Nem csak A sárkányok háza van tele vérfertőzéssel - 18+

Twin Peaks, Banshee, Kemény motorosok, Borgiák, Boardwalk Empire, True Blood, Family Guy - csak néhány sorozat a sok közül, ahol érintették a témát.

Véget ért a Sárkányok háza, így most 2024-ig kell várnunk, hogy a Targaryen család további (rém)történetein izgulhassunk. Addig is lássuk, mely sorozatokban mertek korábban a vérfertőzés tabujához nyúlni – mert bizony a Targaryenek színre lépése előtt is ez volt az írók egyik kedvenc dramaturgiai húzása. (Legutóbb a vérfertőzéssel foglalkozó filmeket gyűjtöttük össze.)

Amikor az incesztust viccesnek szánják

A Simpson családban a Springfielddel rivalizáló Shelbyville városát kifejezetten azért alapították, hogy a férfiak összeházasodhassanak az unokatestvéreikkel. A tipikus redneckként ábrázolt Cletus Spuckler és felesége, Brandine kapcsolata is gyanús, nem tudni, ők pontosan micsodák, lehetnek testvérek, unokatestvérek, anya és fia, vagy akár apa és lánya is. Bart barátja, Milhouse pedig unokatestvérek (Kirk és Luann Van Houten) gyereke, ahogyan az a "Let's Go Fly a Coot" című epizódban elhangzik.

A Family Guy-ban is jó párszor poénkodtak már a vérfertőzéssel. Chris és Meg egy halloweeni partin a „hét perc a mennyországban” című játékot játszották (ennek a lényege, hogy a két véletlenszerűen kiválasztott fiatal 7 percet tölt el egy sötét, zárt helyen, ahol, ha akarnak, csókolózhatnak is), Stewie pedig egy múltbéli jelenetben megcsókolta a fiatal Loist. Láthatunk egy Vissza a jövőbét parodizáló geget is, amelyben

Marty úgy dönt, hogy lefekszik múltbeli anyjával, Lorraine-nel, aminek következtében egy torz gyerekük születik.

Az Agymenőkben Howard még felnőtt korában is szoros, de diszfunkcionális kapcsolatot tart fenn az anyjával, ami miatt barátai azzal gúnyolják, hogy megoldatlan Ödipusz-komplexusa van. A második évadban, miután Howard betép a füves sütitől, bevallja, hogy a nagybátyja temetésén, egy autó hátsó ülésén veszítette el a szüzességét unokatestvérével, Jeannie-vel.

A Felhőtlen Philadelphia című sitcomban a főszereplők riválisaként szolgáló Doyle és Liam McPoyle testvérekről kiderül, hogy vérfertőző kapcsolatban állnak egymással és a család többi tagjával. A „bizonyíték” erre többek közt az, hogy

a család minden tagjának összenőtt szemöldöke van.

A Két pasi – meg egy kicsiben Charlie lefekszik egy Gloria nevű nővel, akiről kiderül, hogy valószínűleg a féltestvére, annak idején ugyanis Charlie és Alan apjának viszonya volt Gloria anyjával.

Az Ítélet: család című sitcomban visszatérő téma, hogy George Michael belezúgott unokatestvérébe, Maebybe. Bár közel kerülnek ahhoz, hogy viszonyuk legyen, a sorozatban többször is felmerül, hogy Maebyt talán örökbe fogadták, és így mégsem állnak vérrokonságban. Később Maeby összejön a Steve Holt nevű osztálytársával, akiről kiderül, hogy szintén az unokatestvére.

A Seinfeld "The Junk Mail" (1997) című epizódjában George az unokatestvérével, Lisával randizik, hogy bosszantsa a szüleit.

Testvérszerelem

Az 1980-as évek népszerű amerikai szappanoperájában, a Dinasztia egyik történetszálában Fallon Colby és Adam Carrington egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és végül csókolóznak, nem is sejtve, hogy valójában testvérek. Fallon később két másodunokatestvérével, Jeff és Miles Colbyval is összeházasodott (nem egyszerre).

Az HBO Róma című sorozatában Octavia elcsábítja bátyját, Octavianust, abban a reményben, hogy így megtudhatja néhány titkát. Octaviust egy másik esetben azzal vádolják, hogy viszonya van nagybátyjával, Julius Caesarral.

Az 1976-os Én, Claudius című BBC-sorozatban részletesen bemutatták Caligula és húga, Drusilla történelmileg is igazolt vérfertőző kapcsolatát.

Az 1982 és 2003 közt futó brit Brookside című szappanopera egyik 1997-es, nagy port kavaró történetszálában a két testvérszereplő, Nat és Georgia Simpson lefeküdtek egymással.

A Channel 4 Coming Up című sorozatában a 2005. július 7-i londoni robbantások idején

egy nő, aki sportot űz a társadalmi tabuk megszegéséből, elcsábítja a bátyját.

