Power kapitánytól Különjárattal a Baby Ladyiig - A Szív TV emlékére

A 90-es évek végén a Budapest TV alapjaiban rengetett meg mindent, amit korábban „költséghatékony televíziózás” fedőnéven ismertünk, és az volt az érzésünk, hogy amit látunk, az nem műhold, hanem egy pár radioaktív gumicsizma sugárzásának eredménye. Ám a Szív TV emlékét még Anettka fékevesztett freakshowja sem tudta teljesen kilúgozni szürkeállományunkból. Idézzük hát fel a megboldogult csatorna legemlékezetesebb műsorait!

Power kaptiány és a jövő katonái

A Power kapitány papíron egy 1987-es amerikai sci-fi-sorozat volt, azonban könnyen lehetett az az érzésünk, hogy valójában ez az üzbég állami televízió hadüzenete George Lucasnak és James Cameronnak. A sztori szerint 2147-et írunk, az emberiség elvesztette a gépekkel vívott küzdelmet, immár

öntudatra ébredt Hajdu-bojlerek, kávéfőzők és lábmasszírozók rabigájában sínylődik.

A lázadók egy maroknyi csoportja azonban még mindig próbálja megtörni a masinák uralmát, ugyanakkor a gépek vezére, Lord Dread mindent megtesz azért, hogy felszámolja az ellenállást. Rendelkezik pl. saját birodalmi rohamosztaggal, melyhez vélhetőleg az ecseri piacon jutott hozzá és még egy tetves blokkot sem kapott róla. Katonái mellesleg egy az egyben Darth Vader seregére hajaznak, csak egy fokkal hülyébbek, és az őket ért találat után vicces rángatózás közben lehelik ki lelküket. Power kapitány csapatának emberi vonását hangsúlyozza, hogy csak indokolt esetben öltik fel harci egyenruhájukat, ellentétben Dreaddel, aki még a jacuzziban is sisakot visel. Harci ködmönük a „páncélt fel!” vezényszóra aktiválódik, és már lövik is halomra a rájuk rontó kreténkommandót.

 

Hívd Andreát!

Szenes Andrea a 90-es évek második felére végérvényesen beleunt, hogy Robin Williams- vagy Omar Sharif-kaliberű arcoknak hajbókoljon, és lecserélte őket a magyar operett- és táncdalvilág azon kiválóságaira,

akinek szabadtéri fellépésein anno triceratopszok legelésztek.

Ám arra is volt precedens, hogy „pusztuljanak a vizuális típusú nézők!” mottóval Klapka „Vámház körút 9” Györgyöt faggatta a gruppenszex misztériumairól. A legemlékezetesebb azonban a műsor főcímzenéje volt, melynek szöveg- és dallamvilága egyszerre ösztönzött lagzis vonatozásra és ereink tortalapáttal való felvágására.

 

 

Trágyafilmek esti cunamija

A Szív TV minden áldott este műsorra tűzött egy olyan filmet, melyet

képtelenség lett volna kategorizálni a magyar abc betűivel, lévén az a zs után véget ér.

Fegyvertársak, Sátáni kristályok, Gyilkos börtön, Agydaráló, Halálmester, Halálkereskedő, Gyorstüzelő, A halál zuhataga, Halálos telefonszex - és még megannyi mű, melyet Eric Roberts is csak azzal a feltétellel vállalt volna el, ha kizárólag flamingókosztümben tűnik fel, és álnéven szerepel a stáblistában. Néha azonban a csatorna fejlettebb kritikai érzékkel bíró munkatársai befizették a programigazgatót egy szomáliai hajóútra, így történhetett meg például, hogy többször is adásba került az Ez a fiúk sorsa című De NiroDiCaprio-mozi. Ám amint a főniért letették a váltságdíjat, százszorosan „kompenzálta” a nézőket Az agy című audiovizuális kútmérgezéssel:

 

 

Különjárat

Magyar égre magyar Headbanger’s Ball-t! – valahogy így szólt a jelszó, jóllehet, a műsorvezető, Balogh Zoli jó eséllyel hídbendzsörnek ejtette a legendás műsor címét. Mi ezt azonban margarinos Metal Hammert reggeliző rockergyerekként cseppet sem sérelmeztük. Sőt, boldogok voltunk, hogy főműsoridőben torzgitáros zenét hallhatunk, ráadásul olyan interpretációban, mely szüleinket is gondolkodásra késztette. (Igaz, ezen gondolatok leginkább a „mit rontottunk el?” kérdéskör köré csoportosultak.) Sosem feledjük el, amikor a szobába benyitó, önjelölt zenekritikus fater így kommentálta a fémketrecben zenélő Akela produkcióját:

„Oda is valók ezek az állatok, a rács mögé!”

A műsorban mellesleg a mérsékelten magas költségvetésű klipek mellett mérsékelten magvas interjúk is helyet kaptak, melyben a zenészek a műsoridő múlását elősegítendő, felsorolták vidéki turnédátumaikat.

 

 

Music Box

A Music Box volt az első kívánságműsor, mely a nyomógombos telefon technológiáját igénybe véve indított lovasrohamot a közízlés ellen. A műsor előadóinak jelentős hányadát ugyanis

a szatymazi vasúti resti zenegépe is nehezen tűrte volna meg magában,

és önként jelentkezett volna szolgálatra a Skynetnél, amennyiben nem távolítják el zeneműveiket. Hogy mást ne mondjunk, itt futott be a Dupla Kávé, itt lépett Gara László Mark David Chapman muzikális nyomdokaiba, illetve ebben az adásban debütált a Baby Lady is, akik Ne fogadj el idegentől édességet című dalukkal megtriplázták a hazai háztartási balesetek számát. Sajnos ez utóbbiról csak egy kölyökfoxi szájából előrángatott VHS-szalag digitalizált változata áll rendelkezésünkre, bár a „tartalomhoz a forma” fordulatot maximálisan érvényesíti.