Olyan jó beszédet mondott Oprah Winfrey a Golden Globe-on, hogy most elnöknek akarják

Az NBC-től a Fox Newsig mindenki arról ír, hogy 2020-ban indulnia kell a választáson.

A vasárnap este megrendezett 75. Golden Globe-gálának egy másik nagy pillanata is volt azon kívül, hogy Natalie Portman szóvá tette, miért nincsenek a díjra jelöltek között női rendezők. A Cecil B. DeMille-életműdíjjal jutalmazott veterán tévés, Oprah Winfrey ugyanis olyan erejű beszédet mondott, hogy nemcsak állva tapsolta őt a teljes nézőtér, tényleg felrobbantotta vele az internetet: az amerikai közösségi médiában sokan már arról beszélnek, simán megnyerhetné 2020-ban az elnökválasztást is.

Forrás: Handout

 

A műsorvezető egy személyes élménnyel vezette fel a köszönőbeszédét. Egy életre meghatározó élmény volt ugyanis neki az 1964-es Oscar-gála, amit élőben nézett végig a mások bejárónőjeként dolgozó anyja házában, egy ócska műanyag székben és a linóleum padlón ülve. Oprah ekkor 10 éves volt, de saját bevallása szerint azóta sem látott a tévében annál felemelőbb dolgot, amikor Hollywood történetében először egy fekete színész, Sidney Poitie vette át a legjobb férfi főszereplő díját (Anne Bancrofttól, a Nézzétek a mező liliomait! című filmért).

Remélem, most is van valahol egy kislány, aki épp azt nézi, hogy én vagyok az első fekete nő, aki megkapja ezt a díjat.

Ezután Quincy Jonestól kezdve Spielbergen át a filmes újságírókig sok embernek megköszönte, hogy eljuthatott idáig, és az egyik legnépszerűbb amerikai tévés lehetett. Megemlékezett Recy Taylorról is, arról a fekete földműves asszonyról, akit 1944-ben hat fehér férfi erőszakolt meg, és nagy közfelháborodást váltott ki, nagyban hozzájárulva ezzel a '60-as évek fekete polgárjogi mozgalmaihoz. Oprah szerint Recy Taylor (aki tavaly év végén halt meg, 97 éves korában) túl sokáig élt egy olyan világban, amit a brutális férfiak uraltak és tettek tönkre, és ahol az igazságot kimondó, kiszolgáltatott nők hangját és sérelmeit sosem hallgatta meg senki.

De ezeknek az időknek vége!

Oprah szerint egy új korszak hajnalán vagyunk, ami többek között a Golden Globe-gálán jelen lévő, csodálatosan erős nőknek – és persze hasonlóan fantasztikus férfiaknak köszönhető –, akik az elmúlt hetekben-hónapokban kiálltak a #meetoo és a Time's Up Now kampányok mellett (utóbbihoz csatlakozott többek között az életműdíjat átadó Reese Witherspoon is). Ilyen szavak után nem csoda, ha a Fox Newstól kezdve az NBC csatornán át máris mindenhol arról beszélnek, hogy Oprah Winfrey-nek el kellene indulnia a 2020-as elnökválasztáson.

A teljes, 9 perces beszédet itt lehet megnézni:

(via Guartzy.qz.com)