Svéd lakótelepen játszódik minden idők egyik legjobb vámpírfilmje

Az Engedj be! nem a vérontásról, hanem a felnövésről szól. Tévéajánló!

Mióta több mint 100 éve bemutatták az első vámpírfilmet, a F. W. Murnau-féle Nosferatut, több száz filmben tűntek fel különféle vérszívók, és nagyon sokszor hittük már azt, hogy nem lehetséges több bőrt lehúzni a témáról. 2008-ban derült ki, hogy tömegek kíváncsiak a mítosz tinédzserekre alkalmazott romantikus verziójára, ekkor mutatták ugyanis be az Alkonyat első részét. Ugyanebben az évben azonban készült egy sokkal érettebb, okosabb és meghatóbb vámpírsztori is, Hollywoodtól nagyon mesze, Svédországban.

Ez az Engedj be!, amiről hosszú ideig ki sem derül, hogy vámpírfilm, mert pont úgy indul, mint egy érzékeny ifjúsági dráma. A helyszín Stockholm egyik külvárosának nyomasztó lakótelepe, valamikor az 1980-as évek elején. Itt él a kiskamasz Oskar, akit az iskolában kiközösítenek, ezért egy erőszakos fantáziavilágba menekül, ahol kegyetlenül leszámol mindenkivel. Egy este azonban összeismerkedik a furcsa Elivel (amiben egy Rubik-kocka is szerepet játszik!), aki a szomszédos lakásban él együtt egy idősebb férfivel. Egyre többször találkoznak, üzeneteket váltanak a falon keresztül is, és amikor Eli megtudja, hogy Oskart az iskolatársai zaklatják, és arra bátorítja, hogy álljon ki magáért. Eli azonban magáról nem beszél – és nemsokára az is kiderül, hogy miért nem.

Forrás: Corner Film

 

A borongós skandináv hangulatnak, a két kiváló gyerekszínésznek és Tomas Alfredson rendezésének köszönhetően az Engedj be!-t nyugodtan lehet modern klasszikusnak is hívni. Az sem meglepő, hogy alig két évvel a bemutatója után elkészült az amerikai remake, és 2022-ben sorozat is készült belőle – amit aztán egy évad után elkaszáltak.

Érdekességek:

  • A film 29 millió svéd koronából (átszámítva 1 milliárd forintból) készült.
  • Az ijesztőbb jelenetek megfelelő hanghatásainak létrehozásához különböző kézműves effekteket használtak. A bőrbe és a húsba harapást kolbászokba harapással, a vérivás hangját pedig joghurtivással imitálták. A gyerekek pislogásának hangját úgy állították elő, hogy szőlőhéjat dörzsöltek össze.
  • A "vámpír" szó csak egyszer hangzik el a filmben.
  • A film címe (csakúgy, mint az alapjául szolgáló regényé) arra utal, hogy a mítosz szerint a vámpírokat be kell hívni, mielőtt beléphetnek valakinek a lakásába (ez a filmben is megtörténik, amikor Eli megkéri Oskart, hogy hívja be őt a lakásába).
  • A film majdnem minden jelenetében szerepel a vörös vagy a narancs szín, ami egyértelmű utalás a vér színére, az egyetlen táplálékra, amelyet Eli elfogyaszthat.
  • Annak ellenére, hogy Oskar kétszer is megkérdezi, Eli soha nem árulja el valódi korát. Egyes teóriák szerint Eli körülbelül 300 éves lehet.
  • via: IMDb / Wikipedia