Végül szakítanak, amikor rájönnek, hogy nem tudnak normális párként működni.

A Doktor House A szerelem bolondjai című epizódjában két fiatal beteget, egy férjet és egy feleséget ismerhetünk meg, akiknek ugyanazok a tüneteik. Később kiderül, hogy féltestvérek, akik apjuktól örökölt angioödémában szenvednek. A Külcsín című epizódban pedig egy tizenéves szupermodell bevallja, hogy vérfertőző kapcsolatot kezdeményezett az apjával, csak azért, hogy megkapja, amit akar.

Forrás: HBO

 

A Borgiákban Cesare Borgia és Lucretia Borgia is vérfertőző kapcsolatot folytatnak. A valódi Lucretia Borgiát valóban érte ilyen vád, miután első férjével kötött házasságát érvénytelenítették, ezeket a vádakat azonban történelmileg soha nem sikerült bizonyítani.

A Kés/alatt harmadik évadának záró epizódjában Quentin Costa (Bruno Campos) és Kit McGraw (Rhona Mitra) szerelmespárjáról kiderül, hogy testvérek, és a szüleik is vérfertőzőek. És az is kiderül, hogy Quentin a harmadik évad mindenkit rettegésben tartó sorozatgyilkosa, Kit pedig a bűntársa. A hatodik évadban is van vérfertőzős szál: Matt Macnamara lefekszik egy lánnyal, akiről kiderül, hogy a féltestvére.

A Kemény motorosokban a főszereplő Jax Teller az észak-írországi Belfastban összemelegedik az IRA-hez tartozó Trinity Ashbyvel. Mielőtt azonban lefeküdnének egymással, mindkettőjük anyja beront a szobába, hogy közöljék velük: a Jax apja és Trinity anyja közötti viszony eredményeként apai ágon féltestvérek.

Forrás: FX

 

A Hollyoaks című brit szappanoperában egy hosszú cselekményszál szólt az Ashworth család két tagjának kapcsolatáról. Rhys Ashworth és Beth Clement nem tudták, hogy féltestvérek, amikor elkezdtek találkozgatni egymással. Miután apjuk halálakor kiderült, hogy rokonok, szakítottak, elkezdtek mással járni, de végül nem tudtak távol maradni egymástól. Úgy döntenek, hogy el kell hagyniuk Hollyoaksot, mert nem látnak más lehetőséget arra, hogy együtt legyenek.

A BBC Tabu című sorozatában James Delaney (Tom Hardy) Londonba való visszatérése után újra találkozik féltestvérével, Zilpha Gearyvel (Oona Chaplin), akivel fiatalon vérfertőző kapcsolatot ápolt. Amikor Zilpha terhes lett Jamestől, az apjuk erőszakkal véget vetett a kapcsolatnak, James pedig Afrikába távozott. Bár Zilpha eleinte visszautasítja Jamest, tagadhatatlanul vonzódik hozzá, és miután megöli a férjét, folytatják a kapcsolatukat.

Forrás: BBC

 

A Író és kamuhősben a főszereplő Jonathan lefekszik egy nővel, akiről később kiderül, hogy a féltestvére, mivel az apjuk ugyanaz a spermadonor.

Amikor az ügy már a hatóságokra tartozik

A különféle nyomozós szériák kedvenc fordulata, hogy kiderül, az eset mögött egy sötét családi titok rejlik, és a traumák / gyilkosságok egy vérfertőző nemi erőszakra vezethetők vissza.

A CSI: A helyszínelők több epizódja is foglalkozik a témával:

  • A Blood Drops című részben kiderül, hogy a tinédzser Tinát (Allison Lange) hatéves korától kezdve szexuálisan zaklatta az apja, és hogy kishúga, Brenda (Dakota Fanning) valójában a féltestvére/lánya, aki ebből a viszonyból született. A kislányt, Brendát szintén szexuálisan zaklatta az apja/nagyapja, Tina emiatt gyilkolta meg a férfit és az egész családjukat.
  • A Table Stakes című epizódban egy fiatal, gazdag házaspárról, Patrick és Amanda Haynesről (Shawn Christian és Elizabeth Lackey) kiderül, hogy vérfertőző kapcsolatban álló testvérpár, akik különböző álnevek alatt próbálnak meg számos gazdag embert megölni a pénzükért.
Forrás: CBS

 

