Mirelit, konzerv és bagó a konyhában – így képzelték a főzőműsort a 80-as években

Hat feledhetetlen pillanat a Főzőcske – TV Fazék című műsorból.

A tévéadások egyik legkikapcsolóbb formátuma mindmáig a főzőműsor. Nem véletlen, hogy már komplett csatornák szakosodtak arra, hogy nullhuszonnégyben tolják elénk a szórakoztató recepteket, gyakran olyan ételekről, amiket talán sosem fogunk elkészíteni. Nézni viszont eléggé jó, hogy vidám, jópofa emberek micsoda könnyedséggel sürögnek-forgnak a konyhában, a bogrács vagy a kerti grill körül. Ebbe persze nem tartozik bele az a műsorstruktúra, amikor celebek főznek egymásnak, majd kutyázzák a másik konyhai rutinját. Az kiábrándító, egy klasszikus főzős műsor viszont élvezetes. De van egy harmadik kategória is, amikor az egész műsor annyira röhejes, hogy zabáltatja magát. Ilyen volt a nyolcvanas években, a királyi tévén sugárzott Főzőcske – TV Fazék, amit Molnár Margit vezetett, akinek a nevét elsősorban a valamivel igényesebb Főzőcske, de okosan című produkcióból ismerjük. A TV Fazék viszont olyan, mint amikor a háziasszony sebtében leírja a tévében elhangzott receptet, és pár lépes véletlen kimarad:

a szerkezete kaotikus, a főzés folyamata élvezhetetlen és teljesen félreértelmezték az egészséges konyha kifejezést.

Mégis van az egésznek egy esetlen bája, amitől szerethető. Következzen hat feledhetetlen pillanat a TV Fazék adásaiból!

 

1. Derrick fakanalat ragad

Már a nyolcvanas években is jól tudták, hogy nem kutyával és gyerekkel lehet igazán eladni egy műsort, hanem sztárokkal. A TV Fazék különkiadása a Ferihegyi repülőtérről jelentkezik, ahol maga Stephan Derrick és Harry Klein, vagyis Horst Tappert és Fritz Wepper száll le a gépről. Főzés előtt természetesen be kell vásárolni, így a két színész lelkesen tolja a kosarat, Tappert pedig annyira megörül a barack befőtnek, hogy csókot is hint rá, ami közegészségügyi szempontból ugyan kissé problémás, de legalább jópofa. Aztán interjú a sztárokkal, és egy még szinkronizálatlan jelenet a Derrick legújabb részéből, ami érdekes döntés, mert azt mutatja meg a Magyarországon még nem vetített epizódból, amikor a nyomozó a tettes nyomába ered, aki menekülés közben karambolozik és kinyiffan – szóval eléggé spoileres részletet sikerült választani.

Ezután Tappert hallevest főz, amihez a hal minden részét felhasználja. Igazság szerint nem valami guszta, bár a színész dicséri az illatát.

Talán kicsit elmérte a felügyelő úr a hazai konyhák felszereltségét, hiszen olyan összetevői vannak levesnek, mint a sügér, a kagyló és a rák.

Nem véletlen, hogy a műsorvezető, Molnár Margit hozzáteszi: „de enélkül is érvezhető”. Sebaj, Fritz Wepper is hozott egy receptet, egyenesen a szakácskönyvből készíti el a szintén nem túl olcsó őzgerincet galuskával és speciális mártással. Weppernek a sorozatbeli magyar hangja, Gálvölgyi János asszisztál, de nyelvi nehézségekbe ütköznek: Wepper magyarul, Gálvölgyi pedig németül nem tud. Azért jól elszórakoznak. Zárásképpen Tappert letol egy feltűnésmentes Hilton-reklámot: „a Budapest Hilton vetekszik a legszebb svájci hotelokkal”.

 

2. Nem kell mindig kaviár, megnyílt a Skála!

Az epizód középpontjában a frissen nyitott Skála Metró áll, aminek étterme is van, szóval lesz hol főzőcskézni. Előtte azonban még láthatunk pár érdekes vágóképet az áruház polcairól, többek közt a kövekző narráció kíséretében:

„Akik szeretik a fűszeres ételeket, azoknak bemutatjuk ezt az ötféle kecsöpöt árusító pultot.”

