Milyen műsorokon nevettünk 1995 szilveszterén?

A humor igazi nagyágyúival, azaz Körmendi Jánossal, Gálvölgyi Jánossal, Laár Andrással, Galla Miklóssal valamint a Bokros Lajost szidó Kern Andrással kacarászhattuk át magunkat egy reményekkel teli, új esztendőbe a PORT.hu elindulásának évében.

Tavaly ilyenkor, az év utolsó napján olvasóink nagy örömére együtt idéztük fel itt a PORT.hu hasábjain, milyen jó kis szilveszteri kabarék voltak annak idején a Kádár-korszakban és a rendszerváltás utáni években. 2018-ban azt idéztük fel, mit néztünk 1988 szilveszterén a tévében, 2019-ben pedig az 1989-es szilveszteri műsorkínálatot elevenítettük fel, így a nosztalgikus múltidézésünket most egy újabb tematikus szilveszteri összeállítással folytatjuk.

Lássuk, mi ment a tévében anno 1995. december 31-én, a PORT.hu elindulásának évében!

Forrás: RTV / archivum.mtva.hu

 

Az 1995. december 31-i tévéműsor átböngészéséhez most is nagy segítségemre voltak a YouTube retróvideói mellett Ano tematikus tévéműsor-blogja, valamint az MTVA Archívum, ahol sok egyéb izgalmas érdekesség mellett beszkennelve megtalálható az 1957 és 2018 között megjelent összes Rádió- és Televízióújság is.

Forrás: RTV / archivum.mtva.hu

 

Ahogy azt már az 1995-ös karácsonyi tévéműsor-kínálatot bemutató cikkben is írtam, a PORT.hu elindulásának évében 13 éves voltam. Közhely, de igaz, hogy „a képernyő előtt ülve nőttem fel”, mert emlékeim szerint ekkoriban tényleg elég sok időt töltöttem (anyukám szerint „görnyedtem”) a 386-os PC-nk előtt is számítógépes játékok nyúzásával (a korabeli szülői terminológia szerint ez volt „számítózás”). Így aztán 1995 szilveszterén egészen biztosan nem hagytam volna ki semmi pénzért sem az 1-esen 7:55-kor kezdődő PC-abc című számítástecnikai ismeretterjesztő magazinműsort, amelynek Dombóvári Gábor és Szily Nóra voltak a házigazdái.

 

Bár a Magyar Televízió 1995-ben még egyeduralkodónak számított, ha nagy tömegek otthoni szórakoztatásáról volt szó (ne feledjük, a két nagy hazai kereskedelmi adó , az RTL Klub és a Tv2 csak 1997-ben indult el), ekkoriban már egyre több háztartásban volt kábeltévés dekóder. Ezen bejött a fizetős HBO, rajta olyan szuper Warner-produkciókkal, mint a Batman rajzfilmsorozat, a Kaliforniába jöttem, a Kutyavilág, az Egyről a kettőre, a Bír-Lak, vagy épp a nagy kedvencem, az 1990-ben még képregényváltozatban is kapható Alf, ami '95 szilveszterén 8:30-kor vette kezdetét, és Beregi Péter volt benne a szőrös, falánk és cinikus űrlény magyar hangja.

 

A '90-es években már javában hozzáférhető, profi nyugati szórakoztatóipari termékek mellett a mi kicsi, savanyú, magyar filmjeink és meséink ekkor már eléggé bénácskának számítottak. A 16:40-kor kezdődő mesesblokkban látható Varjúdombi meleghozók például alighanem egy egész generációnak okoz azóta is poszttraumás stressz szindrómát a komor háttér előtt ficergő, ijesztő papírfiguráival, amelyekből sajnos szép számmal akadt a széria híres-hírhedt testvérsorozatában, a Varjúdombi mesékben is.

 

A szilveszter természetesen évtizedeken át a mókáról és a kacagásról szólt a Magyar Televízióban. A közmédia 1995-ben 21:15 és éjfél között robbantgatta sorban a humorbombákat: a Szilveszter '95 című, többórás összeállításban egymásnak adták a kilincset a korszak nagy nevettetői! A sört... vagyis pardon, a sort Körmendi János kezdte a Hukk! című összeállításával (a korabeli VHS-felvétel rossz minőségéért előre is elnézést kérünk).

