Mi a közös az Armageddonban, a Mission: Impossible 5-ben és az új Star Trekben?

Mindegyik J.J. Abrams gyermeke, és a héten mindet elcsíphetjük valamelyik csatornán. Heti tévéajánló.

Hétfő: Star Trek - Sötétségben

2009-ben indult hódító útjára a J.J. Abrams által megrendezett, és nem kis mértékben újraálmodott Star Trek-franchise. Ebben már nyoma sem volt a régi, naftlalinszagú Trekkie-tévésorozatokra jellemző űrcserkészeknek és filozofálgatásnak, volt viszont bőven humor, dráma és lézerpisztolyos akció! Nem túlzás tehát azt állítani, hogy lényegében A Galaxis Őrzői és az új Star Wars-trilógia is Abrams lens flare effektektől szikrázó Csillagflotta-uniformisából bújt elő, hiszen előtte évekig nem mert senki bevállalni efféle nagyszabású, szórakoztató sci-fi akcióvígjátékokat.

Az új Star Trek-trilógia 2013-as második részében az Enterprise legénységét hazahívják, kiderül, hogy egy szervezeten belülről jövő, megállíthatatlan erő felrobbantotta a flottát, és mindent, amit a flotta képviselt, és ezzel a világot válságba sodorta. Kirk kapitánynak személyes elszámolnivalója is van, elindítja az embervadászatot a háborús zónába, hogy elkapja az embert, aki maga egy tömegpusztító fegyver. Miközben hőseinket beszippantja az élet és halál világméretű sakkjátszmája, szerelmek kerülnek veszélybe, barátságok szakadnak szét, és áldozatokat kell hozni az egyetlen családért, ami Kirknek maradt, azaz a legénységért.

Kedd: Mission: Impossible - Titkos nemzet

J.J. Abrams a 2006-os Mission: Impossible 3 idején került be a Tom Cruise nevével fémjelezte sikersorozat alapcsapatába. Először csak mint forgatókönyvíró és rendező – Cruise ugyanis annyira szerette Abrams kémes tévésorozatát, az Aliast, hogy amikor David Fincher és még jó pár rendező idő előtt kiszállt a produkcióból, Crusie személyesen hívta fel Abramst, hogy ugorjon már be megrendezni egy újabb kémhistóriát. Abrams pedig olyan jól megcsinálta ezt a bérmunkát, hogy a mai napig ő a Mission: Impossible-franchise egyik állandó producere.

A sorban ötödik Mission: Impossible-filmben a Impossible Mission Force-t feloszlatták, Ethan (Tom Cruise) így magára hagyott ügynök lett, és a csapat ebben a helyzetben kerül szembe egy magasan képzett különleges ügynökökből álló hálózattal, a Szindikátussal. A rendkívül rátermett alakulat minden áron új világrendet akar létrehozni, és ezt terrortámadások egyre durvuló sorozatával szándékozik véghez vinni. Ethan összegyűjti csapatát, és hozzájuk szegődik a szakadár brit ügynök, Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) is, aki talán a tagja ennek az "titkos nemzetnek". Így néznek szembe az eddigi leglehetetlenebb küldetésükkel.

Szerda: Star Trek: Mindenen túl

A Gene Roddenberry által megálmodott, és J.J. Abrams által 2009-ben újraindított, világszerte népszerű Star Trek-filmsorozat várva várt új részét végül nem Abrams vezényelte le, hanem a Halálos iramban-filmek atyja, Justin Lin.

Az Enterprise és elszánt legénysége újabb nagyszabású kalandja során a kultikus, palacsintasütő alakú csillaghajó az űr felfedezetlen zugaiba merészkedik, ahol egy új, titokzatos ellenséggel találkoznak, és ez a találkozás komoly próbára teszi a legénységet és mindazt, amit a Föderáció jelent.

Csütörtök: Alias

Bizony szinte fénysebességgel telik az a fránya idő! Jövőre már 20 éves(!!!) lesz az a Jennifer Garner főszereplésével elkészített, nagy népszerűségnek örvendő tévésorozat, az Alias, ami egyértelműen feltette Hollywood térképére Abramst, hiszen ennek a szériának ő volt a mindenese. Forgatókönyvet írt, rendezett, executive producerkedett – ezt a munkakört hívja manapság a tévés szakma showrunnernek.

Sydney Bristow, a fiatal és gyönyörű lány kettős életet él. A barátai számára sikeres befektetési tanácsadó, a valóságban azonban titkosügynök, aki több nyelven beszél, és tökéletesen képzett harcos. Ám van, amit főnökei sem tudnak: Sidney kettősügynök, és mindent megtesz azért, hogy bosszút álljon a gyilkosokon, akik valójában a CIA önállósodott ügynökei, az ország legveszélyesebb ellenségei.

Pétek: Armageddon

Bár J.J. Abrams már a filmfőiskolás évei alatt is forgatókönyveket írt, már a harmincas éveinek elejét taposta, amikor igazán berobbant Hollywoodban, mint az Armageddon egyik forgatókönyvírója. Akkoriban persze még valószínűleg senki sem jelentette volna ki róla, hogy 20 évvel később már ő lesz „az új Spielberg”, akire rábízzák a világ két legismertebb sci-fi franchise-át, a Star Treket és a Star Warst is. Pedig Abrams valójában már az Armageddonnal is kiválóan megmutatta, hogy keni-vágja a film formanyelvi eszközeit, és lényegében bármikor képes lerakni az asztalra egy nagyszabású, kasszarobbantó blockbuster forgatókönyvét.

Hatalmas méretű aszteroida közeledik a Föld felé, 40.000 km/órás sebességgel. A becsapódás - amely elkerülhetetlennek látszik - bolygónkat a teljes megsemmisüléssel fenyegeti. A NASA egyik vezetője, Dan Truman egyetlen esélyt lát a megmenekülésre: ha sikerül még az űrben elpusztítani a fenyegetően közeledő égitestet. Ezért elképesztő tervet eszel ki: megbízza Harry személyében a világ legkiválóbb olajfúróját, hogy a kemény fickókból álló csapatával fúrjon lyukat az aszteroidába és robbantsa apró darabokra. A villámgyors kiképzés után fel is jut a csapat, ám a dolgok nem a terv szerint alakulnak.