Most akkor szeretjük Az ébredő Erőt vagy sem?

J. J. Abrams Csillagok háborúja-epizódja elég megosztó lett, a South Park szerint ez a rész felel azért, hogy megválasztották Donald Trumpot. De tényleg annyira kellemetlen az emlék?

Tavaly mutatták be a Csillagok háborúja hetedik részét, Az ébredő Erőt, nemsokára jön az első különálló film, a Zsivány Egyes, jövőre pedig érkezik a sorozat nyolcadik része.

Az biztos, hogy a hetedik rész, és valószínűleg minden, ami azután történt a Csillagok háborúja franchise-zal, hogy megvette a Disney George Lucas cégét teljesen új közönségnek készül, mint az eddigi részek. Vagyis a Disney nem az eredeti részeken felnőtt, mára leginkább középkorú közönséghez akar szólni, sem azokhoz, akik a trilógia második három részén nőttek fel, inkább becélozták újra a fiatalokat.

Ez jó sok nézőt kiakasztott, szidták is J. J. Abramst a hetedik rész miatt, mint a bokrot, de természetesen a filmnek egy csomó rajongója is akad.

A gyalázásban talán a legtovább a South Park alkotói mentek, akik az idei évadot egy mellékszálban arra húzták fel, hogy minden, ami rossz történik jelenleg az USA-ban, Donald Trump megválasztásától kezdve a feketék elnyomásáig J. J. Abrams műve.

A hetedik részt pont ugyanazért lehet gyűlölni, mint szeretni, miszerint kicsit kusza, egy elég fiatal generációnak készült, és nagyjából megismételte a klasszikus első rész, az Egy új remény cselekményét és történetvezetését néhány apróbb változtatással.

Azt is mondhatnánk, hogy egy olyan remake-et kaptunk, ami illeszkedik az elkészült filmek sorába, ez pedig nagyon nem jött be a korábbi rajongóknak. A Port.hu fórumán is több ezer hozzászólásban gyalázzák egymást és a filmet a hozzászólók, aki vevő az liyesmire, elég jó képet kaphat ez alapján, hogy mi a baj a filmmel.

Lehet utálni az alkotást, de nehéz azt mondani, hogy ne lett volna sikeres, vagy ne lettek volna rá kíváncsiak az emberek. A 245 millió dolláros (kb. 71 milliárd forint) gigabüdzséhez képest is nagyon jó bevételeket termelt, eddig nagyjából kétmilliárd dollárt (584 milliárd forint) hozott a Disneynek, ami azért nem kevés pénz.

Nemhogy a Csillagok háborúja-franchise-ban ez a messze legjövedelmezőbb film, de az USA-ban úgy általában az összes létező film között ez hozta a legtöbb pénzt. A nemzetközi örökös listán is ott van a harmadik helyen, csak az Avatar és a Titanic előzik meg. Érdekesség, de az USA listán ezt a két filmet előzi a dobogón, amiből az rajzolódik ki, hogy az Egyesült Államokban tényleg nagyot ütött az új Csillagok háborúja, világszinten azért kicsit kisebb volt körülötte a felhajtás.

Ez is lehet a magyarázat arra, hogy miért foglalkozott az amerikai popkulturális témákra egyébként is érzékeny South Park annyit J.J. Abramsszel és a résszel nagyjából egy évvel a bemutatója után is.

Nem szeretnénk felsorolni mindent, ami miatt imádni vagy gyűlölni szokták a filmet, hiszen ahogy írtuk, komplett fórumokat lehet megtölteni ezekkel az észrevételekkel. Mindenesetre J.J. Abrams húzott néhány olyat, ami miatt mindenképpen emlékezetes a film. Az inkább nevetséges vonalon ott van például a filmbeli főgonosz, Kylo Ren egészen szürreálisan hülyén kinéző fénykardja, vagy a kissé döcögős dramaturgia, meg a kevéssé jól kidolgozott karakterek. A másik oldalon viszont ott van, hogy Adam Driver Kylo Renje végre nem egy olyan figura kinézetre, amit valamilyen klisékönyvből húztak ki, vagy hogy John Boyega személyében újra van fontos fekete szereplője a filmnek, és Billy Dee Williams Lando Calrissiannal ellentétben ő nem is valamiféle seftes fickót, hanem egy abszolút pozitív karakter.