Schwarzenegger gyúrós barátai is befutottak Hollywoodban

Régi cimborája, Franco Columbu volt a gonosz T-808-as Terminátor, a nagy rivális Lou Ferrigno pedig az első Hulk.

Egy hete írtuk meg, hogy Arnold Schwarzenegger egy kevésbé fényes hollywoodi karriert befutó testépítővel, Franco Columbuval utazott el az idei Arnold Sport fesztiválra. Kedvenc akciósztárunk még a Facebook-oldalára kirakott két fotót: mindkettőn Columbuval sakkozott, csak a képek között eltelt nagyjából 50 év.

Some things never change. En route to the Arnold Classic in Columbus with Franco!

Posted by Arnold Schwarzenegger on Thursday, 2 March 2017

De ki ez a Franco Columbu?

Egy 75 éves olasz testépítő, kétszeres Mr. Olympia győztes, aki majdnem annyi filmet forgatott Hollywoodban, mint a jó öreg Arnold, csak nem lett velük híres. És az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a filmográfiájának a fele eleve Schwarzenegger-produkció, mivel a régi cimborája rendszeresen szerzett neki valami kis szerepet a filmjeiben. Arnold ugyanis már az 1982-es Conan bemutatójánál megtanulta egy életre: az a legjobb ingyenreklám a filmednek, ha a mellékszerepekben feszítő testépítő haverjaid folyton a forgatásról mesélnek a konditeremben, és a gyúrós ismerősök már alig várják, hogy megvehessék a jegyüket! Lássuk, milyen szerepeket intézett a jó öreg Schwarzenegger a cimborájának!

Hétfő: San Francisco utcáin

Az osztrák Schwarzenegger és a szardíniai Columbu 1965-ben barátkoztak össze Németországban, egy müncheni testépítőversenyen. Sosem voltak vetélytársak: a mokány Columbu a 90 kiló alatti kategóriában indult a Mr. Olympia és Mr. Universe címekért, Arnold pedig a 90 kiló felettiek között.

Ezt a már-már komikus méretkülönbséget használta ki a Warner tévés divíziója is, amikor 1977-ben Schwarzenegger és Columbu is szerepet kapott a San Francisco utcáin című tévésorozat 5. évad 20. részében, a Dead Lift-ben. A bugyuta bűnügyi történet arról szólt, hogy a nagydarab Arnold már az első percben olyan erővel lök meg egy lányt (aki előtte gorillának hívja és kineveti őt), hogy szegény teremtés holtan esik össze.

A tettes ezután lelkifurdalás nélkül elindul egy San Francisco-i testépítőversenyen (a felkészülés alatt látható Arnold és Franco közös jelenete), de természetesen a jó öreg Stone felügyelő (Karl Malden) elkapja őt az epizód végén. Schwarzenegger később nemcsak a botrányosan rossz színészi játéka miatt nem kapott több sorozatszerepet, tudatos döntés volt a részéről: nem akarta, hogy a '70-es évek popkultúrájában úgy maradjanak meg a testépítők, mint valami bamba gyilkosok, akiket el kell kerülni.

Kedd: Menekülő ember

Idén 30 éve, hogy bemutatták az egyik legmenőbb Schwarzenegger-filmet, a teljes Éhezők viadala franchise-t megihlető Menekülő embert. Hiszen ugye itt is egy maroknyi szakadt felkelő harcolt a kataklizma utáni, militáns Amerikában a nagyon gazdagok ellen, akik folyton azt nézték, hogyan nyírja ki egymást egy rakás spandexruhás egy durva tévés valósághow-ban.

Columbu filmbéli médiatársaság, a magánhadsereggel és modern kori gladiátorokkal is rendelkező ICS egyik biztonsági tisztje volt. Nem túl nagy szerep: monitorokat bámulva kellett követnie, hogy a show halálraítéltjei épp melyik szektorban menekülnek a motoros-láncfűrészes martalócok elől.

Szerda: Terminator: Genisys

A jó öreg Arnold természetesen az 1984-es Terminátorban is kilobbizott egy szerepet a legjobb barátjának. Franco Columbu volt a Future Terminator, vagyis az a szakadt ruhás, kigyúrt Halálosztó, aki Kyle Reese visszaemlékezésében a sötét jövőben egy nagy géppuskával szétlőtt mindenkit, miután sikeresen bejutott az ellenállók titkos bázisára.

A Terminator-kánon szerint Columbu fizimiskájával készült el az összes T-808-as beszivárgó egység, valamint a T-810-es közepes romboló egységek is (míg ugye az Arnold-arcúak a T-800-as és a T-850-es szériák 101-es modelljei voltak). A későbbi Terminátor-folytatásokban viszont a Columbu-féle Halálosztó már nem bukkant fel, csak néhány kártyajátékban és videojátékban.

Csütörtök: Férjek gyöngye

Nemcsak Arnold Schwarzenegger és Franco Columbu kerültek be a konditermek világából a filmiparba: régi nagy riválisuk és egyben országos cimborájuk, Lou Ferrigno is velük egy időben verekedte be magát Hollywoodba. Ő is az 1977-es Acélizom című dokumentumfilmmel lett ismert, ami lényegében arról szólt, hogy a fiatal Schwarzenegger le tudja-e győzni az ambiciózus Ferrignót az 1975-ös Mr. Olympia és Mr. Universe testépítőversenyeken.

 

Le tudta, viszont Hollywoodban végül Ferrigno nyert: ő lett a címszereplője az 1978-ban induló Hulk sorozatnak. A képregényfigurát Arnold is szívesen eljátszotta volna, csak ő nem volt hozzá elég mokány, így neki 1982-ig, az első Conan mozifilmig kellett várnia, hogy beindulhasson a filmes karrierje. Igaz, sokkal híresebb lett Ferrignónál, akinek a Hulk és néhány B-kategóriás szandálos film (Herkules, Szindbád) után végül csak a Férjek gyöngye sorozatot sikerült megcsípnie. 

Péntek: The Expendables - A feláldozhatók 3.

De térjünk vissza Franco Columbuhoz! Ő nemcsak Arnold Schwarzeneggerrel haverkodott össze Hollywoodban, hanem Sylvester Stallonéval is. Olyannyira, hogy ő volt az akciófilmes ikon személyi edzője az 1985-ös Rambo 2 forgatása idején.

Viszont pont ez volt az az időszak, amikor Stallone nagyobb sztárnak számított a filmiparban Schwarzeneggernél, Arnold pedig teljesen belelovalta magát egy őrült versenybe. Idegesítette, hogy amíg ő csak 1 millió dollárt kapott a Conan, a pusztítóért, Sly már 3,5 milliót vágott zsebre a Rambóért és 12 milliót a Rocky 4-ért. Ekkor kezdődött a '90-es évek végéig kitartó bevételi verseny és a sok beszólogatás (Schwarzi lefitymálja Stallone bicepszét az Ikrekben, Sly Schwarzenegger Elnöki Könyvtárat emleget a Pusztítóban), amelyek csak Arnold kormányzósága idején csitultak el. A 2010-es évekre viszont a két akciósztár látványosan kibékült egymással, és nemcsak leforgattak egy Expendables-trilógiát, de meg is toldották a közös mókát egy Szupercellával!