Újabb gigabírságot kaphat az RTL a Sztárbox miatt? Ezért ment 12-es karikával a Sztárbox

A Sztárbox első felét idén is 12-es karikával küldte képernyőre az RTL, újabb bírságra számíthat?

Vasárnap este elstartolt a Sztárbox 4. évada. A port.hu is megírta, hogy izgalmakból egyáltalán nem szenvedtek hiányt a nézők, hiszen mindhárom mérkőzésnek más volt a végkimenetele. Érdekesség azonban, hogy a műsort először ismét 12-es karikával mutatták be, ám az utolsó két mérkőzésnél már 16 éven aluliaknak nem ajánlották a látottakat.  Úgy tűnik, hogy az RTL-t a A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács korábbi bírságai sem tántorították el. 

Az előző évadnál a korhatár besorolás miatt jött a büntetés

Tízmillió forintba fájt az RTL-nek, hogy a tavaly november 19-ei epizódot

a benne halmozottan előforduló erőszak bemutatására tekintettel a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna közzétenni.

A tavalyi évad esetében először januárban és februárban született döntés 1-1 résszel kapcsolatban, de később 5 másik epizód miatt is bírságot szabtak ki. Áprilisban harmincmillió forintos bírságot kapott az RTL. Az NMHH hivatalos oldalán néhány hónappal ezelőtt azt írták, hogy a showműsornak összesen 7 epizódját találták kifogásolhatónak, és a vizsgálatok eredménye szerint  téves volt az RTL által választott, 12+ korhatári kategória.

Az indoklásban azt írták, hogy 

A műsorsorozat kifogásolt részei az erőszakos jelenetek és az erőszak következményeinek reflexió nélküli bemutatása miatt a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatták, ezért azokat 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelzéssel kellett volna műsorra tűzni a IV. korhatári kategóriának megfelelő időpontban, tehát 21 óra után.

Plusz bírság jött a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőnek a jogsértés ismételtsége miatt, és ez akkor 50 ezer forintot jelentett. A Médiatanács ezenkívül arra kötelezte a csatornát, hogy  a jogsértés tényéről tegyenek közzé egy közleményt. 

Ez is érdekelhet!

Újabb öt Sztárbox-adás ellen indított eljárást a Médiatanács

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint "káros hatással lehet a 12 és 16 év közötti gyermekek személyiségfejlődésére az RTL „Sztárbox” című műsorában bemutatott erőszak és vulgaritás, a Médiatanács ezért több epizód miatt is eljárást indít."

Tovább

Ezek voltak a 3. évad legerőszakosabb jelenetei

Árpa Attila és Nagy Ervin összecsapása, amilyen rövid volt, olyan emlékezetesre sikerült. Az egykori Nagy Ő másfél percig ütötte a színészt, aki végül a padlóra került, a bírónak pedig le kellett állítania a mérkőzést. Ha pedig lemaradtál róla vagy esetleg visszanéznéd, akkor itt tekintheted meg azt a 38 másodpercet, amit Árpa Attila és Nagy Ervin együtt töltöttek a ringben: 

A tavalyi évadban Molnár Áron is nagyon hamar megsemmisítette Frohner Fecót. A sztárfodrász azonban kicsit tovább bírta, mint Nagy Ervin, őt a második menetben találta el egy tűpontos találattal a színész, ami túl erősnek bizonyult.

Szintén sokan emlékezhetünk Rácz Jenő és Kabát Péter mérkőzésére a férfi középsúly kategóriában. Közel egy évvel ezelőtt a sztárséf olyan erősen ütötte meg a focistát, hogy ő ájultan terült el a padlón. Egyértelműen ez volt a 2023-as Sztárbox legdurvább összecsapása.

Nem volt nagy ütés, egyáltalán nem is fájt, csak pont olyan helyen, az állcsúcsomon talált el. Nekem fel sem tűnt, hogy elájultam, amikor magamhoz tértem, nem tudtam, Adri miért ül ott mellettem sírva. Utána kapcsoltam, hogy mi történt, amikor láttam, hogy ott vannak az edzőim és az orvosok körülöttem. Jó lett volna, ha mind a négy menet lemegy, de ez benne van a bokszban” 

– nyilatkozta akkor Kabát Péter a Blikknek

Azonban kiderült, hogy az egykori focista sérülése súlyosabb volt, mint azt először gondolták, ezért az újévet műtéttel kezdte. Kabát Péter orvosai megállapították, hogy térdében porcsérülés keletkezett. A sportoló pedig elárulta, hogy még a bordája is eltört, amikor kiütéssel zárult a Rácz Jenő elleni meccse. 

Durva pillanatokból most sem volt hiány

A boksz egy kemény sport, és bizony a celebek összecsapása is sokszor túl véresre sikerül. A Sztárbox legújabb epizódjában 20:15-kor lépett ringbe Miller Dávid és Varga Ádám, ám közel sem volt szép látvány, amikor a második menetben az X-Faktor műsorvezetője kiütötte a színészt. Ekkor azonban még a 12-es besorolás volt kint az RTL-en. Varga Ádám percekig nem tudott felkelni, miután összeesett. 

Ezt követően jött Nemazalány és Hódi Pamela mérkőzése, ahol habár kiütés nem volt, de a fiatal előadó a negyedik menet előtt azt mondta, hogy nem bírja tovább, és látható volt, hogy teljesen kikészült a kemény ütésektől.

RTL/Sztárbox

Az utolsó meccsnél Noszály Sándor és Pribelszki Norbert szintén nem kímélték egymást, sőt az egykori teniszező fogát is kiütötte a színész. Noszály így nyilatkozott a mérkőzés után:

Óriásit küzdöttünk. A szívem vitt. Nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek!”
RTL/Sztárbox

 

Az előző év tanúsága szerint szinte biztos, hogy a Médiatanács most sem fogja jó szemmel nézni azt, hogy az RTL-en 21 óra előtt, 12-es karikával ilyen jelenetek játszódtak le élő adásban. Az azonban tény, hogy

előre nem lehet kiszámítani, mennyire fog eldurvulni egy-egy mérkőzés, valamint az sem világos, hogy mi számít túl erőszakosnak, ahol már jogsértést követ el a csatorna.

Fennállhat az a verzió is, hogy az RTL-nél talán tisztában vannak azzal, hogy büntetés nélkül nem ússzák meg, és a nézettség szempontjából jobban megéri, ha az adás 19:30-kor kezdődik 21 vagy 22 óra helyett.

Ezt mondja az RTL

Megkeresésünkre az RTL elmondta, miért döntöttek a 12-es besorolás mellett. 

Az, hogy mi történik egy mérkőzés során a ringben, kiszámíthatatlan. Az viszont, hogy miként közvetítjük azt, már keretrendszerbe foglalható, így az itt megrendezésre kerülő összecsapásokat a 12-es karikának megfelelően közvetítjük. Ennek jegyében nem mutatjuk a közönség, vagy a közönség soraiban ülő rokonok aggódó arcát, egy kiütésről kevesebb közelit adunk, vagy a meccs visszajátszásainak száma is kevesebb, a lassításokat mellőzzük, felülírva ezzel a bokszmérkőzéseken megszokottakat, a 12 éven aluliak védelme érdekében”

– írta a csatorna.