Újabb öt Sztárbox-adás ellen indított eljárást a Médiatanács

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint "káros hatással lehet a 12 és 16 év közötti gyermekek személyiségfejlődésére az RTL „Sztárbox” című műsorában bemutatott erőszak és vulgaritás, a Médiatanács ezért több epizód miatt is eljárást indít."

Az NMHH közleményében ezt írja: "Az RTL-en október 29-én, november 12-én, november 26-án, december 3-án, december 10-én sugárzott „Sztárbox” egyes műsorszámait hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta a Médiatanács.

A vizsgálat eredménye szerint a „Sztárbox” szórakoztató-, és nem sportműsor, amely hatásvadász módon használta a sérülések veszélyét is magában rejtő ökölvívósport elemeit.

A műsor erőszakos, agresszív cselekedeteken keresztül méri a sikert, olyan viselkedésminták közvetítése révén, amelyek negatívan befolyásolhatják a kiskorúak személyiségfejlődését.

Forrás: RTL Sajtóklub

 

A vizsgált epizódokban előforduló kiütések látványa, a durva nyelvezet használata és az erőszak hatásvadász ábrázolása félelmet és szorongást kelthetett, illetve az erőszakkal szembeni érzéketlenséget okozhatott a 12–16 éves korosztályban.

A Médiatanács ebben az eljárásában azt vizsgálja, hogy megfelelő volt-e a műsorszámok korhatárbesorolása, hasonlóan a korábban indult két eljáráshoz.

(NMHH)