10 dolog, amit nem tudtál az Idétlen időkigről

Bill Murray figurája gyűlölte újra és újra átélni ugyanazt a napot, mi viszont bármikor újra és újra megnéznénk ezt az imádnivaló fantasztikus-szerelmes filmet. Szombaton ismét lehetőségünk lesz rá, ennek örömére íme tíz érdekesség a forgatásról!

1. A film forgatása kedvéért külön kineveltek egy teljes mormotacsaládot. Az egyik állat viszont valamiért nem kedvelhette Bill Murray-t, hiszen a közös munka során kétszer is megharapta – egyszer olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy a sztárnak veszettség elleni injekciót kellett beadni.

2. Annak a jelenetnek a felvétele, amiben a főhős, Phil kihajítja a folyosóra az ébresztőórát, nem ment zökkenőmentesen, az óra ugyanis alig sérült meg a zuhanástól, így a filmeseknek kellett kicsit rásegíteniük (konkrétan szétverték egy kalapáccsal), hogy elérjék a kellő hatást. De a készülék még ezek után is zenélt – akárcsak a filmben.

3. Harold Ramis rendező eredetileg Tom Hankset akarta Phil szerepére, ahogy felmerült Chevy Chase, Steve Martin és John Travolta neve is, de a direktor mindegyiküket túl kedvesnek találta – azaz egyikük sem érhetett bunkóságban Bill Murray nyomába. Murray viszont tökéletes volt a szerepre, és annyira érezte is a figurát, hogy amikor Ramis elkezdte instruálni egy jelenetben, ő rendre félbeszakította, és csak ennyit kérdezett:

„Csak azt mondd meg: jó Phil vagy rossz Phil?”

4. Danny Rubin forgatókönyvíró eredeti verziójában a nézők in medias res úgy érkeztek volna meg a cselekménybe, hogy Phil már beragadt az időbe: egyszerűen egy tipikus napját láthattuk volna, amelynek során mindent előre megjósol – anélkül, hogy (legalábbis eleinte) tudtuk volna, hogy miért. Harold Ramis megígérte, hogy nem változtat a script ezen részén, de végül nem tartotta be az ígéretét. Pedig érdekes koncepció lett volna! Ahogy az is, amit végül maga Rubin vetett el, pedig a forgatókönyv első vázlatában még a sztori úgy végződött, hogy miután Philnek sikerül megtörnie az átkot, és a végén február 2. helyett február 3-án felébrednie, Rita kerül bele az idő csapdájába.

5. A film bemutatását követően a pennsylvaniai kisváros, Punxsutawney népszerű turistacélpont lett – pedig az Idétlen időkig csak a sztorija szerint játszódik ott, a művet valójában az Illinois állambeli Woodstock városában forgatták.

6. Az Idétlen időkig cselekménye során 38 napnak a történéseit mutatják be részben vagy egészben. Filmrajongók azonban kiszámolták, hogy Phil összesen 4576 napot, azaz 12 évet, 6 hónapot és 11 napot kellett, hogy eltöltsön az időbe ragadva.

7. A zongoratanárnál Phil Szergej Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini témára című darabját gyakorolja folyamatosan. Habár a Philt megformáló Bill Murray nem tud kottát olvasni, a zeneművet tényleg ő maga zongorázta el – hallás után tanulta be.

8. A Bustert alakító színész neve Brian Doyle-Murray, és nem más, mint Bill Murray bátyja.

9. A filmben ábrázolt Mormota nap a valóságban is létezik, miután az 1880-as években néhány Punxsutawney-beli jó barát Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, azaz február 2-án kiment az erdőbe mormotát keresni. Ezután a dologból hagyomány lett, egy helyi újság szerkesztője pedig elnevezte a résztvevőket a Punxsutawney-beli Mormota Klub tagjainak. A ceremónia ebben a formában 1887 óta hivatalos a városkában, a mormotát pedig, aki után a kutatás zajlik, elnevezték Punxsutawney Philnek. A vidám kis ünnepséget tényleg megrendezik minden évben azóta is, de a filmben ábrázoltakkal ellentétben nem a város főterén, hanem a környéken található erdős részen, jó három kilométerre Punxsutawney-tól.

10. Az Idétlen időkig cselekménye folyamán Phil végigmegy a gyászfolyamat öt szakaszán, amit Elisabeth Kübler-Ross svájci-amerikai pszichiáter A halál és a hozzá vezető út című könyvében ismertetett, azaz az elutasításon, a dühön, az alkudozáson, a depresszión és az elfogadáson. Harold Ramis szerint ez tudatos forgatókönyvírói döntés volt Danny Rubin részéről.


(via IMDb)