10 dolog, amit nem tudtál a Holt költők társaságáról

„Ó Kapitány, Kapitányom!” – aki látta, sosem felejti Robin Williams egyik legjobb alakítását. Összegyűjtöttünk tíz érdekességet a forgatás kulisszái mögül.

1. Hogy segítsen kialakítani a fiúkat megformáló fiatal színészek közötti kapcsot, Peter Weir rendező a forgatás idejére közös szobában szállásolta el őket. A minél nagyobb beleélést és a fiúk egymás közti, illetve Mr. Keatinggel kialakuló kapcsolatának minél hitelesebb ábrázolását ezenkívül azzal is segítette, hogy a szokásoktól eltérően nem össze-vissza, hanem időrendben vette fel a jeleneteket.

2. Ahogy az a legtöbb filmben lenni szokott, itt is rengeteg változás történt a castingban. Az eredeti tervek szerint ugyanis nem Weir, hanem Jeff Kanew rendezte volna a filmet, és nála még Liam Neeson, egy ideig pedig Mel Gibson volt az esélyes Mr. Keating szerepére (utóbbi színész túl sokat kért, azért nem ő kapta a feladatot). De Alec Baldwin, Mickey Rourke, Bill Murray és Dustin Hoffman is felmerült – sőt, utóbbi színésznek a Holt költők társasága lehetett volna a rendezői bemutatkozása is, ha összejön. A fiúszerepek közül a végül Robert Sean Leonard által alakított Neil Perryt a kor híres fiatal sztárja, az 1993-ban elhunyt River Phoenix akarta eljátszani, de nem őt választották.

3. Egy 1991-es interjúban Lara Flynn Boyle David Lettermannek elárulta, hogy a film premierjének napján közölték vele, hogy kivágták a jeleneteit a filmből, és inkább ne is vegyen részt a díszbemutatón. A Twin Peaks sztárjaként ismert színésznőnek Chet húgaként lett volna egy kisebb szerepe – így, hogy kivágták, a háttérben tűnik fel egyszer, a folyosón fekve, miközben Knox Chet szüleivel beszélget.

4. Peter Weir a Holt költők társaságát a Zöld kártya című romkom helyett rendezte meg. A Zöld kártya főszereplője, Gérard Depardieu ugyanis egy teljes évig nem volt elérhető, és a Disney stúdió vezetője, Jeffrey Katzenberg azt javasolta, Weir addig rendezzen valami mást – és odaadta neki a Holt költők társasága forgatókönyvét. (Egy évvel később azért Weir természetesen a Zöld kártyát is megrendezte.)

5. Az iskolaigazgatót alakító Norman Lloyd (aki 105 évesen még mindig életben van!) már akkor igazi színészveteránnak számított, így eléggé meglepődött rajta, hogy azt akarták, hogy vegyen részt egy meghallgatáson a filmre. Megpróbálta meggyőzni a producereket, hogy tesztfelvétel helyett nézzék meg az Egy kórház magánélete című sorozatban, aminek hat évad után pont akkor fejezte be a forgatását. Végül úgy vették rá, hogy menjen el a meghallgatásra, hogy elárulták neki, hogy a rendező már a forgatás helyszínén van, korábban pedig sosem látta őt a szériában, mivel ausztrál.

6. A Holt költők társaságának híres jelmondata: „carpe diem”, azaz „ragadd meg a napot!” – erre biztatja folyamatosan a fiúkat Mr. Keating. Érdekesség, hogy az őt alakító Robin Williamsnek 1986-ban kijött egy Ragadd meg a napot című filmje.

7. A Holt költők társasága díszbemutatóján a Neil Perry kegyetlen apját megformáló Kurtwood Smith figyelmes lett egy családra, ahol az apa hasonlóan bánt a fiával, mint a filmbeli Mr. Perry a gyerekével. A színész a vetítés után is kifigyelte a távozó családot, és azt látta, hogy az apa sír.

8. Az eredeti forgatókönyv szerint Mr. Keating a végén meghalt volna leukémiában. De a rendező úgy döntött, nem akarja ezzel elvonni a figyelmet a fiúk sztorijáról, így megváltoztatták a cselekményt.

9. A film utolsó jelenetében Cameronnak (a vörös srácnak, aki nem tartozott annyira a társaságba) az eredeti tervek szerint a többiekhez hasonlóan szintén fel kellett volna állnia az asztalára, hogy így demonstráljon Mr. Keating mellett, de a fiút játszó Dylan Kussman úgy érezte, nem így viselkedne a karaktere, hanem inkább – jórészt egyedüliként – ülve maradna. Ő maga volt a legjobban meglepve, amikor erről Peter Weir rendezőt is sikerült meggyőznie.

10. SPOILER! Fent már említettük, hogy a hitelesség és a színészek átlényegülése kedvéért a filmet időrendben vették fel. Ugyanezen okok miatt miután leforgatták azt a jelenetet, amelyikben Neil megöli magát, a rendező eltávolította a társaságból a fiút alakító Robert Sean Leonardot, hogy a többiek minél jobban átéljék, hogy milyen az, amikor elveszítenek egy barátot. A figura halála egyébként előre volt jelezve a filmben. Amikor Mr. Keating azt mondja az osztálynak, hogy egy nap majd mindannyian „kihűlnek, megszűnnek lélegezni és meghalnak”, a kamera Neilen állapodik meg.


(via IMDb)