Milliókra perelik Simon Cowellt, a külföldi X-Faktorok sztárzsűrijét

Öt egyéni előadó és egy zenekar is azt állítja, „zaklatásnak és rossz bánásmódnak voltak kitéve” a népszerű tehetségkutatóban, ezért 479 millió forintnyi kártérítést követelnek az ismert tévéproducertől.

A legfrissebb hírek szerint a The X Factor, vagyis a brit X-Faktor hat korábbi sztárja összesen 1 millió fontra (mai árfolyamon: 479 millió forintra) perelné a műsor egyik régi motorosnak számító zsűritagját, Simon Cowellt, valamint az ismert tévéproducer SyCo nevű cégét. A nálunk is nagy népszerűségnek örvendő zenei tehetségkutatót 2004 és 2019 között sugározta Nagy-Britanniában az ITV, de a folyosói pletykák szerint már folynak a tárgyalások a sorozat újbóli felélesztéséről. Némi árnyékot vet most azonban erre az, hogy a Sunday Mirror értesülései szerint egy öt egyéni előadóból és egy zenekarból álló pertársaság egy nagy nevű ügyvédi irodán keresztül akarja bíróság elé citálni a SyCo-t.

Paula Abdul, Simon Cowell és Nicole Scherzinger, mint a The X Factor zsűrijei (forrás: Mark DavisGetty Images)

 

A brit lapoknak név nélkül nyilatkozó egyik fellépő azt mondta, hogy a műsorban eltöltött idő alatt „zaklatásnak és rossz bánásmódnak voltak kitéve”. A tehetségkutató egykori szereplői az X-Faktorban szerzett tapasztalataikat „borzalmasnak” nevezték. Sőt, tovább mentek ennél:

Simonnak vállalnia kell a felelősséget. Rengeteg pénzt vesztettünk azzal, hogy életünknek olyan időszakai voltak, amikor nem kerestünk pénzt, mert a műsorból mélyen belénk ivódott traumával kellett foglalkoznunk.

A csoport állítólag kártérítést szeretne, mert véleményük szerint rengeteg időt és pénzt költöttek arra, hogy „megpróbálják újra normálisan élni az életüket”:

Számos bizonyítékunk van, köztük e-mailek, tévéfelvételek és pszichológiai értékelések, amelyekből világosan kiderül, mennyire rosszul bántak velünk.
Britney Spears és Simon Cowell, mint a The X Factor zsűritagok (forrás: FOX Image Collection via Getty Images)

 

A SyCo újságírói kérdésére azt közölte, hogy Simon Cowell (aki egyúttal a Britain's Got Talent, az America's Got Talent, az American Idol és az amerikai X-Faktor producere és zsűrije is) nem tud a fenti vádakról, és nem követett el semmilyen helytelen cselekedetet. Az X-Faktor szóvivője a The Independentnek nyilatkozott:

A műsorainkban részt vevők jó közérzete az első számú prioritásunk, határozott intézkedésekkel és külön rekreációs csapattal biztosítjuk, hogy az ilyenfajta támogatás mindig elérhető legyen. Nincs tudomásunk arról, hogy bármilyen jogi igényt nyújtottak volna be az X-Faktor ellen. Annak ellenére, hogy már több éve nem vagyunk műsoron, mindig nyitottak vagyunk arra, hogy megvitassuk az aggodalmakat bárkivel, aki úgy dönt, hogy ezt jelzi felénk.

Jelenleg egyébként épp egy dokumentumfilm készül arról, milyen zaklatások és kizsákmányolások történtek az elmúlt évek során az X-Faktorban. (via The Independent)