Tényleg nem láthattuk soha, hogy néz ki Tom és Jerry házvezetőnője?

De igen, csak gyerekként nem figyeltünk eléggé. A fekete mamit később fehér tinilányra cserélték.

Ugye mindenki emlékszik még a Tom és Jerry-rajzfilmek kövérkés, fekete házvezetőnőjére, akinek sosem láttuk az arcát, mindig csak a hangját lehetett hallani? Azt is leginkább csak akkor, amikor rákiabált Tomra, miután a derék macsek a fél házat felforgatta egérfogás közben.

Forrás: MGM

Nos, a hölgy neve Mammy Two Shoes volt a , amit talán Duplatopánkás Maminak, estleg Mamusz Mamusnak lehetne lefordítani. Legelőször az 1940-es Puss Get the Boots című epizódban bukkant fel (érdekesség, hogy itt még Jaspernek hívta a takaros kertvárosi ház bútorait leamortizáló Tomot, miközben egy seprűvel püfölte), utoljára pedig az 1952-es, robotmacskás Push-Button Kitty-ben láthattuk.

Sokan úgy emlékeznek még ma is rá, hogy soha nem láthattuk az arcát - de ez nem igaz! Az 1950-es Saturday Evening Puss című epizódban egy villanásra látható, amint épp hazacsörtet a bridzsklubból, mielőtt Tom és a jazzimádó barátai zenélés közben szétvernék az összes berendezési tárgyat a nyominger Jerry fején:

De ezt a jelenetet akkoriban videó és dvd híján még senki sem tudta így kimerevíteni:

Forrás: MGM

Mammy Two Shoes hangját az ismert fekete színésznő, Linda Randolph kölcsönözte a '40-es és az '50-es években. A karaktert azonban a '60-as évek emberjogi mozgalmai idején már rasszistának találta az MGM stúdió: a nagyhangú, mindenért perlekedő, tenyeres-talpas szolgáló túlságosan is hasonlított arra a fajta XIX. századból megörökölt, sztereotip karakterábrázolásra, amit a Tamás bátya kunyhója után az Elfújta a szél is csak megerősített az amerikai társadalomban. 1966-ban ezért inkább lecserélték Mammyt egy fiatal, fehér tinilányra, aki jóval csendesebb volt, és már nem hordott magán annyi hivalkodó bizsut sem, mint elődje. Az újrarajzolt jelenetekben Tom gazdája így már nem bridzsezni ment a klubba két nagymosás között, hanem egy házibuliba ugrott át, csörögni egyet a barátjával.

A tinilány szövegét June Foray mondta fel, de végül ezt is lecserélte az MGM: az 1991-es, felújított verzióban már ismét egy fekete színésznő, a komikus Thea Vidale volt a fekete házvezetőnő hangja. Érdekesség, hogy ennek az öncenzúrának a feleslegességét Whoopi Goldberg is kihangsúlyozta egy Tom&Jerry-videóban, mivel szerinte nem szabad eltitkolni az emberek elől, milyenek voltak a '40-es évek amerikai rajzfilmjei, és úgy tenni, mintha azokban nem karikírozták volna ki a feketéket.

    Ha tetszett a cikk, további Tom és Jerry-érdekességeket is olvashatsz a Port.hun!