvben meg van írva című epizóddal 1971-ben debütált az ifjú Steven Spielberg rendezésében. Spielberg nyilatkozatban emlékezett meg Linkről, akit egyik legjobb és legtürelmesebb mentorának tekintett, és aki bízott benne, mikor egy tapasztalatlan, fiatal rendezőre bízta az első részt. 

Az a munka győzte meg a stúdiót, hogy elkészíthessem a Párbajt, és mindazzal együtt, ami utána következett, nagyon-nagyon sokkal tartozom Billnek.

Link egy másik népszerű sorozat megalkotásában is óriási szerepet játszott: a Gyilkos sorok ugyan nem vált olyan popkulturális alapkővé, mint a Columbo, mégis az egyik legkedveltebb, sokszor játszott krimisorozat. Pedig a CBS csatorna fejesei nemigen hittek egy ilyen régimódi történet sikerében, amiben nincs szex, erőszak is kevéske, ráadásul egy öregedő néni a főszereplő. 

William Link 2006. február 19-én az 56. ACE Eddie Awards díjátadóján átveszi az életműdíjat
Forrás: Vince Bucci/Getty Images

 

Persze Link életműve nem csak e két címből áll: Levinsonnal együtt számos tévéfilmet és sorozatot alkotott, amelyek Magyarországon nem, vagy csak kevéssé ismertek, de Amerikában igen népszerűek voltak (Ellery Queen, Cosby nyomozó rejtélyei, Egy gyilkosság főpróbája, Mannix). A Tenafyl mindössze öt részt ért meg, de ez volt az első sorozat, aminek fekete volt a főszereplője.

(Forrás: Deadline)