Köszönjük, és köszöni Siegfried Rauch is akit, még a nyitás előtt beengedtek, hogy bevásárolhasson a főzéshez. Ugyanis a Nem kell mindig kaviár című NSZK krimi színésze a műsor sztárvendége, aki egy takarékos recepttel készült.

Ám Siegfried Rauch még bent sincs a konyhában, de máris egy igazi csodának lehetünk tanúi, amikor Kraczki Attila, a Skála konyhafőnöke megmutatja az Ilkovics pecsenye elkészítését. Még sehol sem tart a dolog, amikor a műsorvezető megkérdezi, hogyan is néz ki ez az étel, mire a konyhafőnök lekapja a mellett lévő tál tetejét, ami alatt ott a kész kaja. Valamiféle időhurokba kerülhettek ott a Skála konyháján, mivel ezután elkezdi készíteni azt, ami már kész van. Ám

valami titokzatos vizuális megfontolásból a serpenyőt, amiben az étel nagyját készíti, kitakarja egy elé rakott hatalmas lábos.

Miután a Ilkovics pecsenye készítéséből szinte semmit se láttunk, Siegfried Rauch-é a konyha: következik a Levesben főtt marhahús és burgonyás uborkasaláta receptje, de mindenek előtt megtudjuk, hogy a színész két éve is főzött már magyar gasztroműsorban, akkor tejes nokedlit. A Nem kell mindig kaviár sztárja szerint szósz se kell mindig, érdemes takarékoskodni, ezért hozta most ezt a receptet. Rauch profizmusa szinte zavarba ejtő az eddig látottakhoz képest, viszont

a leveskockáról ő sem tud lemondani.

Előadása követhető, bár kissé kimért, és sajnos épp ettől unalmas is, pedig jól bánik az ízekkel. Végül a színész, mindenfajta értelmezhető koreográfia nélkül elénekel egy dalt németül, amit még csak nem is feliratoznak, pedig eléggé szövegközpontú.

 

3. Sova doktor, a lecsó király

Megint egy sztár főz a TV Fazék konyháján, mégpedig a csehszlovák színész, Ladislav Chudík, a Kórház a város szélén Sova doktora. Szinte mellbe vág az első infó, amit Molnár Margit közöl róla: Chudíkot Pozsonyban úgy ismerik, hogy ő a lecsó király. Ki nem találnád, mivel érdemelte ki ezt a díszítő jelzőt:

„Mert nagyon jól csinálom a lecsót”

– hangzik a színész válasza magyarul (!). Mi mást is készítenének, mint lecsót, bár a műsorvezető megjegyzi, hogy ezt otthon ne próbálják ki: legalábbis most ne, hanem majd nyáron, amikor olcsóbb hozzá az alapanyag. Arra minden lecsós készüljön fel, hogy szó nincs bográcsról, a művész úr tűzhelyen állítja elő az étket. Paradicsom alig van benne, de virslivel és szalonnával gazdagon megpakolja, és még négy tojást is ráüt: ez sem az a pénztárcakímélő eledel.

Az örök dilemmában Chudík a paprikások felé billen: mármint hogy előbb a paprika kerüljön bele a lacsóba, és csak később a paradicsom.

Azt még érdemes megemlíteni, hogy Molnár interjút készít az adásnak otthont adó Citadella Étterem vezetőjével, Babos Lászlóval, akit a diabetikus ételekről, azok fontosságáról kérdez.

„Egyre több olyan vendégünk van, aki nem kíván hízni. Mindenképpen tudunk ezen segíteni, ezt a kívánságát kielégíteni azzal, hogy diabetikus gyümölcskonzerveket, befőtteket tartunk.”

Mondanom sem kell, hogy itt kicsit félremegy a diétás és a diabetikus kifejezések értelmezése, másfelől úgy tesznek, mintha nem létezne olyan, hogy gyümölcscukor.

még több retro

Gretyüésün, Dévid Hesszelhoff! A Három kívánság legpusztítóbb pillanatai

A Három kívánság a mai napig sztenderd beszédtéma a 30-as, 40-es korosztály körében, jóllehet ezen dialógusokat nem annyira a nosztalgia, mint inkább a válogatott traumák kibeszélése iránti vágy generálja. Ami nem csoda, hiszen ez a műsor az volt anno a gyermeki pszichének, mint ami a Dunakavics nagyanyánk műfogsorának.

