Robert Redford és Paul Newman párosánál soha nem lesz menőbb

A nagy balhé nem mellesleg minden idők egyik legjobb heistfilmje. Tévéajánló!

Ha Robert Redford és Paul Newman, akkor elsőre talán mindenkinek a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című 1969-es western jut eszébe. George Roy Hill rendező is tisztában volt vele, milyen ikonikus filmet alkottak, ezért pár évvel később újra összetrombitálta a párost, hátha meg tudják ismételni a sikert. Megtudták.

Az eredmény: minden idők egyik legjobb heist filmje, amely a 46. Oscar-díjátadón is hatalmas sikert aratott: tíz Oscar-díjra jelölték, és hetet nyert, köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb vágás és a legjobb eredeti forgatókönyv díját, Redfordot pedig a legjobb színészi alakításért is jelölték. A film Newman karrierjét is újjáélesztette, aki addigra már több bukáson volt túl.

A sztori főhőse, Johnny Hooker (Robert Redford) piti bűnöző, aki társával együtt évek óta egy jól begyakorolt trükkel fosztogatja a gyanútlan járókelőket. Amikor véletlenül a maffia pénzszállítóját zsebelik ki, partnerét megölik, és hősünk élete is veszélybe kerül, ezért befolyásos barátjához, Henry Gondorffhoz (Paul Newman) menekül: arra kéri, segítsen neki bosszút állni barátja gyilkosán. Gondorff és Hooker elhatározza, hogy egy gondosan kidolgozott tervet követve húzza csőbe Doyle Lonnegant, a nagy hatalmú maffiafőnököt. Ha minden jól megy, a kolosszális átveréssel két legyet üthetnek egy csapásra: nemcsak bosszút állnak rajta, de az utolsó dollárjától is megszabadítják.

Forrás: MediaPress

 

Érdekességek:

  • A David S. Ward által írt forgatókönyv a Fred és Charley Gondorff testvérek által elkövetett valós csalások ihletésére született. David Maurer 1940-ben megjelent The Big Con: The Story of the Confidence Man című könyve is róluk szól, és az író később plágium vádjával be is perelte a Universal stúdiót, akik bíróságon kívül 600 ezer dollár kifizetésében egyeztek meg.
  • Jack Nicholsonnak is felajánlották a főszerepet, de visszautasította.
  • Newman azután vállalta a filmet, hogy a producerek beleegyeztek, hogy az ő neve szerepeljen a fő helyen a plakátokon és a főcímben, plusz 500 ezer dollárt és a bevétel egy százalékát kérte.
  • Robert Shaw karaktere hitelesen sántít a filmben, mivel a színész lába nem sokkal a forgatás kezdete előtt kézilabdázás közben megsérült. Hill rendező arra bátorította, hogy inkább építse be a sántítást a karakterébe, minthogy visszalépjen a projekttől.
  • A filmet 2005-ben "kulturális, történelmi vagy esztétikai szempontból jelentős" alkotásként beválasztották a Kongresszusi Könyvtár amerikai nemzeti filmnyilvántartásába.

Forrás: Wikpedia / IMBb