Nahát, a csehek is megcsinálták a Pearl Harbor - Égi háború saját verzióját!

A Sötétkék égbolt pont ugyanakkor jött ki, mint Michael Bay háborús eposza, itt is két vadászpilóta lesz szerelmes ugyanabba a lányba, és helyi viszonylatban ez is gigaprodukciónak számított, bár nyilván vannak különbségek.

Vannak vicces véletlenek, amik tényleg úgy, ahogy van, véletlen egybeesések. 2001-ben jött ki Michael Bay filmje, a Pearl Harbor - Égi háború, amelyben két szövetséges pilóta – nem egymással szövetséges, hanem így hívták a tengely-hatalmak ellen harcolókat – a II. világháború során ugyanabba a lányba szerelmes, és dönteniük kell, kié legyen a lány, és ki hozzon ezért áldozatot. Mit ad isten, a csehek is megcsinálták ugyanezt a filmet Sötétkék égbolt címmel, persze kisebb léptékben, és ez kizárólag Anglia felett játszódik, vérszomjas japánok nincsenek.   

Történetünk elején 1950-ben járunk a hidegháború elején a kommunista Csehszlovákiában, ahol a veterán pilóta Frantisek „Franta” Sláma (Ondřej Vetchý) börtönbüntetését tölti – pusztán azért, mert egy idegen ország egyenruhájában szolgált. Franta visszaemlékszik arra, amikor a németek 1938-ban bekebelezték az országot, és amikor ő és nála fiatalabb bajtársa,  Karel (Krystof Hádek) azokon a repülőkön, amiket át kellett volna adniuk a megszállóknak, Angliába repültek, és számos honfitársukkal együtt az angol légierőhöz csatlakoztak. Csakhogy az angolok nem engedik, hogy a tapasztalt cseh pilóták azonnal harcba álljanak, előbb ki kell tanulniuk az új gépeket és a brit hadrendet, taktikát és irányítást – ugyanez történik A 303-as repülőszázad (2018) című lengyel filmben is -, ami irritálja őket, de amikor az angliai csata során őket is bevetik, rá kell jönniük, hogy ez menti meg az életüket. De nem ez a lényeg!

Hanem az, hogy amikor Karel gépét egy heves harc során lelövik, egy ejtőernyővel kiugrik, és egy angol házban talál menedéket, ahol megismerkedik Susannel (Tara Fitzgerald), akibe rögtön bele is szeret, mert ezek olyan idők voltak, amikor csak úgy beleszerettek egymásba a népek. Csakhogy kiderül, mert nagyon kicsi a világ, hogy Susannek már van udvarlója, aki nem más, mint Franta, ami – bár semmit sem titkolnak egymás elől - erősen próbára teszi a barátságukat. A többit már nyilván sejti az is, aki még a Pearl Harbort sem látta, de addig kapunk a szerelmi háromszög mellé egy izgalmas háborús filmet, ami a maga idejében a valaha készült legdrágább cseh film volt. És egyetlen jelenet miatt volt olyan drága, amiben egy valódi Spitfire vadászgép egy német vonatra támad – ez többe került, mint a rendező, Jan Svěrák (Csereüvegek, Száguldás) Oscar-jelölt munkája, a Kolja teljes költségvetése.  Mondjuk jól is néz ki!