Tudj meg mindent a Dallasról!

43 éve mutatták be Amerikában a Dallast, a sorozatot, amely a 90-es években Magyarországon is nézők millióit ültette le a tévékészülékek elé.

Tavaly augusztusban már elárultunk néhány kulisszatitkot, de sikerült még számos további érdekességet felkutatnunk a kultszériával kapcsolatban. (És azt, hogy Jockey-t valójában J.R. (John Ross) Ewingnak, a feleségét pedig Samantha helyett Sue Ellennek hívják az eredetiben, már le sem írjuk, mert ezt már mindenki tudja.)

  • A Dallas kreátora, David Jacobs eredetileg egy bergmani ihletésű drámasorozatot akart eladni a CBS-nek Knots Landing címmel, de a csatorna inkább egy „saga” típusú szériát szeretett volna, így született meg a Dallas, amely 1978 áprilisában még csak egy ötrészes minisorozatként debütált. Az áttörést a második évad hozta meg, ezt követően Jacobs visszatért az eredeti tervéhez, és elindította a Knots Landinget a Dallas spin-offjaként. A nálunk teljesen ismeretlen sorozat végül hosszabb ideig futott, mint a Dallas, és vendégszereplőként a Ewing család tagjai is feltűntek benne.
  • Sikerei csúcsán a Dallast 67 nyelven szinkronizálták és több mint 90 országban tűzték műsorra. A legnépszerűbb epizódot („Who Done It?”, 1980) 83 millió amerikai néző látta, világszerte pedig 300 millió követték. Az összesen 14 évadot megélt széria 357 epizódon keresztül mutatta be a Ewing-család életét.

  • A család lakhelye, a Southfork Ranch egy valóban létező ház volt, amelyet azonban elárasztottak a turisták, amint a sorozat népszerűvé vált, ezért a tulajdonos kénytelen volt megválni tőle. Ma Dallas-múzeumként üzemel. A ranchból két változat is létezett, egy valódi és egy stúdióban megépített verzió. Az évadok első felében általában a helyszínen forgattak, majd beköltöztek a stúdióba. A két díszlet közt észre lehet venni a különbséget, például az úszómedence dizájnjában.
  • Jockey feleségének, Samanthának eleinte nem volt túl sok szerepe, sokszor még szöveget se kapott, Linda Gray-nek annyi volt a feladata, hogy improvizáljon a háttérben Larry Hagmannel. A producerek szerencsére látták, amikor visszanézték a nyersanyagokat, hogy működik köztük a kémia, ezért Samanthát is előléptették főszereplőnek.

  • Barbara Bel Geddes (Ellie) csak kilenc évvel volt idősebb a fiát alakító Hagmannél, míg a Jockey-t játszó színész 18 évvel öregebb volt Patrick Duffynál, holott Bobby a sztori szerint csak pár évvel lehetne fiatalabb nála.
  • Barbara Bel Geddes 1984-ben távozott a sorozatból, miután a producerek nem akarták a gázsiját megemelni. Donna Reed vette át a helyét a következő évadban, de amikor Bel Geddes úgy döntött, hogy mégis visszatér, kirúgták őt. Reed beperelte a producereket, és peren kívül meg is egyeztek, de a színésznő pár hónappal később elhunyt.
  • Bel Geddes volt az egyetlen, aki Emmy-díjat kapott a sorozatbéli alakításáért. Larry Hagman, Jim Davis és Linda Gray „csak” jelöléseket kaptak, és a sorozatot is nominálták háromszor 1979 és 81 között.

  • Bel Geddes és Hagman eleinte nagyon jó baráti viszonyban voltak, de később olyan csúnyán összevesztek, hogy a színésznő a 13. évad végével távozott is a sorozatból. „Larry hátbaszúrt. Elárult az az ember, akit a legjobb barátomnak hittem. Ugyanolyan álnok és kegyetlen, mint amikor Jockey-t játssza.” Hagman volt az egyetlen a szereplőgárdából, aki Bel Geddes távozása után minden kapcsolatot megszakított a színésznővel.
  • Charlene Tiltont (Lucy) kirúgták 1985-ben, mert az írók nem nagyon tudtak érdekes sztoriszálat kitalálni neki. 1988-ban visszavették, majd 1990-ben újra elküldték ugyanazzal az indokkal.
  • A Clayton karakterét alakító Howard Keelt mindössze két epizódra szerződtették, de a nézők annyira szerették, hogy végül állandó szereplővé írták át.
  • A Dallasban mindössze egy texasi színész volt: Larry Hagman, aki Fort Worth-ben született és Dallasban is halt meg.