Posztumusz Emmy-díjat kap a helikopter-balesetben elhunyt kosaras

Kobe Bryant annak idején Oscar-díjat is nyert a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában. Most „tévés Oscarban” részesülhet a helyi érdekű Los Angeles Area Emmy Awardson.

Anno mi is beszámoltunk róla, hogy január 26-án helikopter-balesetben elhunyt Kobe Bryant, aki ötször volt NBA-bajnok egykori csapatával, a Los Angeles Lakersszel, és aki alighanem a világ második legismertebb kosárlabdázója volt nagy példaképe és örök riválisa, Michael Jordan után.

A sportoló 2018-ban Dear Basketball című alkotásáért (a kosaras 2015-ös visszavonulásakor írt egy „szerelmeslevelet” a kosárlabda sporthoz, a kisfilm ennek az animációs-rövidfilmes formába öntése) Glen Keane animátorral közösen elnyerte a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat.

Bryant a 2018-as Oscar-gálán. Forrás: Alberto E. Rodriguez / Getty Images


Bryant kitüntetése ellen akkor sokan tiltakoztak, mivel személyében

egy erőszaktevő elismerésére került sor. A sztársportoló 2003-ban állítólag megerőszakolt egy 19 éves szállodai szobalányt, aki azonban a bírósági eljárás folyamán nem mert tanúvallomást tenni, és peren kívül egyezett meg támadójával.

A kosaras akadémiai jelentkezését emiatt el is utasították – bár ezt színleg azzal indokolták, hogy nem hiszik, hogy a jövőben a rövidfilmes területen szeretne tevékenykedni (erről itt írtunk részletesebben korábban).

Kobe Bryantet most a „tévés Oscar”-nak tekintett Emmy elődjének számító, helyi érdekeltségű Los Angeles Area Emmy Awardson fogják kitüntetni, „emberbaráti munkája, közösségépítő tevékenysége és a kosárlabdasporton túlmutató inspirációt jelentő életműve” elismeréseként. Bryant ugyanis életében sokat tett a női kosárlabda elismeréséért, mentorként buzdította a fiatalokat, Los Angeles környékén pedig a hajléktalanokat is segítette. A 72. Los Angeles Area Emmy Awards (virtuális) gálájára július 18-án kerül sor.


(via Uproxx)