Meghalt a Hatalmas kis hazugságok rendezője

Jean-Marc Vallée kanadai rendező, a Mielőtt meghaltam és a Vadon direktora mindössze 58 éves volt. Quebeci otthonában vesztette életét.

„Jean-Marc mindig a kreativitás, az eredetiség és annak az oldalán állt, hogy nézzük másképp a dolgokat. Igazi művész és nagylelkű, kedves fickó volt. Aki dolgozott vele, mind meglátta benne az általa birtokolt tehetséget és speciális látásmódját. Barát, kreatív partner és báty volt a számomra egy személyben. A mester nagyon fog hiányozni, de

talán nyújt némi vigaszt, hogy csodálatos stílusa és nagy hatással bíró munkássága örökre velünk él”

– hozta nyilvánosságra egy közleményben az alkotó produkciós munkatársa, Nathan Ross.

A montreali születésű Vallée a Quebeci Egyetem filmes szakán tanult, majd videóklipek és rövidfilmek után 1995-ben rendezte meg bemutatkozó nagyjátékfilmjét Feketelista címmel. Első fontosabb, kritikai feltűnést keltő alkotása a C.R.A.Z.Y. című, egy közeli barátja életén alapuló felnövekvéstörténet volt, amit 2006-ban a magyar mozik is bemutattak.

Vallée a Hatalmas kis hazugságok két főszereplőjével, Nicole Kidmannel és Reese Witherspoonnal. Forrás: FilmMagic for HBO / Getty Images


2009-es munkája, Az ifjú Viktória királynő Emily Blunttal a címszerepben három Oscar-jelölést érdemelt, amiből egyet díjra is váltott (legjobb jelmezek), a legnagyobb feltűnést mégis 2013-as életrajzi filmjével, a Mielőtt meghaltammal keltette, amely Oscar-díjhoz juttatta Matthew McConaugheyt és Jared Letót (a mű ezenkívül a legjobb sminknek és frizurának járó elismerést is elnyerte, maga Vallée pedig a vágó kategóriában érdemelt érte jelölést).

Az alkotó egy évvel később Reese Witherspoonnal dolgozott együtt a Vadon című filmen, majd jött a Darabokban Jake Gyllenhaal és Naomi Watts főszereplésével. Ő volt a rendezője az HBO nagy sikerű Hatalmas kis hazugságok című sorozata első, 2017-es évadának, amelyben Shailene Woodley és Nicole Kidman mellett ismét Reese Witherspoon volt az egyik főszereplő. 2018-ban szintén egy HBO-szériát rendezett, az Éles tárgyakat, Amy Adamsszel, és úgy alakult, hogy ez lett életművének utolsó munkája.

Jean-Marc Vallée-t két gyermeke és három testvére gyászolja. Halálának okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.


(via Variety)


Nyitókép: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images.