Sebestyén Balázs nyilvánosan kiborult egy kutya miatt, de végül tisztázta magát

Sebestyén Balázs olyat mondott a rádióban, ami sokaknál kiverte a biztosítékot.

Kitört a botrány, miután Sebestyén Balázs a Balázsék című rádióműsor kedd reggeli adásában arról számolt be, hogy a szomszédja kutyája okozott neki álmatlan éjszakát. Az indulatok azért szabadultak el, mert a népszerű rádiós és műsorvezető elmondása szerint

úgy volt vele, hogy „lelövi” az ebet, aki nem hagyta pihenni.

Kemény mondatok

„Egy mocskos kutya ugatott az erkélyem alatt két és fél, három órát. Én nem tudom, ez kié, de ma átmegyek, megölöm. Én nem tudom, kinek a kutyája, de miért nem szól rá? Tehát én értem, hogy neki van kutyája, de miért nem szól, hogy Molly gyere be vagy Józsi... Miért nem szól rá a kutyájára, ha két és fél órán keresztül vonyítva ugat? És ugat, de olyan durván, hogy nem hagyja abba” 

– mondta a műsorban Sebestyén Balázs, amit a Blikk írt meg. 

Rákóczi Feri és Ráskó Eszter jelezték a társuknak, hogy talán az állatnak valami baja volt, és az ugatással jelezte. Ezt követően az is szóba került, hogy a kutyák sokat ugathatnak a szeparációs szorongás miatt is, ha esetleg a gazda távol van vagy nincs otthon. Sebestyén Balázs szerint azonban az állattartónak éjszaka otthon kell tartózkodnia.

Kap egy akkora steaket annyi ketaminnal, hogy egy elefántot le lehet ültetni. Komolyan mondom, volt egy olyan időpont, hogy én kimegyek és lelövöm. Fogok egy sörétes puskát, és lelövöm”

– fogalmazott Sebestyén Balázs, és ez sokaknál kiverte a biztosítékot, különösen az állatvédőknél.  

A tévés az adásban elmondta, hogy imádja a kutyákat és az állatokat, de szerinte van egy pont, ahol a gazdának már szólnia kell, ha mások pihenését zavarja az eb az ugatásával. Most azonban kiderült, hogy feljelentés is történt az ügyben.

Szerda reggel ismét szóba került a téma

A rádiós már az elején leszögezte, hogy ezúttal a szóban forgó eb nem ugatott, majd kitért arra is, hogy látta, mekkora hír lett abból, amit mondott. Sebestyén Balázs szerint különösen a Redditen fontos az embereknek, hogy valamin mindig felháborodhassanak.

És akkor látom és olvasom, meg eljut hozzánk, hogy mi lett ebből elsősorban nyilván a Redditen, akik alig várják, hogy valamin felháborodjanak (...) mindegy, csak lehessen valakit a gyűlölet zászlajára tűzni, és hát, hogy is mondjam csak, szétcincálni. Jelen esetben ez én vagyok a tegnapi kutyás kirohanás miatt. Mert amikor 6-kor bejöttem, és elmondtam, hogy egy kutya ugatott az ablak alatt, és gyerekek, hát én már azon gondolkoztam, hogy lemegyek és megölöm, és lelövöm, és ekkora volt a fejem, egy órát se aludtam, és kiborultam. Ugye?

– jegyezte meg az előző napi megszólalását Balázs.

A Blikk kiszúrta, hogy Ráskó Eszter is védelmébe vette a kollégáját. Ráskó szerint „aki ismeri és hallgatja Balázst, tudja, hogy ő egy olyan ember, akit ha megtámad egy óriás darázs, a felesége kiviszi a szobából. Nem őt, hanem az óriás darazsat.”

A rádiós hozzátette, hogy biztosan sokan tudják, milyen érzés az, amikor valaki ideges, és olyan dolgokat mond, amit valójában nem gondol komolyan. Sebestyén Balázs szerint pedig így nagyon nehéz tartalmat gyártani, ugyanis mindenkinek nem lehet megfelelni. 

Megtörtént a feljelentés, majd vissza is vonták 

A Balázsék című műsor egyik hallgatója, Lőrinc Attila  feljelentést tett az NMHH-nál Balázs megszólalása miatt. A rádiós műsorvezetők elérték a férfit, de előtte Sebestyén Balázs még megosztotta a saját gondolatait a hallgatókkal:

 Ez a beszélgetés azért érdekes, amit most csinálunk, merthogy nincs bennünk semmilyen ellenérzés, de sosem beszéltünk még feljelentővel, aki vállalja, hogy gyerekek, ezért a tegnapi mondatért feljelentettelek benneteket. Nyilván van hozzá egy-két kérdésünk, meg meghallgatnánk, hogy ő mit mond, de nem tudjuk, mert nem szoktuk, mert ezek általában arctalanul történnek. Általában nem tudjuk, csak azt halljuk, hogy érkezett egy feljelentés, mert valaki valamit kifogásolt a műsorban. De tényleg azt higgyétek el, hogy egyrészt azért nem kell mindent tőlünk komolyan venni, de nem is lehet ezzel takarózni, hogy mindig viccelünk, nem így van, igenis figyelni kell arra, hogy mit mondunk, de feladatunk megjeleníteni érzéseket, ventilálásokat, élményeket, ami lehet, hogy néha túlszalad, és lehet, hogy túlszalad, de nem lehet ebben valódiságot vagy célt felfogni, mert nem erről szól”

– mondta a műsorvezető. 

Lőrinc Attila pedig ezt mondta az üggyel kapcsolatban:

Az, hogy ezt utána nem kevertétek le együtt, hogy jó, rendben, azért ezzel csak vicceltünk. Tehát, hogy nyilván most elmondjátok, meg mindannyian, meg az Eszter is, amikor külön beszéltem vele, elmondta, hogy ez idézőjeles volt, nem úgy gondolta Balázs, s természetesen nem lenne állatkínzó. Én ezeket maximálisan megértem, nem rólam van szó, hanem arról, hogy van egy közbeszéd-formálási felelőssége.

A feljelentő hozzátette, hogy szerinte egy ekkora hallgatottságú rádióban nem hangozhat el egy hasonló mondat korrekció nélkül. Azonban hozzátette, hogy megkapta azt, amit hiányolt az előző napi adásból, miszerint ez egy vicc volt, és Sebestyén Balázs nem gondolta komolyan, amit mondott. A férfi ezután úgy döntött, hogy visszavonja a feljelentést. A rádiós pedig hangsúlyozta, hogy ő bízik a hallgatókban, akik őket választják reggelente.