Tölts egy hetet gyönyörű és veszélyes nőkkel!

Csajok + fegyver = siker? Hát persze, máskülönben hogyan tartana Milla Jovovich Resident Evil-szériája már a 7. részénél? Női akcióhősök, Linda Hamiltontól Kylie Minogue-on át Salma Hayekig.

Ha férfiakat megszégyenítően cool női akcióhősökről van szó, alighanem mindenkinek a lángszórós Sigourney Weaver és a diliházban húzódzkodó Linda Hamilton jut először eszébe. Kétségtelen, hogy ők ketten a legemblematikusabb karakterei ennek a zsánernek, de azért voltak előttük is seggeket szétrúgó, menő csajok a filmvásznon, és ma már szép számmal akad trónkövetelője is a két színésznőnek.

A modern akcióhősök első képviselőinek a '60-as évek James Bondját és az 1974-es Bosszúvágy Charles Bronsonját szokás megnevezni. Arról viszont jóval kevesebb szó esik, hogy a férfiakat legyőzni képes, modern akcióhősnő alakja is ekkor, az emberjogi mozgalmak, a szexuális forradalom és a hippikorszak idején született meg: gondoljunk csak Jane Fonda Barbarellájára, Pam Grier Coffy-jára és a többi exploitation klasszikusra. Milla Jovovich, Kate Beckinsale, Angelina Jolie és a többi női akciósztár tehát legalább annyira az ő gyermekük is, mint Ripley-é vagy Sarah Connoré. Lássuk, mennyire sikerült felnőniük a nagy elődökhöz!

Hétfő: Everly - Gyönyörű és életveszélyes

Pár éve forgatta le a horrofilmes Joe Lynch a szegény ember Kill Billjét, Uma Thurman helyett az 50 évesen is gyönyörű Salma Hayekkel. A hasonlat kivételesen nem bulvárújságírós túlzás, hiszen a sztori tényleg olyan, hogy akár Tarantino is írhatta volna: a címbéli Everly sokáig egy japán maffiafőnök szeretője volt, de végül feladta őt a rendőrségnek, így most menekülni kénytelen a kislányával.

A sarokba szorított, gyermekét védelmező anyatigris természetesen bármikor kész látványosan felkoncolni a nyomában lihegő, válogatott ázsiai bérgyilkosok hadseregét. De vajon a főszerepre eredetileg kinézett Kate Hudson is ilyen jó lett volna női akcióhősnek, mint Salma Hayek?

Kedd: A kém

Melissa McCarthy évek óta keményen dolgozik azon, hogy végre ne szabad szájú stand up komikusként és a Koszorúslányok csapba fosó tramplijaként gondoljanak rá a nézők és a producerek. A '90-es évek óta akciófilmekben is sikeresen helyt álló Sandra Bullockkal például egy egész jó csajos zsarufilmet hozott össze 2013-ban Női szervek címmel, és ezt a fajta, látványosan akciózós vonalat vitte tovább a budapesti helyszíneken leforgatott A kémben is.

A sztori persze bővelkedik vígjátéki elemekben is. Amikor a CIA két legmenőbb és legbeképzeltebb ügynöke (Jude Law és Jason Statham) is lebukik, az amerikai hírszerzés már csak egyetlen embert tud bevetni egy szövevényes nemzetközi bűnügy felgöngyölítése érdekében: egy teszetosza adatelemzőt (McCarthy), aki még soha életében nem volt terepen. Viszont annál látványosabban veti bele magát az álruhákkal és lövöldözésekkel teli kémvilágba!

Szerda: Arcmás

Milla Jovovich a Szovjetunióból Londonba majd Los Angelesbe emigráló, orosz-szerb szülők gyermekéből lett először dögös tinisztár (lásd: Visszatérés a kék lagúnába), majd keresett szupermodell - ezek után Az ötödik elem után beindult hollywoodi karrier már tényleg csak bónusz.

Persze a rossz nyelvek szerint Jovovich csak annak köszönheti a sikereit, hogy 1997-99 között Luc Besson felesége volt, 2002 óta pedig Paul W.S. Andersonnal él együtt, és mindkét rendező elhalmozta főszerepekkel. Pedig az Arcmás az élő bizonyítéka, hogy a színésznő önállóan is jól boldogul: a filmben egész jól alakítja az Anna nevű tanítónőt, aki túléli egy bestiális sorozatgyilkos támadását, és bár a fejsérülése miatt nem képes felismerni az arcokat, segít a rendőrségnek elkapni a kegyetlen bűnözőt.

Csütörtök: Terminátor 2. - Az ítélet napja

A modern blockbusterek egyik mérföldkövét, minden idők legjobb folytatását aligha kell bemutatni a Port.hu olvasóinak. James Cameron időutazós sci-fije évtizedekkel a bemutatója után is bármennyiszer újranézhető klasszikus, iszonyú jó akciójelenetekkel, őrült humorral és hangos Guns N' Roses-nótákkal. És persze egy olyan, gyermekét védelmező, kőkemény anyatigris karakterrel, amihez az elmúlt 25 évben számtalanszor visszanyúltak az ötlettelen hollywoodi producerek.

A sztorit mindenki ismeri: a Skynet visszaküldi a jövőből pusztító szuperfegyverét, a folyékony fém T-1000-est (Robert Patrick), hogy likvidálja Sarah Connort (Linda Hamilton) és a fiát (Edward Furlong), máskülönben nem köszönt be az Ítéletnap és a gépek rémuralma az emberek felett. Szerencsére a jövőből megérkezik a Schwarzenegger-arcú T-800-as is, aki az első résztől eltérően most nem akarja megölni Sarah-t, csak az alakváltó kiborgot. A T2 óriási sikeréhez persze nemcsak az kellett, hogy Arnold átálljon a jók oldalára és Linda Hamilton szálkásra gyúrja magát, hanem az is, hogy Cameron a korszak legjobb szakembereit szedje össze a speciális effektekhez - amikkel egyébként négy Oscar-díjat is elnyert a film!

Péntek: Street Fighter - Harc a végsőkig

Utólag már igencsak mókás belegondolni, hogy minden idők egyik legbénább videojáték-adaptációja, azaz Van Damme Street Fightere ugyanúgy a '90-es évek terméke, mint a korszak kultfilmjének számító Terminator 2. Ráadásul a spárgakirály egy másik vacak játékadaptáció, a Mortal Kombat főszerepét mondta le ennek a hitvány akciófilmnek a kedvéért (ő lett volna a nindzsákkal és villámistenekkel verekedő hollywoodi playboy, Johnny Cage).

Na de hogyan került a '90-es évek ausztrál pophercegnője, Kylie Minouge a Street Fighterbe? Úgy, hogy a film rendezője, Steven E. de Souza (aki egyébként nem akkora kutyaütő, mint gondolnánk, hiszen ő jegyzi a 48 óra, a Kommandó és a Die Hard forgatókönyvét is) meglátta őt a világ 30 legszebb emberét bemutató Who magazin címlapján, és rögtön felajánlotta neki a női főszerepet. Így lett az ausztrál pacsirtából a Street Fighter-franchise egyik közönségkedvence, Cammy - bár a filmbéli ruhája nem pont az lett, ami a játékban volt.