Rajzfilmek, melyekre lesújtott a cenzúra keze

Anno nagy port kavart, amikor Kína hiperaktív cenzorai egyetlen internetes mém miatt az egész országban betiltották a Micimackó-rajzfilmeket annak reményében, hogy a továbbiakban egyetlen humorheroldnak sem jut majd eszébe Hszi-Csin-ping elnökhöz hasonlítani őt. De korántsem az imperialista medvebocs volt az egyetlen animációs karakter, akire – olykor igen-igen hülye okokból – a világ más tájain is szúrta a cenzorok szemét.

Lássunk néhány közismert rajzfilmsorozatot, melynek egy-egy epizódját (vagy egészét) a döntéshozók szimplán sértőnek találták, vagy túlontúl kártékonynak ítélték a gyermeki psziché számára:

 

Pöttöm kalandok (1991 – betiltva világszerte)

Az 1990 és 1995 között futó rajzfilmsorozat főhősei a Bolondos dallamokból ismert Tapsi Hapsi, Dodó Kacsa, Cucu Malac és társaik kiskorú doppelgangerei voltak, akik a One Beer című epizódban egy sörre bukkannak a hűtőben. Majd miután egy-egy kortyot fogyasztottak belőle, beállnak, mint a klinikai halál, innentől fogva pedig gőzerővel indulnak el a zsírmáj felé vezető úton. A pedagógiai célzatúnak szánt rész megtekintése után nem hagy nyugodni minket a kérdés: vajon milyen reakciókat szült volna itthon a Zsebtévé, ha Hakapeszi Maki kiüti magát Hiszékeny úr társaságában?

 

Balu kapitány kalandjai (1992 – betiltva világszerte)

Egy párhuzamos univerzumban anno bizonyára Antall József halálhírét szakították meg egy Kacsamesék-epizóddal, minek következtében a késői 90-es években egy egészséges lelkületű nemzedék kezdte meg sikeres karrierjét. No, de tudjuk, hogy valójában Dagobert bácsi – ha közvetve is - egy komplett generációnyi önpusztító művészembert szabadított a világra, mégsem rá sújtott le a cenzúra keze a Walt Disney-mozidélután szereplői közül. Az áldozat Balu kapitány volt, aki a rajzfilmsorozat utolsó, Flying Dupes című részében légiterroristákkal kerül összeütközésbe. A szóban forgó rész mindössze kétszer került adásba: egyszer premierje idején, 1999-ben pedig tévedésből adták le a Disney Toon csatornán.

 

Beavis és Butt-Head (1993 – betiltva világszerte)

Ha valamit biztosan kijelenthetünk: a Music Television fénykorának 50-es IQ-val bíró párosát Mike Judge nem ifjúsági népnevelési célzattal alkotta meg. A cenzorkommandónak azonban már az is bőven elegendő volt a faltörő kos bevetésére, hogy a Beavis és Butt-Head nem hajnali fél háromkor került adásba. A szipózás, a béka-baseball, valamint a macska ecsetként való használata már eleve vörös posztó volt, de

amikor egy ötéves amerikai fiúcska arra hivatkozott, hogy a családi ház felgyújtásához ez a műsor adta az inspirációt, jött a teljes tiltás, majd a száműzetés az éjszakai gettóműsorsávba.

 

Boci és Pipi (1997 – betiltva Indiában)

1997 ugyanaz volt a gyermeki tudatnak, mint ami a Hubba Bubba a fogtömésnek: mintha az Űrgammák önmagában nem lett volna elég megterhelő, a Cartoon Network gyépékommandója a világra szabadította saját gyártású sorozatait. Ezek közé tartozott a Boci és Pipi is, melynek pilotepizódjában az egyes számú címszereplő tőgyével paskolta meg barátja fejét, majd belehelyezte őt tátongó orrlyukába. A gyerekek szürkeállományának hasonló szőnyegbombázása Indiában sem szült nagyobb felháborodást, az már sokkal inkább, hogy a Boci nevű karakter is válogatott inzultusoknak, testi fenyítéseknek volt kitéve. Tudniillik a hindu vallásban isten nem tesz különbséget valódi és fiktív tehén között - mármint egyik isten sem.

 

101 kiskutya – A sorozat (2001 – betiltva az USA-ban)

A kérdés jogos, mégis milyen indokkal tilthattak be egy 101 kiskutya-epizódot? Talán sértette a mitesszerekkel küzdő albínótiniket? Nos, nem, 2001-ben a PC-deszant még csak könnyed hadgyakorlatokat végzett, akár a portásbácsik dús fülszőrzetén is önfeledten lehetett viccelődni. Viszont a szeptember 11-i terrortámadások után jobbnak látták levenni műsorról az Alive N’ Chicken című részt, mikor Spot, a csirke repülőgépével beleszáll egy szélmalomba. Más kérdés, hogy ezt az epizódot miért kellett 19 évig tiltólistán tartani.

 

Pindur Pandúrok (2004 – betiltva világszerte)

A See Me, Feel Me, Gnomey című Pindur Pandúrok-epizód egy amolyan musical különkiadás volt 2004-ben, azaz

a szereplők folyamatosan dalra fakadtak, ami már önmagában indokolta volna, hogy ez a rész tiltólistára kerüljön.

De korántsem az Ízlésrendőrség akciója indokolta a cenzúrát, sokkal inkább a Cartoon Network abbéli félelme, hogy az epizód sérti a keresztényeket. Tudniillik a Pindur Pandúrok ellenlábasa egy varázsló volt, aki gigászi, kereszt alakú fémgerendákkal ostromolta a lakóházakat, valamint az epizódban feltűnt egy hippi is, aki Jézusra hajazott. (Továbbá minden második rockzenészre a 60-as, 70-es évekből, de emiatt már senki nem zavartatta magát.)

 

SpongyaBob: Kockanadrág (2018 – betiltva 120 országban)

Van némi tippünk azzal kapcsolatban, hogy a SpongyaBob szellemi atyjai

mit használtak liszt és tojás helyett, amikor bepanírozták és erdei varázsgomba körettel elfogyasztották a csattanó maszlagot,

de azért a Mid-Life Crustacean című 2003-as epizód még ennek fényében is egzotikusra sikeredett. A szóban forgó részben ugyanis SpongyaBob és Patrick oly módon próbálják kirángatni Rák urat a középkorúakat sújtó életkrízisből, hogy betörnek női tengerlakók otthonába, és ellopják alsóneműiket. Az epizóddal egészen a #metoo mozgalom kirobbanásáig nem volt senkinek semmi baja (leszámítva, hogy kimondatlanul is népszerűsítette a szintetikus drogokat), majd a Nickelodeon fejeseiben megszületett a felismerés, miszerint mindez mégsem tiszta lelkű gyermekeknek való.

 

Kép forrása: Cartoon Network