Olyan okos lettem, szétmegy a fejem! - Csúcshatás

A Csúcshatás a sokak szerint marhaságnak tartott tételből indul ki, mely szerint csak agyunk teljes kapacitásának alig 10%-át használjuk, és jó kis sztorit húz erre a feljövőben lévő Bradley Cooperrel.

Agyunk teljes kapacitásának csak alig 10 százalékát használjuk, van, aki még annyit sem, szokás mondani, meg persze azt is, hogy ez marhaság, mert szinte semmit sem tudunk legfontosabb szervünkről. De fogadjuk el kiindulópontként ezt a 10 százalékos izét, és építsünk rá egy egész történetet, egy egész filmet. Aminek ekkor már Bradley Cooper a főhőse, és nem az eredetileg kinézett, de súlyos autóbalesetet szenvedett Shia LaBeouf. Akinek kábé ekkor siklott félre a karrierje, de hát ilyen a színészek szerencséje.

Szóval itt van ez a Bradley Cooper, aki korábban csak lehetőségei alig 10 százalékát használta ki, de ekkor már túl van a Másnaposok óriási sikerén, már megcsinálta a Szupercsapat remake-jét, és sokat emlegetik a nevét, most pedig Robert De Niro partnere lehet, sőt! Alkotói válságban lévő íróként ismerjük meg, anyagi és magánéleti problémákkal, otthagyta a csaja is, de rámosolyog a szerencse, amikor összefut ex-neje öccsével, aki egy új „agyfényesítő” droggal kínálja meg. És a cucc tényleg beüt, hősünk hazamegy, kitakarít, gyorsan megírja új regényét, majd kölcsönkér százezret egy orosz uzsorástól, és pár hét alatt több millió dollárt csinál belőle a tőzsdén. Ehhez azonban minden nap be kell vennie az NZT-48 nevű „intelligens gyógyszerből", ami bizonyos nehézségekkel jár. És megjelenik egy tőzsdei nagyágyú is, aki a titkára kíváncsi.

Az egykori pancser tehát önmaga tökéletes verziójává válik, de ez veszélyekkel is jár – amire persze „ekkora” aggyal fel tud készülni, a kérdés inkább az, kinek jutott még az NZT-48-asből. Mert jutott másoknak is, az garantált, és innen lesz igazán izgalmas ez a remek alapötletre épülő thriller. Ami ennek megfelelően – és köszönhetően a Cooper – De Niro párosnak, akik többször is dolgoztak együtt a továbbiakban is – a 27 millió dollárból készült film világszerte több mint 161 milliót hozott, és egy tévésorozatot is fialt, aminek Cooper lett az executive producere. És ki tudja, lehet, hogy a Csúcshatás inspirálta Luc Bessont is, amikor elkészítette Lucy című remek filmjét 2014-ben, csak ott CPH4 a drog neve, amit Scarlett Johansson szed. Ki tudja?