Nézd meg Meryl Streepet akcióhősként!

Hogy a sztár mindent is el tud játszani, már az 1994-es Veszélyes vizeken című akcióthrillerben bizonyította, amelyben gaz bűnözőkkel összeakaszkodó, vonzó családanyát alakít. Ma este újra megnézheted a Filmcafén!

Egy tajtékzó sodrású folyón két gumicsónak halad lefelé. Az egyik hajóban egy vakációzó család, a másikban két kalandvágyó férfi ül. Mikor az egyik férfinak (Kevin Bacon) megtetszik a vagány asszony (Meryl Streep), aki ezt kihasználva kacérkodni kezd vele, a férj (David Strathairn) úgy tesz, mintha nem venné észre – ám hamarosan sokkal súlyosabb problémával kell közösen szembenézniük, mivel kiderül, hogy a két kalandvágyó férfi valójában szökésben lévő bűnöző, és terrorizálni kezdik a vízitúrázó családot...

Ez az 1994-es akcióthriller közel sem Curtis Hanson (Szigorúan bizalmas, Wonder Boys – Pokoli hétvége, 8 mérföld) legjobb alkotása, hiszen részleteiben sokkal jobban működik, mint egészében: az egyik ilyen jól működő részlet a Bacon által alakított főgonosz figurája. A film bemutatása környékén (és azóta is) ezzel szemben voltak olyan hangok,

melyek szerint a vadvízi evezés közben veszélyes gengszterek karmai közé kerülő családanya szerepét félrecastingolták azzal, hogy Streepnek adták.


Ahogy arról a film forgatási érdekességeit listázó cikkünkben is beszámoltunk, egyesek szerint a Veszélyes vizeken sokkal jobban illett volna a korszakban szintén népszerű sztárnak számított Sigourney Weaver, Geena Davis vagy Linda Hamilton életművébe. Ám a kétkedők nem számolnak azzal, hogy az alkotás nem biztos, hogy tucatakciófilmnek készült, hiszen a már említett, később Oscar-díjjal jutalmazott Curtis Hanson rendezte, és a színésznő beválogatásával – akinek azóta is ez az egyetlen akciófilmes szerepe a pályáján – a figura intellektuális színezetet kapott, ami kifejezetten jót tett a műnek (főleg ami az antagonistával való kapcsolatát illeti).

És talán hogy rácáfoljon a sok ellendrukkerre,

Meryl Streep maga csinálta meg a filmben látható veszélyesebb mutatványokat is.

A forgatáson egyszer egyébként bajba is került emiatt: az egyik nap végén már nagyon ki volt merülve, a rendező mégis rábeszélte még egy felvételre, amibe végül a sztár vonakodva, de belement. A felvétel során azonban a színésznő lesodródott a csónakról, és komolyan félő volt, hogy belefullad a vízbe.


További érdekesség, hogy a Veszélyes vizeken stáblistán nem jelzett script doctora (az a szakember, aki egy-egy ütős mondat, vicces poén vagy bármi más beiktatásával, illetve egyes részek átírásával feljavítja a forgatókönyvet) a Leia hercegnőként ismert néhai sztár, Carrie Fisher volt. Nem annyira közismert,

de Fisher színészi pályája mellett script doctorként is tevékenykedett (ami nem olyan meglepő, ha tudjuk, hogy a művész több könyvet is írt, regényeket és memoárokat egyaránt).

A sztár olyan filmeken hagyta ott a kéznyomát, mint például a Star Wars IV. rész – Egy új remény és az első két előzményfilm, a Hook, az Apáca-show vagy az Elbaltázott nászéjszaka. A Veszélyes vizekenben azért vett részt, mert közeli barátja volt Meryl Streepnek; Streep játszotta a főszerepet (azaz magát Fishert) az író-színésznő önéletrajzi regényén alapuló 1990-es Képeslapok a szakadékból című filmben.

Így talán nem csak Hanson és Bacon, hanem Streep és Fisher közös munkájának is köszönhető, hogy a mai napig nagy élvezetet jelent újranézni ezt a 90-es évekbeli kis gyöngyszemet.

 

További érdekességek a filmről

10 dolog, amit nem tudtál, a Veszélyes vizekenről

Eljött az idő, hogy megtudj mindent, amit érdemes Meryl Streep és Kevin Bacon kilencvenes évekbeli akciófilmjéről!

Tovább