Mi jobb Bud Spencernél és Terence Hillnél? Két Bud Spencer és két Terence Hill

A Nincs kettő négy nélkül egy megunhatatlan klasszikus, ami szinte mindig dobogós helyen végez az összes „legjobb Bud Spencer–Terence Hill-filmek”-toplistán.

Mi lehet menőbb Bud Spencernél és Terence Hillnél? Természetesen ha két Bud Spencer és két Terence Hill osztja a pofonokat! Eme egyszerű, de nagyszerű recept miatt lehetséges az, hogy a Nincs kettő négy nélkül szinte mindig dobogós helyen végez az összes „legjobb Bud Spencer–Terence Hill-filmek”-toplistán – tavaly nyáron mi is beválogattuk a filmet egy összeállításunkba itt a PORT.hun.

Terence Hill és Bud Spencer a Nincs kettő négy nélkülben (kép forrása: Cinenuovo Kft.)

 

Ez az a film, aminek minden valamire való Bud Spencer- és Terence Hill-rajongó kívülről fújja a sztoriját, mégis mindig leülünk megnézni, ha épp leadja valamelyik tévécsatorna. A kacagtató pofonparádé ürügye ezúttal ugyanis az, hogy két akasztófára való zsiványnak, Gregnek (Bud Spencer) és Eliotnak (Terence Hill) dollármilliók ütik a markát, ha helyettesítenek két Rio de Janeiro-i milliomost, bizonyos Antonio és Bastiano Coimbra de la Coronilla y Azevedót (Bud Spencer és Terence Hill), akik életveszélyes fenyegetést kaptak a helyi maffiától. A munka nem tűnik különösebben nehéznek a két belevaló csirkefogónak, bár néhány probléma igen hamar felszínre kerül. Greg és Eliot például folyton ugratják egymást, a külvilág pedig néha kissé elcsodálkozik, hogyan lett egyik napról a másikra a mindig kifogástalan modorú, elegáns milliomosokból két nagyhangú, verekedős fickó, akik alaposan elpáholják a komplett riói alvilágot.

A 8 legmenőbb, legemlékezetesebb Terence Hill-idézet

„Ha kicsi a tét, a kedvem sötét.”; „Rablótámadás, kezeket fel! Jobb, ha te mondod, a te hangod mélyebb”. Ki ne ismerné ezeket a mondatokat, amelyek nemcsak Terence Hill-lel forrtak örökre egybe, de állandó magyar hangjával, a 80. születésnapját ünneplő Ujréti Lászlóval is.

Tovább

 

Érdekesség, hogy ahol a két kamumilliomos egyszerre látszódott az igazi Coimbrákkal, ott mindig valami trükköt alkalmazott a stáb. Hol két külön leforgatott felvételt vágtak egybe, máskor meg csak Bud Spencer és Terence hill dublőrje volt jelen, akiket úgy állítottak be a jelenetekbe, hogy háttal legyenek a kamerának, így nem is volt szükség az arcukra.

 

 

Ezek a sallangmentes, egyszerű módszerek olyannyira jól működtek, hogy hiába készült 1984-ben a film, számítógépes trükkök nélkül, még ma is teljesen évezhető.

No persze a film hallatlanul nagy népszerűségében az is közrejátszott, hogy a klasszikus szinkront itt is Bud Spencer és Terence Hill örökös magyar hangjaival, vagyis Bujtor Istvánnal és Ujréti Lászlóval készítették el. Nem csoda, hogy a film csúcsjelenete (amit a mai napig mindenki kívülről fúj!) az lett, ahol Terence Hill egy étteremben nyilvánosan megszégyeníti a gengsztercézár Tangót:

Az a tény, kedves kuzin, hogy a mi kis kópénk Tangónak hívja magát a szamba országában, rögtön megvilágosítja számunkra, hogy mekkora nagy seggfej.