Tovább

 

4. Frank Júlia és a disznótor

Hogy ne csak filmsztárok legyenek, nézzük azt az adást, amiben egy igazi szakácskönyvíró, Frank Júlia kalauzolja a főzni vágyókat, mégpedig új könyve, a Disznótorban kapcsán. Mint kiderül az eredeti cím az lett volna: Disznóságok könyve. Frank azt is elmondja, hogy:

„Nem szeretem a pörkölt, a rántott hús és sült hús hármasát, ezért állandóan kísérletezem”

– amire gondolom, több ezer háztartásban hördültek fel. De meg lehet nyugodni, mert a Sörben sült csülök is van olyan jó, mint ezek. Ráadásul pikk-pakk elkészül, és alig kell hozzá valami, hiszen

a hagymát és a fokhagymát is granulátummal helyettesítjük.

Sőt, még ki is hangsúlyozzák, hogy ennek ugyanolyan íze van, mint az igazi, felkockázott hagymának és fokhagymának. Viszont, azt érdemes megemlíteni, hogy Frank nem használ sertészsírt, a legtöbb ételt olajjal készíti. Ez pedig azon kevés pillanatok egyike, amikor a TV Fazék tényleg az egészséges(ebb) táplálkozást népszerűsítette.

 

5-6. Mindenre (is) jó mirelit / Horváth Gyula bagózik

Mint kiderült, a TV Fazék szakácsai általában előnyben részesítették a tartósított élelmiszereket: volt leveskocka, befőtt, granulátum, és ebben a műsorban megismerhetjük a remek mirelit ételeket is. Borsos Miklós, a Vörös Sün Ételbár mesterszakácsa boszorkányos könnyedséggel keveri a mirelit zöldségekből a salátákat, de mintha végtelenül kínosnak érezné ezt az egészet. Hadar, kapkod, nem lehet világosan kivenni, mit is csinál éppen, viszont azt rengetegszer elmondja, hogy milyen remek a mirelit, és hogy épp ő is azt használ (minden bizonnyal ez volt a feladata). Olyannyira belebonyolódik a mirelit-mizériába, hogy tényleg minden alapanyagról azt álltja, hogy mélyfagyasztott,

így kerül a Kelbimbó salátába mirelit majonéz,

jelentsen ez bármit is.

Ha ez nem lenne elég kínos, akkor ott van még a műsor sztárvendége, Horváth Gyula színművész is, aki a lehető legkülönfélébb módokon járatja le magát. Bizony, ő az akiről az elhíresült dohányzós mém tejed a neten, amin szegény Borsos Miklós mellett szívja éppen a cigarettát a konyhában. Ráadásul minden salátát frusztrálóan közelről megtekint, és kommentál. Időközben persze rádöbben, hogy cigaretta van a kezében, de gyanítom, hogy ezt inkább megsúgták neki, mert egészen addig a legtermészetesebb módon mutogat és magyaráz vele. Bocsánatot kér, és persze legjobb védekezés a támadás: elmeséli, hogy az egyik étterem konyháján a múltkor látott egy szakácsot cigarettázni, és legszívesebben rácsapott volna a kezére. Ettől függetlenül nem nyomja el a csikket, hanem mintha mi se történt volna, bagózik tovább.

Horváth ezután sem hazudtolja meg magát, modoros fölényeskedéssel áll neki húst sütni: minden alapanyagot behány egy alufóliába, aztán azt így ahogy van, behajítja a sütőbe, ahonnét később – hogy, hogy nem – egy jénai tálban kerül elő. Közben egy dióval, mákkal, tojással, vajjal, porcukorral, meg minden kutyafülével összekevert mirelit nokedli/nudli is készül, a juhtúróval töltött zsírszalonnás gombafejekről nem is beszélve, ami utóételként úgy megdobja a koleszterint, hogy ember legyen a talpán, aki a nudli után még vágyik rá, hogy „elcsócsálja”.

Horváth mindeközben nem csak dohányzik a műsorban, de gátlástalanul kivesz egy üveg vodkát a szekrényből, és meghúzza.

Végül Borsos is visszatér, akitől megtudhatjuk, hogy a Folpack fólia nem csak azért jó, mert frissen tartja az ételeket, de látszik is, hogy mi van a csomagolásban.

(via NAVA)