Tökéletes gyilkosság – Egy korrekt krimi Hitchcock után szabadon

Már csak a sztárok, Michael Douglas, Gwyneth Paltrow és Viggo Mortensen miatt is érdemes újranézni ezt az 1998-as krimit. Tévéajánló.

Miért nézzünk meg egy Hitchcock-remake-et, ha megnézhetjük az eredetit is? A kérdés jogos is lehetne, de a válasz mégis az, hogy megéri meg- vagy újranézni az 1998-as Tökéletes gyilkosságot. Egyrészt azért, mert valójában nem a Gyilkosság telefonhívásra (1954) feldolgozása, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy Gus van Sant snittről snittre újraforgatta a Psychót. Andrew Davis rendezése Hitchcock filmje helyett az eredeti, Frederick Knott által írt színdarabot veszi alapul, és meglehetősen szabadon dolgozza át kortárs New York-i környezetbe.

A sztori szerint a Michael Douglas által alakított New York-i milliomost, Steven Taylort megcsalja a gyönyörű, fiatal felesége. Emily (Gwyneth Paltrow) az ENSZ-ben dolgozik többnyelvű tolmácsként; előkelő, okos asszony, akit egy csöppet sem elégít ki, hogy a férje csupán gyűjteménye legértékesebb darabjának tekinti. Nem csoda hát, hogy egy idő után egy másik férfi karjaiban keres vigaszt: David Shaw (Viggo Mortensen) szegény, de tehetséges festő, aki mindent megad az elhanyagolt fiatalasszonynak, amit Emily a férjétől nem kaphat meg. Taylor azonban hamarosan rájön, mi az oka felesége egyre hűvösebb viselkedésének, és végzetes lépésre szánja el magát. Nem kevesebbet kíván elkövetni, mint a tökéletes gyilkosságot.

Forrás: RTL Klub

 

A szereplőgárda már önmagában impozáns, de a többi közreműködőre is érdemes kitérni. Andrew Davis, a kilencvenes évek egyik sikerrendezője (Úszó erőd, A szökevény, Láncreakció) a Tökéletes gyilkossággal tette fel a koronát bűnfilmes munkásságára, Dariusz Wolski operatőr korábban olyan filmeket fényképezett, mint A holló, a Dark City (azóta pedig A Karib-tenger kalózai több részét, a Mentőexpedíciót, a Prometheust vagy a héten mozikba kerülő Napóleont), a zeneszerző James Newton Howard pedig talán nem igényel külön bemutatást.


Néhány érdekesség a filmről:

  • Emily Bradford Taylor szerepére Elizabeth Hurley neve is felmerült.
  • A szexjelenetek forgatása előtt Viggo Mortensen úgy akarta megnyugtatni és ellazítani Gwyneth Paltrow-t, hogy elénekelt neki néhány szerelmes dalt, amelyeket Argentínában tanult fiatalkorában.
  • Létezik egy alternatív befejezés, amely az eredeti Blu-ray lemezre került fel.
  • A film a második helyen nyitott a jegypénztáraknál a Truman Show mögött, 16,6 millió dolláros bevétellel az első hétvégén. Világszerte végül 128 millió dolláros összbevételt ért el.

via: IMDb / Wikipedia