Nicsak, ki vagyok - a rejtélyek színpada - A Műsor, Amit Képtelenség Végigülni

A TV2 saját álarcos énekes verziója papíron lehetett volna izgalmasabb, mint a konkurens csatorna egy hete indult hasonló show-ja, de úgy elhúzták, hogy azt már nem csak a néző szenvedte meg.

Röviden elmesélve: a Dél-Koreából kiinduló Álarcos énekes showműsor formátum világszerte népszerű lett, a receptet árulják, jó sok pénzért, és ezt a jó sok pénzt az RTL Klub volt hajlandó idehaza megadni, az előző hétvégén pedig el is indult a kissé lagymatag saját Álarcos énekes. A nagy vetélytárs, a TV2 természetesen nem dobta be a törülközőt, és szokás szerint némi változtatással adta ki a saját koppintását, ha némi ütemkéséssel is – emlékeztetőül, a másik fél is licensz alapján készíti a saját termékét. Persze az is lehet, hogy a TV2 médiagurui 12 éve fejlesztették a műsort, hogy tökéletes legyen, erre jött az Álarcos énekes, és most muszáj volt lerántani róla a leplet – de ez inkább nem lehet. Lássuk inkább a változtatásokat, és lássuk, mire volt mindez elég.

Míg a Maszkos énekes felvételről megy és csak a stúdióközönség szavaz a produkciókra, a nem túl acélos című Nicsak, ki vagyok? - a rejtélyek színpada élő adás, így mi is szavazhatunk, ha bizsereg az ujjhegyünk. Nem egy zsűri van – bár a másik oldalon Nyomozóknak hívják őket -, hanem kettő, akik egymással versenyeznek, és van még egy nagy különbség, itt tényleg van szórás. Az RTL-nél egy adásból csak egy énekes esik ki a hatból, itt négyből három. Idézve a csatorna ismertetőjét: „Minden adásban 4 új maszk mutatkozik be, a szereplők 3 körben adnak elő produkciókat. Őket a hangjuk, mozgásuk alapján kell felismerni. Minden adásban 3 teljesen különböző előadással készülnek, de nem mindegyikük adhatja elő mindhárom produkcióját, mert a tippelő sztárok és a nézők körönként egyvalakit leleplezhetnek”. Ebből akár azt is hihetnénk, hogy jó kis pörgős, kaszálós sztoriról van szó, pedig egy nagy túrót. Egy nagyon nagy túrót.

Műsort ennyire szenvedve rég néztem. Mire a hat zsűriceleb, az egyik csapatban Majka, Judy és Hajós András, míg a másikban Kajdi Csaba, Ábel Anita és Ganxsta Zolee magához tér abból, hogy itt szerepelhet, és megfutják egymás ugratásának/szívatásának köreit, beleértve a stylist nyilvánvaló hiányának következményeit, már elmegy egy átlagos műsoridő, és csak ekkor kezdődik az egész, maszkos énekesekkel, felvezető filmekkel, Tilla felkonfjaival, szavazással és újra csak a zsűricelebekkel. Akik rengeteget beszélnek, egymást licitálják túl a dumában és a poénokban, és az egy dolog, hogy technikai értelemben is sokáig tart, mire egyrészt kitotózzák külön-külön, ki mire tippel, majd csapatonként egyezségre jutnak, ki legyen a jelöltjük, de ezek a celebek többet akarnak szerepelni, mint az énekesek. Utóbbiak egyébként teljesen vállalható produkciókat hoztak, megkockáztatom, hogy jobbakat, mint az RTL-en, de ez majdnem mindegy, mert ez nem róluk szól, és a show már az első előadó után átcsapott egy kedélyes talkshow-vá a hat zsűritaggal, akik egy idő után már csak poénból tippeltek.

Nem segít a több körös felépítés sem, és látható volt, hogy a zsűrikben a legtöbben elég hamar feladták, hogy komolyan vegyék az egészet, és amikor Majka azzal rukkolt elő, hogy az egyik álarc alatt Kövér László, az országgyűlés elnöke lapul, és a csapata el is fogadta ezt „hivatalos” tippként, akkor érződött, hogy mindenki már menne haza, vagy máshová, mindegy is, csak el. És ízlelgessük a Kövér László poént a TV2-n! És sajnos igazuk van, mert az is lehet, hogy ez az egész Álarcos énekes ötlet nem is nagy durranás, és lehet, hogy nem olyan irgalmatlanul szórakoztató azt nézni, amikor pár, egy idő után kínosan feszengő celeb arra tippelget, lassan teljesen vaktában, minden mindegy alapon, hogy melyik másik celeb rejtőzik a maszk mögött – ami egyébként jelmez, nem álarc. És ha muszáj összehasonlítanom a két show-t, az RTL-es Álarcos énekes legalább rövidebb és kevesebben beszélnek benne egyszerre, és ma már ez is valami, és innentől kezdve nekem édes mindegy, hogy mindez élőben vagy felvételről megy-e.