  • A második évad Got Murder? című epizódjában egy tizenéves lányt, Nora Eastont (Evan Rachel Wood) gyanúsítanak apja barátnőjének meggyilkolásával. Kiderül, hogy ő a gyilkos, mivel vérfertőző vonzalmat érzett apja iránt, és emiatt ölte meg hirtelen felindulásból a barátnőt. Nora vágya, hogy kihordja apja gyermekét, "álterhességet" okoz a testében, annak ellenére, hogy szűz.
  • A Burden of Proof című részben egy félénk tinédzserlányról, Jodie Bradley-ről (Sara Paxton) kiderül, hogy apja, Russ szexuálisan zaklatta. Amikor Jodie megpróbál segítséget kérni mostohaapjától, Mike-tól, apja megöli a férfit.
  • A 10. évad Lost and Found című epizódjában egy eltűnt tinilányról, Emily Marshról (Mackenzie Mauzy) kiderül, hogy anyai nagybátyja, Bill (Christopher Shyer) megerőszakolta és szexuálisan zaklatta, aminek következtében a tini életet ad unokatestvérének/fiának, és véletlenül megöli öccsét, amikor az azzal vádolja, hogy nagybátyjukkal vérfertőző viszonyt folytatott.

Az X-akták A falka című epizódjában egy család a valós pennsylvaniai Home városában több generáción keresztül vérfertőző kapcsolatokat folytatott, és ennek következtében

genetikai deformitások sokasága alakult ki náluk.

A Gyilkos elmékben is érintették a témát jó párszor:

  • A 4. évad 19. epizódjában (Testvéri szeretet) miután szüleik meghalnak, az árván maradt Tommy és Tina Wheeler még közelebb kerülnek egymáshoz, mivel mindkettőjüket traumatizálta a tragédia. Kötődésük végül vérfertőző kapcsolattá alakul, és miután rajtakapják őket egy moziban, a városban pletykák kezdenek terjedni róluk. Tommy emiatt menekülni kezd, nevet változtat, és megöl több olyan embert, akik megtiltották neki és Tinának, hogy együtt legyenek.
  • A Tabu című epizódban az elkövetőről kiderül, hogy csecsemőként örökbe fogadta egy egyedülálló anya, akinek volt egy tinédzser lánya is. A lány egy agysérülésnek köszönhetően hiperszexuális volt, és a fiú felnőve vonzódott hozzá, még kémkedett is utána, amikor a barátaival szexelt. Később a fiú közli vele, hogy mivel vér szerint nem testvérek, itt az ideje, hogy ő is sorra kerüljön. A nő ekkor felfedi az igazságot: ő nem a testvére, hanem az anyja.
  • A 9. évad 20. epizódjában (Vérségi kötelékek) a gyanúsítottakról kiderül, hogy tinédzserkorukban közös megegyezéssel vérfertőző kapcsolatot létesítettek. Miután véletlenül közös gyermekük született, örökbe adták. Felnőve ebből a gyerekből lett a "gyilkos erdész", aki az erdőben ólálkodva számos embert megölt.
  • A CSI: Miami Divorce Party című epizódjában a nyomozók megtudják, hogy a gyilkosság áldozata kettős életet élt: az egyik nővel egy fiút, a másik nővel pedig egy lánygyereket nevelt. Amikor a két fiatalt kihallgatásra viszik, kiderül, hogy viszonyt folytatnak egymással. Kezdetben még nem is tudták, hogy rokonok, de miután kiderül, ugyanúgy folytatják. Miután Brianna teherbe esik, apjuk követeli, hogy vetessék el a gyereket, amire nem hajlandók, és megölik a férfit.

Mivel a Különleges ügyosztály (Esküdt ellenségek: Meggyalázott áldozatok) eleve a szexuális bűncselekményekről szól, legalább 6 epizódban foglalkoznak a vérfertőzéssel. Ilyen például a "Send in the Clowns" című rész, amelyben egy férfi tanár és a diákja titokban szerelmesek egymásba. Meg is szöknek, hogy folytathassák kapcsolatukat, de a lebukás után kiderül, hogy a diák a tanár biológiai lánya. A tanár elborzad, de a lányt inkább lenyűgözi a dolog, sőt,

azt az elméletet állítja fel, hogy eleve a vérségi kapcsolat miatt éreztek vonzalmat egymás iránt,

amiből a nyomozók arra következtetnek, hogy a lány „genetikai szexuális vonzalomban” szenved.

Forrás: ABC

 

A David Lynch-féle kultikus Twin Peaksben a 17 éves Laura Palmerről, akinek a brutális meggyilkolása indítja be az eseményeket, kiderül, hogy rendszeresen szexuálisan zaklatta egy Bobnak nevezett démoni entitás, aki megszállta a lány apját, Lelandet.

