Nagyon vicces lesz az új Fort Boyard - vagy mégsem?

Istenes Bence és főleg Janklovics Péter szereplése garanciának tűnik arra, hogy a 24 év után felélesztett játékformátum igazán szórakoztató legyen, bár nagyon különböző a humoruk.

Azt már lehetett tudni, hogy RTL ősszel visszahozza a bizarr tévés őskövületnek számító Fort Boyard – az erődöt, a sorozat beharangozó sajtóeseményén pedig az is kiderült, kik indulnak az egykori erődből lett börtönszigeten rendezett vetélkedőn és kik lesznek a műsorvezetők. Az biztos, hogy amíg a jövő héten induló felvételek zajlanak, nem sok celeb marad itthon. A 2000 után születettek és a celeb reality-k világában kevésbé jártasak számára azért érdemes némi háttérinformációt is megosztanunk.

Solti Ádám, Nagy Alexa, Szőke Rebeka és Boráros Gábor - Forrás: Port.hu

 

A címbéli Fort Boyard egy igazi erőd a nyugat-franciaországi partvonaltól pár száz méterre, Aix és Oléron szigetek közt, amelynek építését még XIV. Lajos vetette fel, amire a kor legendás hadmérnöke, Vauban márki így reagált: „Uram, könnyebb volna a Holdba harapni, mint ilyen helyen erődöt építeni.” A tervek mégis elkészültek, majd Napóleon alatt kezdték építeni, csakhogy az alapok mindig a homokba süllyedtek. Lajos Fülöp király idején folytatták a munkát, de a tüzérség gyors fejlődése miatt már átadásakor elavult volt, így börtönként használták, majd pár évtized után végleg elhagyták. 1967-ben az erőd maradványai között forgatták a Kalandorok című kultikus francia filmet Alain Delon és Lino Ventura főszereplésével, majd az 1990-ben indult Fort Boyard című francia vetélkedő kedvéért felújították az építményt. A siker meghozta a külföldi verziókat: nálunk 2000-ben futott a széria a TV2-n, Vízy András volt az „Erőd mestere", Bárdy György az Admirális, akitől kulcsokat lehetett kapni, a műsorvezető pedig Demcsák Zsuzsa lett. A legtöbben valószínűleg a két törpenövésű segédre, Jacques-ra és Jeanra emlékeznek, illetve a félvér Felindrára, akinek valamiért tigrisei voltak.

Kocsis Alexandra, Szalay Bence és Hunyadi Donatella - Forrás: Port.hu

 

Hogy lesznek-e kis termetű segédek és nagymacskák, az nem derült ki sem az RTL sajtótájékoztatóján, sem a sajtóhírből, csak annyi, hogy a műsorvezető Istenes Bence lesz, a helyi segédcsapatot pedig a stand-up komikus Janklovics Péter vezeti a „kincs őrzője” titulussal – mindketten nagyon viccesek tudnak lenni, csak másként. Az előbbi inkább mások kárára, az utóbbi kicsit bizarrabb módon, ami jól is elsülhet, meg furcsán is. Annyi biztos, amíg a franciaországi felvételek zajlanak,

teljesen kiürül az RTL celebraktára.

8 darab négyfős csapat indul a megmérettetésre, illetve bemutattak egy másik társaságot, akik szintén valamilyen formában a játék részei lesznek, csak még nem tudni, miként. Vannak furcsa társítások: a legutóbbi mérkőzése nyomait még magán viselő ketrecharcos Boráros Gábor, valamint az ex-Barátok közt-ös Solti Ádám és Nagy Alexa páros biztos nem kompatibilis egymással, és még folytathatnánk, de a vérfrissítésként hozott Ekhoe vagy Ozsváth Gergely „Mentha” is hozhatnak némi kiszámíthatatlanságot a játékba.

Ozsváth Gergely „Mentha”, Horváth Csenge, Ekhoe - Forrás: Port.hu

 

Ki gondolja például, hogy Fluor Tomi abszolút komolyan tud venni egy ilyen játékot, és minden szabályt betart? Én biztos nem, talán még ártana is az imidzsének, de láttunk már falon pókot. Persze ott vannak ellensúlyként a csatorna olyan veteránjai, mint Kocsis Tibó, Janicsák Veca, Járai Máté, Dobos Evelin, Varga Ádám, Bódi Sylvi, Shumacher Vanda vagy Frohner Fecó, mind-mind rutinos szereplő, akik el tudják vinni a show-t a hátukon, ha nem is látványosan, de korrekt módon.

A kérdés inkább az, hogy a nosztalgiafaktorra építenek a készítők, és minimális változtatásokkal hozzák az eredeti verziót, vagy csavarnak rajta.

Annyi biztos, hogy az egész sajtóesemény legszórakoztatóbb szereplője Molnár „luxusfeleség” Nini volt, aki fapofával lenyomott egy teljesen profi mini stand-up számot arról, hogy ő azt sem tudja, hol van és mi ez az egész, és itt most nem ironizálunk, mert tényleg meglepően vicces volt.

Diaz, Gyenesei Leila, Fluor Tomi, Járai Máté és Istenes Bence - Forrás: Port.hu

 

A játékosok teljes listája a következő:

  • Első csapat: Nagy Alexa, Szőke Rebeka, Solti Ádám, Boráros Gábor;
  • Második csapat: Janicsák Veca, Varga Ádám, Kocsis Tibor, Dobos Evelin;
  • Harmadik csapat: Bódi Sylvi, Németh Kristóf, Frohner Fecó, Noé Viktor;
  • Negyedik csapat: Szorcsik Viki, Molnár Nini, Varga Viktor, Szécsi Zoltán;
  • Ötödik csapat: Kozma Dominik, Kocsis Alexandra, Hunyadi Donatella, Szalay Bence;
  • Hatodik csapat: Molnár Zsolt, Smaltig Dalma, Schumacher Vanda, Henry Kettner;
  • Hetedik csapat: Fésűs Nelly, Horváth Csenge, Ekhoe, Ozsváth Gergely „Mentha”;
  • Nyolcadik csapat: Gyenesei Leila, Diaz, Fluor Tomi, Járai Máté.


A csapatok sorsának alakulásában a következő játékosoknak is szerepük lesz, csak még nem tudni, pontosan mi: Járai Kíra, Balázs Merci, Bogdányi Titanilla, Sápi Vivi, Singh Viki, Szegedi Fecsó, LilFrakk, illetve Vásáry André. Talán tartalékok, vagy a jó ég tudja, de majd ősszel kiderül. Pontos premierdátum nem derült ki, sőt, Istenes Bence még azzal is poénkodott, hogy az is lehet, hogy csak tavasszal jön a műsor, de neki ilyen a humora.

A tartalékjátékosok? - Forrás: Port.hu