Szövegelés helyett végre látványosan zúztak a Trónok harca szereplői

Fantasy blockbustereket megszégyenítő, mozifilmes igényű csatát és pusztító sárkánylángot is kaptunk a 7. évad 4. részében. Spoileres kibeszélő.

Újabb hét, újabb Trónok harca-epizód! Ezúttal a 7. évad napokkal korábban kiszivárgott 4. részének spoileres kibeszélőjével jelentkezünk – a korábbiaké ittitt és itt olvasható.

Vigyázat, extrém spoilerveszély!!!

Persze csak azoknak lehetett nagy meglepetés a 4. rész, akik nem olvasták el tavaly októberben a 7. évad kiszivárgott sztorivázlatát. Na de mennyire jöttek be az ott leírtak?

  • A hányattatott sorsú kis Arya is hazatér ősei földjére, Deresbe. --> Pontosan így történt.
  • Vagy itt, vagy még a korábbi részekben Arya magára ölti a vén Walder Frey arcát, és tart egy nagy lakomát, ahol megmérgezi a Frey-leszármazottakat. --> Pontosan így történt, lásd az évadnyitó epizód egyik legjobb jelenetét.
  • Legkésőbb idáig Arya összetalálkozik rég nem látott rémfarkasával, Nymeriával. --> Pontosan így történt, igaz, még a 2. részben.
  • Vagy itt, vagy még a 3. részben Jon és Theon is találkoznak Sárkánykő várában. Theon elmondja, hogy bár sok van a rovásán, ha ő nincs, már Sansa sem élne. --> Pontosan így történt.

De egy konkrét epizódmegjelölés nélküli esemény is itt következett be:

  • Daenerys sárkányai és a dothrakiak rajtaütnek a Jaime és Bronn vezette Lannister-seregen a Síkvidéken (Reach), amikor azok diadalittasan hazaindulnak a feldúlt Égikertből. Bár a Lannistereknek van egy gigantikus, lándzsavető "sárkányelhátító ágyúja", amit Qyburn mester tervei alapján barkácsoltak, elvesztik a csatát. Bronn megmenti Jaime-t a sárkányok lehelletétől, ezután a jól összeszokott páros elmenekül a csatatérről. --> Pontosan így történt, igaz, azt egyelőre még nem tudjuk, hogy Jaime életben maradt-e.

Lássuk részletesebben is 7 legjobb jelenetet!

1. Arya megérkezik Deresbe

A korábbi epizódokban nem különösebben tetszettek a cuki kislányból veszedelmes Terminátorrá kiképzett Arya belezős jelenetei. Most viszont sikerült a készítőknek egy olyan ütős, már-már nyári kasszasiker kalandfilmekbe illő hazatérést kitalálni neki, ami egyszerre volt megható és vicces. Ugyanakkor a két balfácán kapuőr ezután valószínűleg egy életre megtanulta tisztelni Deres kisebbik úrnőjét. 

2. Kisujj odaadja Brannak az orgyilkos tőrét

Még az 1. évadban bukkant fel az a valyriai acélból kovácsolt, sárkánycsont markolattal ellátott tőr, amivel Bran ellen akartak merényletet végrehajtani. A tőr gazdája állítólag Tyrion volt – legalábbis ezt állította a fegyverről Kisujj, amikor Catelyn Stark kérdőre vonta, emiatt került szegény törpe többek között a Sasfészek nyitott falú tömlöcébe. Csakhogy a tőr eredeti gazdája maga Kisujj volt, és nem Tyrion nyerte el tőle egy fogadáson a fegyvert, ahogy állította, hanem még Robert király. Martin a könyveiben sosem nevezte meg konkrétan a felbujtót,  sorozat írói viszont egyértelműen azt akarták sugallni a nézőnek, hogy Joffrey adta ki a parancsot Bran megölésére, hátha ezzel bevágódik az apjánál, a folyton csak tivornyázó Robert királynál. Csakhogy a terv Kisujj tudomására jutott, és azért mószerolta be Tyriont, hogy a merényletkísérlet miatt egymásnak ugraszthassa a Starkokat és a Lannistereket. Ahol tehát ez a tőr és Kisujj felbukkannak, ott előbb vagy utóbb Stark-gyerekek fognak meghalni...

