Milyen '56-os filmeket és tévéműsorokat láthatunk a héten?

Dobó Katától a Szabadság, szerelem pont nem lesz egyik adón sem, de megnézhetjük a Liberté '56-ot és A tanú színpadi változatát is. Heti ünnepi tévéajánló.

Hétfő: Az én '56-om

2016-ban, az '56-os forradalom 60. évfordulóján az MTVA Az én '56-om címmel felhívást intézett a világ magyarságához, amelynek keretében kérték azok jelentkezését, akiknek bármilyen személyes története, fotója, tárgya van, amely az 1956-os forradalomhoz kapcsolódik. A közmédia ezeken a személyes történeteken keresztül mutatta be a szabadságharc ezernyi, életeket és sorsokat befolyásoló eseményét. Az október 21-én levetítésre kerülő részben az okleveles építészmérnök, Callmeyer Ferenc mesélt az '56-os emlékeiről.

Kedd: A tanú

Bacsó Péter legendás filmje, az 1969-ben leforgatott, de egy teljes évtizeden keresztül dobozban tartott A tanúja kesernyés humorral mutatta be a kommunista diktatúra mindennapjait. A filmből 2014-ben egy színpadi változat is készült napjaink legismertebb színészeivel, amiből utóbb tévéjáték született. A történet bizonyára ismerős: Pelikán József gátőr (Csányi Sándor) lecsap egy orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán (Szabó Győző), aki jelenleg miniszter. Amikor egy feketevágás miatt megjelenik a hatóság Pelikánnál, és lebukik az ott elrejtőző Dániel Zoltán is, Pelikán börtönbe kerül. Innen azonban egyre magasabb beosztásokba helyezi a pártfogója, Virág elvtárs (Pindroch Csaba): Pelikán először az uszoda, aztán a vidámpark és a narancstermelő gazdaság vezetője lesz, csakhogy Bástya elvtárs (Szombathy Gyula) betoppanása mindenhol derékba töri a karrierjét. Természetesen Virág elvtárs mindezt nem ajándékba adja: egyszer majd kér Pelikántól valamit…

Szerda: Liberté '56

Vidnyánszky Attila 2007-es filmje egy három évtizeden átnyúló történeten keresztül mutatja be a kommunista diktatúrát és az 1956-os forradalom eseményeit. Kádár Jánost Eperjes Károly, Nagy Imrét Horváth Lajos Ottó, Maléter Pált Csikos Sándor, Bibó Istvánt Jámbor József alakítja. A forgatókönyv érdekessége, hogy a volt kulturális államtitkár, Szőcs Géza írta.

Csütörtök: Az én '56-om

A közmédia személyes '56-os élményeket bemutató sorozatában csütörtökön Kékessy György történetét ismerhetjük meg, aki a sorkatonai szolgálatát töltötte ekkor a pestszentlőrinci tüzér laktanyában. A forradalom napjai alatt sok bajtársával együtt ő is átállt a felkelők oldalára, ám a forradalom leverése után testvéreivel együtt külföldre emigrált. Az öccse Svájcba, a bátyja Argentínába, ő maga az Egyesült Államokba került, és az amerikai hadsereg tagja lett. Néhány évvel a rendszerváltás után költözött vissza Magyarországra.

Péntek: Kossuth tér 1956

Kossuth téri megemlékezés 1956 60. évfordulója alkalmából. A teljes film az Országgyűlés Hivatala kiadásában jelent meg. A film Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság szakmai programja keretében készült. A Parlament előtt október 25-én, a forradalom harmadik napján több ezer fős békés, fegyvertelen tömeg tüntetett, akikre (máig tisztázatlan, hogy pontosan kik és honnan) tüzet nyitottak. Az eseményt „véres csütörtök”-ként említi a történelemtudomány, a halottak pontos számát azonban máig nem sikerült pontosan megállapítani, mint ahogy azt sem, hogy a szovjet T-54-es tankok repeszgránátjai vagy a Földművelésügyi Minisztérium tetejéről a tömegbe lövő ÁVH-sok okozták-e többszáz ember halálát a téren.