Senki nem akarta elvállalni Lestat szerepét

Úristen, ez tényleg egy több mint húszéves film? Igen, Nyájas Olvasó, a film valóban 1994-ben készült, ami már önmagában csodálkozásra adhat okot. Ahogy az is, hogy mennyire nem akarta egyetlen színész sem elvállalni Lestat szerepét. Na jó, azért egy akadt végül: Tom Cruise.

A vámpírok és vámpírfilmek másodvirágzását (Alkonyat-filmek) jóval megelőző Interjú a vámpírral nagy szenzáció volt akkoriban mind témájában, mind színészválasztásban. Az 1994-es, hatalmas sikereket elért filmben Brad Pitt még nem volt akkora sztár, mint most, de a rendező valamit már akkor megérzett vele kapcsolatban. A színész mindenesetre még nehezen bírta a forgatással járó kellemetlenségeket: egy 2011-es interjúban elmondta, hogy sokat bajlódott a kosztümmel és a színes kontaktlencsékkel, amiket viselnie kellett, és persze az sem tett jót egójának, hogy Tom Cruise mellett örökké a másodhegedűs szerepét kellett vállalnia, és már azon volt, hogy megkérje producerbarátját, David Geffent, hogy mentse ki a filmből. Ebből aztán nem lett semmi, és összeszorított fogakkal tűrt tovább. És milyen jól tette!

Lestat szerepére azonban nem volt könnyű színészt találni. Anne Rice már a regény írásakor (1976) Rutger Hauerre gondolt, már ami a szerepleosztást illeti. Aztán tervben volt még John Travolta is, de mire a film készítéséig jutottak, addigra Hauer és Travolta is túl öregek lettek volna az örökifjú vámpírok szerepére, úgyhogy ezt bukták mindketten. Rice Tom Hanksnek is felajánlotta Lestat szerepét, miután látta a Philadelphia – Az érinthetetlen című filmet, de Hanks inkább a Forrest Gumpot kezdte el forgatni abban az évben.

Hansken kívül Jeremy Ironst is megkínálták a szereppel, de ő is visszautasította, miután az 1993-as A kísértetház című film után már nem akart megint a sminkes székben napokat eltölteni. Sőt! Johnny Deppnek és Daniel Day-Lewis-nak is felajánlották a szerepet, de ők is visszautasították. Az írónőnek eredetileg Tom Cruise kiválasztása nem volt ínyére, azt gondolta, hogy nem fogja tudni hitelesen eljátszani a drakula szerepét, majd miután ellátogatott pár forgatási napra, megnyugodott, és bocsánatkérő levelet is írt a stábnak.



Bizonyára nem segítette a színészek kényelmét, hogy a vámpírokat játszóknak a sminkelés előtt fél órán keresztül fejjel lefelé kellett lógniuk, hogy a vér a fejükbe szálljon, ezáltal pedig az erek kidudorodjanak az arcokon. Ezeket aztán „átrajzolta” a sminkes, és már készen is volt a kísérteties és ijesztően áttetsző vámpírbőr. Tom Cruise állítólag három és fél órát töltött a sminkszobában minden egyes forgatási napon. Christian Slaternek nem kellett ezen a procedúrán átesnie, mivel ő játszotta az újságírót. Eredetileg egyébként River Phoenix-nek szánták a szerepet, de halála miatt aztán Slater kapta meg, aki a filmért kapott 250 000 dollárt Phoenix kedvenc alapítványainak adományozta.

Az eredeti regényben van egy homoszexuális szál: Lestat és Louis között szövődik szerelem, ám az írónő félt, hogy emiatt nem fogják filmre adaptálni a történetet, ezért egy ponton átírta Louis szerepét női karakterre, amit Chernek szánt. Végül ebből nem lett semmi, ám a történet Chernél nem múlt el nyomtalanul: írt egy számot (Lovers Forever), amit viszont a film készítői visszautasítottak. Végül Cher 2013-as, Closer to the Truth című albumán kapott helyet.

Kirsten Dunst a szerep elvállalásakor csupán tizenkét éves volt, és csont nélkül vette az akadályokat. Szülei azonban nem engedték, hogy megnézze az elkészült filmet, mert azt gondolták, hogy túl ijesztő lenne egy tizenkét éves kislánynak.

2016-os információk szerint már készül a film rebootja: a Universal Pictures megszerezte a jogokat a Vámpírkrónikák megfilmesítésére, a rendező valószínűleg Josh Boone (Csillagainkban a hiba) lesz, a fővámpírként pedig Jared Letót látná szívesen.