Vérfertőzés mint horror

A Mesék a kriptából második évadának Négyoldalú háromszög című epizódjában egy gyönyörű, de őrültnek tűnő farmerlányt (Patricia Arquette) szexuálisan zaklat a saját apja, és emiatt segítséget kér egy madárijesztőtől, akiről azt hiszi, hogy él. A Szeánsz című epizódban egy fiatal nő vérfertőző kapcsolatot létesít távoli unokatestvérével, csak azért, hogy pénzt lopjon tőle. Az utolsó évad első epizódjában egy idős férfi (Leslie Phillips), aki közel áll a halálhoz, felfedezi, hogy a gyönyörű fiatal nő, akivel megpróbál lefeküdni, nemcsak hogy transzszexuális, hanem a saját, rég elveszett fia, akit évek óta nem látott.

A True Blood - Inni és élni hagyniban a vámpír Bill Compton rájön, hogy emberi egyéjszakás kalandja, Portia valójában a harmadik dédunokája. Bill az egyetlen, akit ez felháborít. Portia hajlandó folytatni a kapcsolatukat arra hivatkozva, hogy a genetikai különbségek nagyjából ugyanolyanok, mint bármely más emberrel, és a legtöbb államban amúgy is újragondolják az unokatestvérek házasságára vonatkozó törvényeket. Bill ezután hipnotizálja a nőt, hogy minden alkalommal, amikor meglátja, sikoltozó rohamot kapjon. A főszereplőt, Sookie-t a nagybátyja, Bartlett molesztálta, a könyvsorozathoz hasonlóan ezért Bill bosszúból megöli őt.

Forrás: CBS

 

A Harper-sziget című horrorsorozat utolsó epizódjában kiderül, hogy a főszereplők, Abby Mills és Henry Dunn féltestvérek, ugyanaz az anyjuk, Henryt ugyanis még csecsemőként örökbe adták, így külön nőttek fel. Henry ennek ellenére még mindig szerelmes Abbybe, a lány azonban betegnek nevezi a férfit, és el akarja hagyni.

Anyja fia...

Az Amerikai Horror Story: Boszorkányokban Kyle-nak vérfertőző kapcsolata van az anyjával. Az nem derül ki, hogy a részéről ez beleegyezéses-e, de úgy tűnik, hogy az anyja nagyon szerelmes belé.

Az Amerikai Horror Story: Zártosztályban a szökött sorozatgyilkos Johnny Morgan vérfertőző vágyakat táplál az anyja iránt. Fixációja egy megoldatlan Ödipusz-komplexusból fakad, mert az asszony elhagyta őt gyerekkorában. Emiatt számos nőt elrabolt és élve megnyúzott, és olyan prostituáltakat bérelt fel, akik nemrég szültek, abból a célból, hogy szoptassák őt szexuális együttlét közben, sőt, egy alkalommal még maszturbált is, miközben az anyjával kapcsolatos gyermekkori emlékeire gondolt.

Forrás: HBO

 

A Boardwalk Empire - Gengszterkorzóban Gretchen Mol egy táncosnőt alakít, akit 13 éves korában megerőszakoltak. Fiával, Jimmyvel (Michael Pitt) szokatlanul szoros a kapcsolata, és a második évad egyik flashbackjéből kiderül, hogy Gillian elcsábította Jimmyt, amikor az még a Princetonon tanult. A fiú ezért hagyta ott az egyetemet, és vonult be katonának az első világháborúba.

A Smallville antagonistájáról, Genevieve Teague-ről és fiáról, Jason Teague-ről kiderül, hogy vérfertőző kapcsolatot folytatnak.

Unokatestvérfertőzés

A szökésben a hírhedt Theodore "T-Bag" Bagwell (Robert Knepper) karakteréről kiderül, hogy vérfertőzésből született: apja a Down-szindrómás nagynénjét erőszakolta meg, aki aztán a fiát is molesztálta. Caroline Reynolds, az USA elnöke és a testvére, Terrence Steadman szintén szeretők voltak a sorozatban.

A Banshee című sorozatban Kai Proctor, a helyi bűnbanda feje a szárnyai alá veszi unokahúgát, Rebeccát, mivel mindkettőjüket száműzték az amish közösségükből. Idővel közelebb kerülnek egymáshoz, és végül vérfertőző szeretőkké válnak.

Forrás: Cinemax

 

A Kate Winslet-féle Easttowni rejtélyekben az egyik fő rejtély, hogy a gyilkosság áldozatává vált Erin fiának ki az apja. A széria végére derül ki, hogy John Ross az, a lány apjának unokatestvére, akivel a lány egy családi összejövetelen találkozott, és később viszonyuk lett.

A brit Szomszédokban, vagyis az EastEndersben Zoe felfedezi, hogy Kat, akiről azt hitte, hogy a nővére, valójában az édesanyja, akit Harry nagybátyja ejtett teherbe, és így született meg ő.

Az HBO-n futó Ramy címszereplője egy egyiptomi származású huszonéves amerikai férfi, aki egy egyiptomi családlátogatás során összemelegedik a rég nem látott unokatestvérével.  (A sorozatról itt írtunk.)