Mit néztünk 1992 karácsonyán a tévében?

A jövőből jött lány és a Halálos fegyver mellett azon is izgulhattunk, sikerül-e eloltani a Szomszédok ünnepi fejezetében Mágenheimék kigyulladt karácsonyfáját.

Régi hagyomány már, hogy év végén visszarepülünk az időben (hiszen ugye régen minden jobb volt!), és felelevenítjük az évtizedekkel ezelőtti karácsonyi műsorkínálatot. Az 1980-as, az 1990-es és az 1995-ös (ez volt a PORT.hu indulásának éve) tévéújságok átböngészése után most lássuk, mi elé ülhettünk le december 24-én a nagy evések és lelkes ajándékbontogatások előtt, alatt és után 30 évvel ezelőtt, 1992-ben! A nosztalgiázásban természetesen ezúttal is nagy segítségemre volt Ano retró blogja, valamint az MTVA Archívuma, ahol egy szekérderéknyi egyéb érdekesség mellett fenn vannak beszkennelt változatban a Rádió- és Televízióújság 1957 és 2018 között hetente megjelenő lapszámai is.

Lássuk, mit néztünk 1992 karácsonyán a tévében!

Ebben az esztendőben december 24. csütörtökre esett. Vagyis maga a karácsony egy háromnapos hosszú hétvége volt, és mivel már javában tombolt a téli szünet, a gyakorló szülők rutinosan kivették szabadságnak az összes karácsony előtti és utáni napot (nekem legalábbis gyerekkoromból nem rémlik, hogy télen a nagyszülőkhöz vagy más rokonokhoz lettünk volna lepasszolva). A Magyar Televízió is ennek tükrében állította össze az ünnepi műsort: a délelőtt jellemzően a jobbnál jobb rajzfilmeké, a délután és az este pedig a csöndes áhítaté volt.

Így festett a tévéműsor 1992. december 24-én (forrás: archivum.mtva.hu)

 

Mesemaraton!

A Magyar Televízió 1-es csatornáján reggel nyolctól délelőtt tizenegyig várta a gyerekeket az Angyalváró - Mesefilm-matiné. A maraton A jövőből jött lány című ausztrál ifjúsági sorozattal indult 8:05-kor, ami nagy kedvencnek számított ekkoriban – olyannyira, hogy akinek csak volt hajráfja a '90-es években, az mind a homlokára tolva hordta, mint a címbéli főhősnő, aki mindenféle csuda dolgokat tudott csinálni ezzel a 3000-es évekből való ketyerével!

 

 

Egészen biztos, hogy nem hagytam ki 30 évvel ezelőtt a 8:30-kor kezdődő Miki egér és barátait sem, hiszen ez volt az az időszak, amikor lényegében BÁRMIT megnéztünk, ami előtt Walt Disney neve szerepelt a jól ismert betűtípussal. Emlékezzünk csak vissza, ez volt az a korszak, amikor egy egész generációt sokkolt Antall József halála – no persze nem amiatt, mert friss demokráciánk elveszítette az első szabadon választott miniszterelnökét, hanem mert Boross Péter, az akkori belügyminiszter a Disney-mesedélutánt váratlanul megszakítva a tévében jelentette be hivatalosan a kormányfő halálhírét (így lett a  Kacsamesék-sokk egy olyan nemzedéki élmény, ami mindenkibe bevésődött, aki a '90-e évek elején volt gyerek – a jelenségről ebben a cikkünkben írtunk bővebben).

A 8:40-kor kezdődő Ziggy ajándéka nekem úgy maradt meg az emlékezetemben, mint egy furcsán mozgó Snoopy-figurákkal teli, bizarr rajzfilm, amitől legalább annyira féltem mint a híres-hírhedt Varjúdombi meséktől! Pedig egy kedves karácsonyi történetnek szánták eredetileg...

 

 

És ha már Walt Disney-t emlegettük: a Magyar Televízió 1-es csatornája 15:15-től az Alice Csodaországban című, 1951-ben készült klasszikus rajzfilmet sugározta a Családi mozidélután a Disney-vel blokkban, ami pont jó apropó volt arra, hogy az ünnepi ebéd után, de még az ajándékbontogatás előtt kicsik és nagyok együtt telepedjenek le otthon a tévékészülékek elé. Mi a húgommal ilyenkor mindig vállaltuk, hogy fehér cérnából akasztókat kötözgetünk a szaloncukrokra, de természetesen csak azért voltunk ilyen lelkesek, hogy suttyomban édességet ehessünk...

 

 

Akcióhősök!

Az Alice megtekintése előtt persze még beleférhetett az is, ha gyorsan átkapcsoltunk a Magyar Televízió 2-es csatornájára, ahol 14:25-kor lehetett elcsípni a Minden lében két kanál aktuális epizódját. Ahogy azt Kedvenc nyugati sorozataink a Kádár-korszakból című a PORT.hu cikkünkben is megírtuk, Tony Curtis és Roger Moore kultikus szériája lényegében a szintén Roger Moore főszereplésével készült Az Angyal „következménye” volt, mert amikor Simon Templar kapott maga mellé egy társat egy nagyszájú, vagány amerikai képében, a nézőknek pedig annyira bejött ez a felállás, hogy az ITC Entertainment producerei külön sorozattá fejlesztették az ötletet.

 

Érdekes viszont, hogy amíg a Magyar Televízió 1992-ben még mindig a '70-es évek playboy akcióhőseit húzta elő a kalapból a karácsonyi műsorkínálat összeállításakor (figyeljük csak meg a műsorújságban, hogy a nosztalgiablokk címe is az, hogy Nagy siker volt!), addig az HBO, ami idehaza 1991. szeptember 28-tól volt elérhető fizetős kábeltévés adóként, mindössze pár évet ugrott vissza az időben. A filmcsatorna ugyanis 22:10-től a Halálos fegyvert adta le szenteste! Igaz, szegről-végről ez is karácsonyi film, mert bár Los Angelesben nincs hó, a sztori ugyanúgy az ünnepek idején játszódik, ahogy a Die Hard is (lásd Péter Dávid kollégánk idevágó cikkét a Velveten).

 

Forrás: archivum.mtva.hu

 

Természetesen ha csütörtök, akkor Szomszédok!

Mivel 1992 karácsonya pont csütörtökre esett, az 1987 és 1999 között kéthetente csütörtökönként jelentkező, még ma is kultikusnak számító teleregény, az M1-en 20:00-kor kezdődő Szomszédok aktuális fejezetében is fontos dramaturgiai szerepet kapott az ünnepi áhítat, a koccintás és az ajándékozás.

Az 1992. december 24-én adásba kerülő részben azonban volt egy nagyon vicces baki is!

Történt ugyanis, hogy Mágenheimék véletlenül felgyújtották a karácsonyfájukat a gyertyákkal, ezért átmentek inkább Taki bácsiékhoz ünnepelni. Vágásiék is becsatlakoztak hozzájuk, a náluk vendégeskedő Géza bácsival együtt. Gazdagrét Batmanje visszaszólt az öreg nyomdász szakinak, hogy húzza be maga után az ajtót, csakhogy az ajtó pár másodperc múlva után magától kinyílt! Az üres lakásban azonban ott volt egy Szomszédok-stábtag, aki mint valami gondoskodó karácsonyi szellem, visszacsukta az ajtót! Íme:

 

Ezzel a jelenettel kívánunk minden kedves PORT.hu-olvasónak békés, boldog karácsonyt!