Meghalt a Tévémaci alkotója

Szabó László 85 évesen hunyt el.

Családja jelentette be egy Facebook-bejegyzésben, hogy Szabó László április 10-én, 85 éves korában elhunyt. Szabó 1935. június 24-én született Kispesten. Repülőgépszerelőnek tanult, majd később vadászrepülő lett, a bábkészítésre leszerelése után, 1965-ben nyergelt át, és egészen 1990-ig a Pannónia Filmstúdióban dolgozott.

Forrás: Szabó László Facebook-oldala

 

A Tévémaci karakterét Bálint Ágnes találta ki 1964-ben, de a színes televízió megjelenésével Foky Ottó (Mirr-Murr, A legkisebb ugrifüles) 1983-ban újratervezte,  magát a bábot Szabó alkotta meg. 1988-ban levették a műsorról, de a nézők ragaszkodtak szeretett macijukhoz: ezt akkora felháborodás követte, hogy az akkori MTV fél év múlva visszahozta az m2-es csatornán. 2012-ben egy új változattal rukkoltak elő: az új maci már modern környezetben, testvéreivel ült le a tévé elé, ám kifejezetten utálták az emberek, a technikai megvalósítás is méltatlan volt a korábbiakhoz képest, így hamar eltüntették a képernyőről a macicsaládot, és Foky Ottó és Szabó László figurája visszatért, hogy ismét elfoglalhassa méltó helyét az esti mese előtt.

"Mindene mozgatható, de inkább nem nyúlok hozzá. Ólomdrótok vannak a belsejében, könnyen törnek. Hat-nyolc darabot készítettem a macikból, de mivel egyetlen másodpercnyi film előállításához 24 alkalommal kellett megcsavarnunk a testrészei­ket, gyorsan elhasználódtak. Leszakadt a kezük és a lábuk, a szemétbe kerültek. Ezt a figurát raktam össze utoljára."mesélte a Blikknek kilenc évvel ezelőtt szarvasi otthonában, ahol a Tévémacit és Mirr-Murrt őrizte.