 

A Szilveszter '95 című blokkon belül 21:32-kor kezdődött a Kern András - A főgonosz című fergeteges paródia, amelyben a népszerű színész-humorista Bokros Lajos nyomában koslatott száguldó riporterként. A műsorban „megszólaltatta” a Bokros-csomag megszorító intézkedései miatt akkoriban igen sokat szidott politikus titkárnőjét, közös képviselőjét, a kedvenc törzshelyének mixerét és kidobóját, valamint a pénzügyminisztérium portását és takarítónőjét is. Ezeket a kitalált figurákat természetesen egytől egyig Kern András alakította.

 

Ahogy a '80-as években, úgy a '90-es években sem létezhetett szilveszteri humormaraton Gálvölgyi János bohózatai és tréfái nélkül. A Gálvölgyi Szubjektív 22.02-kor vette kezdetét az MTV1-en a Szilveszter '95 című blokkban, és ezt a műsort is (ahogy előtte és utána szinte mindegyik másik szilveszteri programot) a konfettiben úszó tévéstúdióban estélyi ruhában üldögélő Sugár Ágnes konferálta fel.

 

22:31-kor kezdődött az MTV1-en a Száz évnek is egy a vége című, felvételről sugárzott zenés műsor, amelyet az Operettszínházban rögzítettek egy évvel korábban. A cím onnan jött, hogy a Budapesti Operettszínház elődjének számító Somossy Orfeum 1894-ben nyílt meg a Nagymező utca 17. szám alatt. A zenés-táncos esztrádműsorban többek között olyan ismert és kedvelt színészek, énekesek és előadó léptek fel, mint Haumann Péter, Mikó István, Almási Éva, Für Anikó, Rudolf Péter, Eszenyi Enikő, Piros Ildikó, Hirtling István, Kaszás Attila, Hegedűs D. Géza, Szacsvay László, Szulák Andrea, Igó Éva, Varga Miklós, Bíró Eszter, Vikidál Gyula, Koós Réka, Alföldi Róbert és Latabár Árpád (akinek a nagypapája, Latabár Kálmán Uborka-bábként volt jelen a műsorban).

 

Az HBO-ra visszatérve: érdekesség, hogy pont 1995. december 31-én született meg a mozicsatorna egészen mostanáig létező hagyománya, az HBO szilveszteri megelepetésfilmje”, amikor is a műsorújságban direkt nem jelezték, melyik kasszarobbantó blockbustert fogják levetíteni éjfélhez közeledve. Így természetesen sok magyar család kíváncsian kapcsolt át ilyenkor az HBO-ra, hátha valami igazán bombajó mozifilmet lehet megnézni az éjféli koccintás előtt – a csatorna ugyanis csak 1998-tól állt át arra, hogy január 1-re átnyúlva, éjfél után pár perccel kezdje el sugározni az adott év meglepetésfilmjét. 1995-ben a Cliffhanger - Függő játszmát tűzték műsorra, 22:10-es kezdéssel.

 

1995 szilvesztere azért is volt nagyon érdekes és izgalmas már gyerekként is, mert a '80-as évek olyan híres nagy nevettetői, mint a fentebb is emlegetett Mikó István, Körmendi János és Gálvölgyi János mellett már felsorakozott egy újabb tehetséges humoristageneráció is. Utóbbi csoport meredeken felfelé ívelő pályán száguldó, legfényesebb üstökösei voltak a L’art pour l’art Társulat tagjai is (az akkori felállásban: Dolák-Saly Róbert, Galla Miklós, Laár András és Nagy Natália). Jóllehet, az abszurd humor nagyágyúi már 1986-ban megalakították a Laár pour L'art Társulatot, országos ismertségre csak az első, 1991-es tévéműsoruk után tettek szert. Onnantól azonban nem volt megállás: Galla Miklós 1996-os kiválásig számos felejthetetlen Besenyő család-jelenettel és büntető szóviccel lett gazdagabb a magyar popkultúra. 1996 január 1-jén 0.25-kor vette kezdetét az M1-en a totális őrület, vagyis a Vastyúk is talál szeget címen futó, emblematikus szkeccssorozat szilveszteri különkiadása, amelynek fergeteges humorpetárdáin kacarászva kedélyesen átnevetgélhettük magunkat egy reményekkel teli, új esztendőbe...

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!