3. Újra együtt a három Stark-testvér 

Nagyon megindító lett a három testvér reunionja – még úgy is, hogy ez a Bran már nem ugyanaz a Bran, mint régen. Hanem a múltat, jelent és jövőt egyszerre látó, rideg és érzelemmentes Háromszemű Holló. 

4. Havas Jon és Daenerys barlangrajzokat néznek

A kiszivárgott tartalomismertetőben volt egy ilyen mondat is az 5. résznél: „vagy itt, vagy még az előző részben Havas Jon elhatározza, hogy mindenáron bizonyítékot mutat Daenerysnek arról, hogy nem dajkamese az Éjkirály serege, tényleg léteznek az élőholtak.” Úgy látszik, ez is stimmelt, hiszen most volt egy olyan közös jelenete Jonnak és Daenerysnek, amiben együtt nézték meg a Sárkánykő vára alatti sárkánykő-teléreket, és azokat a helyre kis barlangrajzokat, amiket az Erdők Gyermekei pingáltak a falakra a zombi jetikre emlékeztető Másokról.

A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy a sorozat szerint az Erdők Gyermekei maguk hozták létre a Másokat, hogy ők zavarják el a földjeikre merészkedő embereket (a faarcokat farigcsáló Elsőket). Ám később mégis össze kellett fogniuk az addigi ellenfeleknek, mert a szuperfegyverek, vagyis a Mások kezelhetetlenné váltak. Nagyjából 8000 évvel a mostani események előtt Azor Ahai a lángpallosával végül visszakergette a Másokat az Örök Tél Földjére, a Starkok mitikus őse, Építő Brandon pedig felhúzta a Falat, a legendák szerint az óriások és az Erdő Gyermekei segítségével. Mostanra persze kiderült, hogy ez egyáltalán nem babona meg gyerekmese, hanem maga a kemény valóság, és bizony most is jól jönne Jonéknak egy lángoló kardos Azor Ahai.

5. Pusztító sárkányláng

Mivel Daenerys szövetségesei vagy meghaltak (mint a Tyrellek nagyasszonya, a Töviskirálynő vagy a Dorne-t képviselő Homokkígyók), vagy fogságba kerültek (mint a Greyjoy-flotta egy részét elcsaklizó Asha és a saját lánya halálát végignézni kénytelen Homoki Ellaria), az ifjú királynő úgy dönt, beveti a nehéztüzérséget: a tűzokádó sárkányt, aki látványosan utat nyit a Lannisterek pajzsfalán a dothraki lovasok rohamának. A Lannister-seregre lecsapó Drogon jelenetei kis túlzással bármelyik mozifilmben megállnák a helyüket, és ha nem is úgy vonul be a mozgóképtörténelembe, mint a Ryan közlegény fantasy verziója, az biztos, hogy a Hobbit-filmek ordítóan CGI Smaugjára is köröket ver ez a látvány!

6. Bronn vagyok, a békebeli akcióhős

Ennek a résznek egyértelműen a nagyszájú, pénzsóvár zsoldosból lett harctéri fenegyerek volt a legvagányabb főszereplője. Bronn ugyanis pont úgy csörtetett előre a lángoló csatatéren, mintha csak valami jó kis egyszemélyes hadsereges kommandósfilmet, vagy egy Robin Hood-blockbustert néznénk 1990-ben!

A pompásan megkomponált csatajelenetekre ráadásul azzal tette fel a koronát, ahogy a Skorpiónak becézett titkos fegyverrel, a gigaszámszeríjjal megsebesítette Drogont! Egy rendes Trónok harca-rajongó persze nem örült ennek, mert nem a Lannistereknek drukkol, hanem Daeneryséknek, de Bronn még így is a legnagyobb király!

 

7. Bronn megmenti a hősködő Jaime-t

Még úgy is óriási volt az epizód zárójelenete, amiben Bronn megmentette Jaime-t a pusztító sárkánylángtól, hogy ez is benne volt a korábban kiszivárgott tartalomismertetőben. Mondjuk elég hirtelen mélyült ez a partmenti víz, de ne legyünk telhetetlenek, mert így legalább adott a cliffhanger a nézőknek: vajon Jaime-t lehúzza a csicsás csatapáncélja súlya a mélybe, vagy megéli még az évad végét? Már csak egy hét, és kiderül! Remélem, az 5. rész is legalább ilyen ütős lesz!