„Mint Tom Selleck bajusz nélkül” – Színészek, akiknél a bajusz kötelező tartozék

Puskás Peti óta tudjuk: a bajusz a leghalálosabb esztétikai önpusztító fegyver is lehet, ha nem a megfelelő arcon helyezkedik el. Az alábbiakban viszont olyan színészeket gyűjtöttünk össze, akiknél ezen arcszőrzet hiánya tátongó űrt hagyna (vagy éppen bizonyos esetekben hagyott is) maga után.

Tom Selleck

 

Jobb, ha az elején leszögezzük: egy színművészeti bajusz-Moral Kombat legalább annyira komolyan vehetetlen Tom Selleck első helyen való említése nélkül, mint egy IQ-gyilkos filmeket rangsoroló lista, melyen szó sem esik a Jack és Jillről. Mindenki Thomas Magnumja vélhetőleg már az óvodában is összekente ikonikus arcszőrzetét a finomfőzelékkel, kamaszkorában pedig kiröhögte csökevényes bajszú osztálytársait. Bár a kritikusok valószínűleg másképp vélekednének, de nekünk meggyőződésünk, hogy karrierje egyik mélypontját A boldogító nem című vígjáték jelentette, ahol csupasz arccal égette ki retinánkat. Legrosszabb rémálmunkban se térjen vissza soha!

 

 

Danny Trejo

A Legnagyobb Mexikóinak eleve nem kell védjegyekért a szomszédba mennie: arcbőre a szépségápolás válasza a sztálingrádi ütközetre. Ám amellett, hogy ráncaiban komplett orrszarvú-családokat lenne képes elszállásolni, rendelkezik egy másik meghatározó külső jeggyel is: ez pedig csodálatos bajsza, mely alapján nem zárhatjuk ki, hogy egyes szerencsétlen sorsú felmenőit halászcsárdákban szervírozták túrós csuszával. Szerencsére hosszas keresgélés után is csak két olyan fotóra bukkantunk, ahol másodlagos szexeplije nélkül látható, ebből az egyiken kilencedik születésnapját ünnepelhette.

 

 

Eddie Murphy

Bár Eddie Murphy bajsza annyira extravagáns, mint egy nyugalmazott szociológiaprofesszor öltönygyűjteménye, aligha tudnánk értelmezni egy olyan univerzumot, melyben a mérsékelten halkszavú színész nélküle vegetál. Talán nem véletlen, hogy a kritikusok sem tudták értelmezni a Norbit című mozit, ahol hősünk többször is csupasz arccal szégyentelenkedik. Az említett audiovizuális földcsuszamlás után mi is visszanéztük rehabilitációs célzattal a Szexi Csokoládé zenekar performanszát, ahol Murphy – mint Randy Watson frontember – nemcsak snájdig bajuszt, de hozzá tökéletesen idomuló frizurát is visel.

 

 

 

Hulk Hogan

Tisztában vagyunk vele, hogy az előítélet csúnya dolog, ezért igyekszünk visszafogottan fogalmazni: Hulk Hogan bajsza az a fazon, melyhez alanyi jogon jár egy c-kategóriás jogosítvány, tiszteletbeli tagság az Amerikai Fegyverszövetségben és egy rakat Háry János-sztori az általa puskavégre kapott vietkongokról. (Nos, arról, hogy a hősünk rendelkezik-e ezek bármelyikével, nincsen biztos információnk, de azt bizton állíthatjuk, hogy nem egy naperőművekért lobbizó vegán vérhippi.) Az ominózus arcszőrzet már akkor is önálló entitásként funkcionált, amikor Hogan sárga fecskében esett-kelt a ringben, filmforgatásokon pedig egyenesen lejátszotta a képernyőről a fejkendős, kigyúrt gazdatestet.

 

 

 

Sam Elliott

Vajon mi volt előbb? A partvisfej vagy Sam Elliott bajsza?  A buddhisták által előszeretettel hangoztatott tézist, miszerint semmi sem állandó, alapjaiban dózerolja porba szeretett karakterünk arcszőrzete, mely évtizedek óta biztosítja számára a redneck Matula bácsi fizimiskát. (Leszámítva a Katonák voltunk című háborús filmet, ahol egy szélütött tűzszerész bizonyára vietnami falunak nézte emberünk bajszát.) Bár Elliott az általa alakított figurák többségével ellentétben tüchtig úriember, megannyi apró, gyanús lény áldozná az életét azért, hogy egy hasonló szőrerdőben westernpubot vagy fehérjefeldolgozó-üzemet működtethessen.

 

 

 

És az antitézis: David Hasselhoff

Míg az imént felsorolt arcok szőrtelenítése joggal robbanthatna ki utcai lázongásokat, vannak, akik a bajuszviseléssel érhetnének el hasonló eredményt. Hoff pályafutása során többször - még a Knight Riderben is - kísérletezett ezzel, ám ezen kísérletek hasonló sikerrátával bírtak, mint a bernáthegyi és a haiti patkányvakond keresztezése. Davidet pl. a Modern muskétások című akcióbohózatban láthattuk hetyke bajusszal, a Bundesliga-kompatibilis bárányfrizurával súlyosbított fizimiska pedig egyértelmű hadüzenet volt az Üdvözlet a bőrnadrágból-sorozat férfi szereplőgárdája felé. Aztán jött az Anakonda halmozottan hiánypótló harmadik része, ahol a retardált CGI-hüllőt hajszoló Hoff úgy festett, mint egy kukoricacsősz, akit lopótökkel üldöztek el egy borsodi gazdatüntetésről.

 

 

A nyitókép (Tom Selleck a Magnum című sorozatból) forrása: CBS via Getty Images.