10 dolog, amit nem tudtál A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsőről

A film, ami annak idején kitörölhetetlenül elhelyezte a filmvilág térképén Guy Ritchie-t – aki rendezhet azóta bármit, ezért a művéért örökké hálásak leszünk neki. Íme tíz érdekesség a film forgatásáról!

1. A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsövet a filmvégi stáblistán a Baptista Barryt alakító Lenny McLean emlékének ajánlották. McLean már a forgatás alatt beteg volt, de amiről azt hitték, csak megfázás, arról kiderült, hogy mellhártyagyulladás, sőt később az, hogy tüdőrák, ami áttevődött az agyi területre is. A férfi napra pontosan egy hónappal a film angliai premierje előtt halt meg, mindössze 49 éves korában. Lenny McLean egyébként nem volt profi színész: mielőtt a kilencvenes években színészkedni kezdett, kisstílű bűnözőként, majd pusztaöklű bokszolóként és kidobóként tevékenykedett.

2. A film 44 karaktere közül (ha csak a beszélő szerepeket vesszük), tizenhetet játszottak amatőrök, azaz olyanok, akik előtte még semmiben sem játszottak. Az egyikük az exfocista Vinnie Jones (Nagy Chris), a másikuk Jason Statham, aki előtte műugró volt, de modellként és feketepiaci árusként is dolgozott (akárcsak az általa játszott seftes figura, Dudva). Jonesnak azóta 99 film szerepel a filmográfiáján, Stathamnek pedig 51.

3. Vinnie Jones amellett, hogy sportoló, elég balhés alak is volt: forgatása első napján például frissen szabadult a fogdából, ahova azért került, mert megverte a szomszédját. A mutatványt egyébként (ahogy arról a Guy Ritchie második filmjéről szóló cikkünkben is beszámoltunk) megismételte a Blöff forgatásán is (azzal a különbséggel, hogy akkor nem a szomszédját verte meg). Joneson kívül is sok volt egyébként a hiteles figura A Ravasz, az Agy… forgatásán: a Tomot játszó Jason Flemyng viccelődött is rajta, hogy ő volt a stáb legelőkelőbb tagja, mert egyedül neki nem volt priusza.

Vinnie Jones a filmben. Forrás: InterCom

 

4. Az F (magyarul B) betűs szó 125 alkalommal hangzik el a filmben.

5. Vinnie Jones állítása szerint ő volt az első színész, akit beválogattak a filmbe, mivel a forgatókönyvben Nagy Chris belépőjekor az szerepel, hogy a figura „úgy néz ki, mint az angol focista, Vinnie Jones”.

6. A Ravasz, az Agy…-ban nemcsak a vásznon folyt nagyban a kártyázás, hanem a forgatás helyszínén is: a már említett Jason Flemyng mesélte, hogy olyan sok pénzt vesztett a felvételek szüneteiben a producerekkel folytatott partikon, hogy az utolsó forgatási napokon ingyen kellett dolgoznia.

Forrás: InterCom

 

7. Niven Howie vágó beszámolója szerint az a jelenet, amikor a négy jó barát hatalmasat bulizik, és jól leissza magát a jól végzett rablás örömére, eredetileg rövidebb volt – csak a tesztvetítésen ez a képsor volt a közönség kedvence, ezért a rendező kérésére hosszabbra vágta.

8. Baltás Harry szerepére eredetileg Ray Winstone-t kérték fel, de végül nem ő, hanem P.H. Moriarty játszotta a figurát. Karrierje során azonban Winstone-nak sem kellett nélkülöznie a gengszterszerepeket: olyan filmekben alakított rosszfiút, mint a Szexi dög, a Ripley és a maffiózók, A tégla vagy a London Boulevard.

9. A filmben eredetileg szerepelt a szupermodell, Claudia Schiffer is: Eddy barátnőjét játszotta, ám ezt a cselekményszálat teljes egészében kivágták a filmből, mert nem tetszett a tesztközönségnek (de nem Schiffer színészi kvalitásaival lehetett baj, mert a karakter jeleneteit felvették egy másik modellel, az angol Laura Bailey-vel is, és az a verzió sem maradt benne a műben). A forgatáson való részvétel ugyanakkor nem volt hiábavaló Claudia Schiffer számára, hiszen itt ismerkedett meg Matthew Vaughnnal, A Ravasz, az Agy... azóta rendezőként is ismert (Ha/Ver, Kingsman filmek) producerével, akivel 2002-ben összeházasodtak, és azóta három gyermekük is született.

10. A Szappant alakító Dexter Fletcher eredetileg Tom szerepére jelentkezett, akit végül a már többször említett Jason Flemyng játszott el a filmben. Fletcherről egyébként azt kell tudni, hogy habár több mint száz filmben szerepelt, mostanság sokkal jobban cseng a neve rendezőként, hiszen ő fejezte be a Bohém rapszódiát a menesztett Bryan Singer helyett, továbbá ő dirigálta az Eddie, a sas című bűbájos életrajzi filmet és a Rocketmant, ezenkívül nemrégiben bejelentették, hogy – minő irónia! – Guy Ritchie helyett ő lesz a Robert Downey Jr. nevével fémjelzett Sherlock Holmes franchise harmadik részének a direktora.


(via IMDb)